Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 2347 visningar

Höfter och nederdelen på lårbenen

1973 • Uddevalla / Bokenäs
#1
5 juni 2008 - 22:19 (Redigerad 5 juni 2008 - 22:25)
Gilla
Har under mitt relativt unga löparliv alltid haft besvär med mina benhinnor. Men under dom senaste månaderna har dessa problem nästan helt övergått till ömmande höfter samt "nedre delen på lårbenet"/"övre delen på knät". I båda fallen mitt på framsidan (om ni förstår vad jag menar).

Har inte medvetet ändrat löpsteg, bytt skor eller liknande utan dessa problem kommer från ingen stans känns det som.

Smärtan är ilande och känns inte muskelrelaterad. Snarare muskelfäste relaterat eller något liknande.

Har under senaste tiden tränat en del med gummiband utan märkbart resultat.

Någon som upplevt något liknande eller har tips och råd om hur jag skall komma åt problemet?

Känner mej oerhört frustrerad just nu och är mycket tacksam för ALLA tips och råd jag kan få.

Mvh/Pär
Lena
1966 • piteå
#2
6 juni 2008 kl 07:00
Gilla
Frustrerad ja, och deprimerad snart.
Flyttar sig din smärta ? I ett och ett halvt år har jag varit hos ett antal kiropraktorer, napraphater, sjukgymnaster och läkare.
För min del började det med en flyttning, av möbler. En disk som kom i kläm. Fick ilningar som gick ner i foten i ca ett år. Sen övergick smärtan till höft, framsida lår ner till knät. Ovansida knä. Jag tror ju som du , att det sitter i muskelfästena, men hur jag än gör så släpper aldrig min smärta.
Stretcha framsida lår, det lindrar ju då för stunden. Att hitta en stretch, där man får med den där muskeln, som fäster i skinkan går ner framsida lår och fäster vid knät. Ibland får jag mer ont när jag stretchat höften, men då lättar det åtminstone för knät. Du kanske skulle pröva pronaxen, och vila. Ja vet ,det är väl det löpare aldrig vill göra. Men om du inte har haft det så länge, kanske det hjälper. Trots att jag tappat tro på alla sjukgymnaster och dyligt, så ska jag till en tredje sjukgymnast på tisdag. För hoppet är väl det sista man tappar. Lycka till.
1973 • Uddevalla / Bokenäs
#3
6 juni 2008 kl 13:14
Gilla
Tack för svaret.

Ja, det känns som om stretching lindra tillfälligt. Jag har vid några tillfällen värmt upp med gummiband och sedan höftstretchat och även stretchat framsidan på låret. Då har det gjort lite mindre ont när jag sprungit men jätte ont dagen efter ändå.

Funderar på om voltaren gel eller liknande kan vara ett alternativ här?

Finns det någon fördel med pronaxen som inte andra smärtstillande/antiinflammatoriska som tex ipren inte har?
Lena
1966 • piteå
#4
6 juni 2008 kl 15:42
Gilla
Har hört att pronaxen verkar längre än andra tabletter,om det stämmer vet jag inte. Problemet med pronaxen , är väl att dom inte är så bra för magen. 500 mg kan man få utskrivet av läkare, och det blir mycket billigare än med 250 mg som finns på apoteket.
Åsa
1955 • Trollhättan
#5
26 juni 2008 kl 22:01
Gilla
Har liknande smärta. Det börjar strax ovanför knät och när jag springer så sprider det sig eller t o m flyttar sig mot baksidan av låret. När det är som värst känns det även när jag går.

Har haft detta i ca 3 månader till och från. Höll upp från löpning några veckor samtidigt som jag var hos en massör och fick olika behandlingar. Det blev bättre men inte helt bra och nu när jag börjat springa lite mer igen så är det tillbaka. Fruktansvärt frustrerande.
Hur gick det för dig Lena, hjälpte det med en ny sjukgymnast?
Johan Bäck
1971 • Örebro
#6
27 juni 2008 kl 11:00
Gilla
Pronaxen doseras bara två ggr/dygn medan Voltaren doseras tre/dygn. Ipren doseras fyra/dygn.

Pronaxen och Voltaren anses väl vara lite mer potenta på just inflamationssmärta, men samtidigt kanske en aningen elakare mot magen. Inte värre dock än att om du inte har HP eller känt magsår sedan tidigare så lindras ev besvär lätt med receptfri Zantac, Losec el liknande.
Lena
1966 • piteå
#7
28 juni 2008 kl 10:02
Gilla
Ja och nej. Hon tyckte att jag såg svag ut runt höft och bäcken, så jag fick en del övningar som jag skulle göra. Små rörelser som skulle "väcka upp " muskulaturen . Det har faktiskt blivit bättre ,men inte helt bra. Men jag tror att jag nog får tänka mer på att träna bålen mer .Jag har väl lärt mig att leva med smärtan där,men inte med knät, där muskler ovanför ömmar fortfarande . Jag fick övningar som skulle stärka runt knät, men ju mer jag anstränger det( med styrketräning ) på området ju ondare får jag. Det som jag tycker är konstigt är att jag inte har ont när jag springer. Det är dagen efter som det ömmar.
Åsa , du säger att din smärta sprider sig. Hjälper det att stretcha bak och framsida lår ?
Det känns som man hamnat i en ond cirkel av smärta, när den flyttar sig, och man inte vet orsaken .
Åsa
1955 • Trollhättan
#8
29 juni 2008 kl 13:41 Redigerad 29 juni 2008 kl 13:42
Gilla
Det känns bättre när jag stretchar lårets fram- och baksida men det hjälper inte. Smärtan finns där ändå efteråt. Det som är mest irriterande är att det gör ont när jag springer och det hämmar mig. Kan inte springa så fort som jag vill.

Du skriver Lena att det ömmar dagen efter, hur är det om du springer då när det ömmar. Blir det värre?
Lena
1966 • piteå
#9
29 juni 2008 kl 19:51
Gilla
Hmm, jag har nog aldrig sprungit när det gör som ondast. Springer varannan dag, då det värsta har lagt sig. Det är nog något jag måste prova. Vi kan väl höras på tråden om vi hittar nåt som funkar. Ikväll blir det dock pronaxen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.