Löpning Kost & Näring 21 inlägg 7038 visningar

Vilka nötter

Johanna Linde
1987 • Essunga
#1
7 oktober 2012 - 09:31
Gilla
Har aldrig gillat nötter (schweizernöt räknas inte) men har märkt nu under min maraträning att jag blir sugen på nötter både under långpassen och efter dem. Nu undrar jag vilka nötter jag ska äta, vilka är nyttiga och bra och vilka är det inte?

Tacksam för svar.
< < < 1 2 > > >
1978 • Jönköping
#2
7 oktober 2012 kl 09:37
Gilla
Bra nötter: Paranötter, macadamianötter, hasselnötter, sötmandel.

Sämre nötter: Jordnötter, cashewnötter.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#3
7 oktober 2012 kl 10:37
Gilla
Pinjenötter??
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#4
7 oktober 2012 kl 10:38
Gilla
Kristofer:
Vad gör dom bra resp. varför är dom sämre?
1978 • Jönköping
#5
7 oktober 2012 kl 10:38
Gilla
Ingen aning. Googla.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#6
7 oktober 2012 kl 10:40
Gilla
Valnötter.
1978 • Jönköping
#7
7 oktober 2012 kl 10:45
Gilla
Beror lite på vad man vill ha ut av sin nöt, jag är ju tjock..:-) så jag tror ju på att äta nötter med lägre kollisar, men det är ju jag det..
Här kommer lite info.

Nötter
Mandel: Bland de mest näringsrika. Rik på protein och E-vitamin.
Cashew: Släkt med mango, pistasch och giftek. Rik på protein.
Hasselnöt: Fettsnål (för att vara en nöt) men ändå rik på fibrer och E-vitamin. Passar utmärkt att göra nötsmör av.
Macadamia: Ganska dyr. Krämig och knaprig på samma gång. Kolhydratsnål och rik på nyttigt fett.
Jordnöt: Egentligen inte en nöt utan en ärtväxt. Kolhydratsnål och rik på nyttigt fett, B- & E-vitamin och protein.
Pekannöt: Påminner om valnöt i smaken, men sötare. Rik på enkelomättat fett.
Valnöt: God källa till nyttigt fett och magnesium. Låt dem helst vara kvar i skalet tills du ska använda dem.
Pinjenöt: Fröna från pinjeträdet. Innehåller mycket zink och är en viktig ingrediens i pesto.
Pistasch: Älskad över hela världen. God källa till protein och fibrer.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#8
7 oktober 2012 kl 10:49
Gilla
Ok, bra info.
Såg ingen större nackdel med nån av dom men har för mig att några ska vara riktiga miljöbovar. Går väl att googla förstås.
Mona M
1971 • Östersund
#9
7 oktober 2012 kl 10:50
Gilla
http://www.halsosidorna.se/Notterochfron.htm

Hittade den här sidan som visa vad och hur mycket några olika nötter innehåller.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#10
7 oktober 2012 kl 10:50 Redigerad 7 oktober 2012 kl 10:51
Gilla
I ett tidigare inlägg skriver du att jordnötter är ett "sämre" val av nöt och motiverar i inlägget ovan ditt val av nötter med att du vill ha ett lågt kolhydratinnehåll i dem. Hur går det ihop med: "Jordnöt: Egentligen inte en nöt utan en ärtväxt. Kolhydratsnål och rik på nyttigt fett, B- & E-vitamin och protein." ?
1978 • Jönköping
#11
7 oktober 2012 kl 10:54
Gilla
Gabriella: Jag är ingen expert, men jag gillar nötter, iaf de som går att äta. De nötter jag nämnde i mitt första inlägg vet jag innehåller mindre kolhydrater, och det är det jag är ute efter. Alla nötter har väl bra eller dåliga egenskaper. Sök lite på nätet, mkt nötter där.
Ola Eklöf
1964 • Kullavik
#12
7 oktober 2012 kl 11:08
Gilla
Jag mår bra av mandel, hasselnöt, valnöt, pistach - lättsaltade, cashew osaltade/lättsaltade.

Jordnötter har jag helt enkelt tröttnat på - ofta väldigt salta och inte så goda (för mig).

Lyxtips 1: Strö massor av hasselnötter över fil/muslin
Lyxtips 2: Rosta osaltade nötter i ugnen. Sprid ut på smörpappret. kring 150 grader. Experimentera med tiden.
Morris Packer
1962 • Vejbystrand
#13
7 oktober 2012 kl 11:09
Gilla
Cashewnötter (som jag tyvärr älskar) har en ganska tråkig hantering. De som plockar får skador av blåsyran i skalen/frukten.
Ett fall där man borde ha råd med Fair Trade.
Eller låta bli att köpa de billigaste.

Johanna Linde
1987 • Essunga
#14
7 oktober 2012 kl 16:26
Gilla
En fråga till: spelar det någon roll om nötterna är rostade och saltade eller är det bättre rent näringsmässigt med naturella?

Macadamianötter var förresten riktigt goda!
1978 • Jönköping
#15
7 oktober 2012 kl 16:36
Gilla
För mkt salt är väl inte bra..men de blir ju 100 gånger godare..man ska ju njuta lite också.
1970 • Esbo, Finland
#16
7 oktober 2012 kl 16:43
Gilla
För att nötter ska vara ett bra alternativ ska man välja de naturella. De saltade har oftast extra olja och har hettats upp - såvitt jag förstår. Då förstörs också en del av de nyttiga egenskaperna och man får ett ganska fett snacks istället.
Kör osaltat eller vänd dem i lite saltlag (mkt salt, lite vatten) och låt torka - funkar också bra!!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#17
7 oktober 2012 kl 16:53
Gilla
Rosta själv i ugnen utan olja på relativt låg värme och strö på lite flingsalt när det är klart. Godare och nyttigare än att köpa färdigrostade. Framförallt mandlar och hasselnötter tycker jag blir fantastiskt goda så. Allra nyttigast är de dock troligen naturella.
1986 • Helsingfors
#18
7 oktober 2012 kl 21:03 Redigerad 7 oktober 2012 kl 21:03
Gilla
Alla nötter och frön innehåller goda fetter och är ett hälsosamt mellanmål så länge man väljer den naturella versionen. Jag skulle också slå ett slag för variation, eftersom alla nötter innehåller olika mineraler: t.ex. är paranöten rik på selen, pistaschnöten på antioxidanter och valnöten på omega-3. Blanda alltså gärna ihop en påsen med olika nötter – det blir både extra gott och extra nyttigt!

Nina www.matnyttigt.net – om kost och träning
T Springsson
1970 • Skotrampa
#19
7 oktober 2012 kl 22:40 Redigerad 7 oktober 2012 kl 22:41
Gilla
Sötmandel i sin kycklinggryta funkar helt ok.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#20
8 oktober 2012 kl 05:49
Gilla
nu gissar jag bara men det är inte så att anledningen till varför du blir sugen på just nötter under/efter långpassen är för att kroppen vill ha salter?

så i det här fallet skulle jag prova saltade nötter :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.