Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 1575 visningar

Löparknä?

Peter
1982 • Uppsala
#1
30 september 2012 - 15:30
Gilla
Hej!

Jag sprang lidingöloppet igår och fick efter ungefär 20km väldig smärta i mina knän (speciellt höger knä). Det gjorde som mest ont i nedförsbackar och jag var tvungen att gå i 5km innan jag kunde jogga långsamt i mål.. Jag har tittat runt här på forumet och det verkar som att löparknä är det som passar in.

MEN nu till min fråga, i nästan alla de trådar jag har läst så har smärtan för personen försvunnit efter kort tid. Men jag kan så här dagen efter knappt gå. Att sträcka ut högerben är nästan lika smärtsamt som det var att försöka springa igår.

Är det här löparknä eller är det troligtvis något annat?

Var går man för att få en professionell diagnos och hitta orsaken? (Sjukgymnast? Läkare? Naprapat? Annat?)

Jag har varit med om en liknande smärta en gång i mitt liv och det för i somras när jag cyklade vätternrundan och fick samma symptom och orörlighet några dagar efter

Mvh Peter
1973 • Kävlinge
#2
30 september 2012 kl 16:34
Gilla
Gör det ont på utsidan knät? Som knivhugg? Jag har haft löparknä i två omgångar och det gjorde dels ont när jag sprang (efter ca 5 km) men även i vila. Stillasittande var nästan värst, för hela knät stelnade till och gjorde jätteont att sträcka ut sen. Ont även i liggande. En sjukngymnast eller naprapat bör kunna hjälpa dig.

Så här gjorde jag för att bli av med eländet: http://blogg.piggelina.se/2010/06/konsten-att-bli-av-med-ett-lparkn/
Peter
1982 • Uppsala
#3
30 september 2012 kl 17:05
Gilla
Precis det gör jätteont när jag har varit i vila å ska komma igång igen. Och helt riktigt så är det utsidan av knät som gör ont, även om det är lite svårlokaliserat. När jag har knäleden fixerad i något läge så är smärtan borta. Det är bara när jag ska röra på den som det gör ont.

Ska boka en tid hos idrottsskadecentrum i uppsala när jag kan röra på mig igen så får de gå till botten med det hela!

Tack för bloggen, ska verkligen läsa den!
1973 • Göteborg
#4
30 september 2012 kl 17:49
Gilla
Peter :
Känner igen dina symptom, hade precis likadant i mitt vänsterknä för 1,5 år sen.
smärtan kom efter 4-5 km och sen var det bara att lägga ner det passet.
Körde en månads uppehåll från löpning och sen gick jag på det sakta igen
Den stretchövning som funkade suveränt för min del som jag gjorde innan löppasset (en kort uppvärmning och sen stretchade jag just utsida lår innan jag gick på mitt löppass) var om jag nu kan beskriva den då jag inte harn ån bra bild.

Står rak upp, korsar vänster ben framför höger ben, sen låter jag höften sträva så mkt åt vänster som möjligt medan överkroppen böjer sig åt höger lite svagt framåt. Det ska strama på just utsidan av låret.

Så körde jag i ca en minut.
Sen gick jag på löppasset och efter passet körde jag en likadan stretching igen, minst en minut.

Har inte haft några problem alls efter det.

har läst mig till att den övningen som visas på bloggen med foamen som man ska rulla över skall vara bra men samtidigt otroligt smärtsam, därför passade denna mig bättre och denna fuinkade oxå .

Lycka till!
Jonas Svanström
1971 • Eskilstuna
#5
30 september 2012 kl 18:44 Redigerad 30 september 2012 kl 18:45
Gilla
Du kan prova det som fungera för mig! Fixa inte 2 km efter vättern och jag sprang LL igår utan knäproblem! ;P http://jonas71.blogspot.se/2012/09/tips-for-att-lura-loparkna.html
Peter
1982 • Uppsala
#6
30 september 2012 kl 19:29
Gilla
Anna: Jag hade redan läst din blogg :) Jag ska testa de olika strechövningarna när smärtan har försvunnit å rörligheten kommit tillbaka

Daniel: Jag förstod! Ska testa den när jag börjar löpträna igen, vilket antagligen kommer ta några veckor innan jag är tillbaka igen!

Jonas: Bra tips! Om jag inte märker något inför nästa vättern eller LL så kommer jag garanterat att köra på det där knepet!
Sudde
1972 • Gävleborg
#7
30 september 2012 kl 19:40
Gilla
Jag har testat allt, voltaren, stretching, kortison och slutligen operation.

Vill tipsa om denna sida.. innan du töjjer och böjjer. Salva och annat..
http://sock-doc.com/2011/03/itb-frictional-syndrome/
1967 • Laxå
#8
30 september 2012 kl 20:42
Gilla
Ta det lugnt, stretcha o kör alternativ träning ett tag, såsom simning, rullskidor, cykel. Ta gärna hjälp av massör/sjukgymnast för att ge utsida lår ett par rejäla omgångar (tvära friktioner).... Det bör ge med sig efterhand...jag har själv opererat höger knä pga av löparknä, men det tog 3,5 år med rehab, alternativ träning o många läkarbesök innan jag kom så långt som till operation. Mitt råd är att ta det LUGNT ett tag o låt det läka ut...å var noga med stretchen! Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.