Löpning Träning 12 inlägg 9185 visningar

Plattfot o barfotaträning?!

John
1965 • Stockholm
#1
11 juli 2012 - 13:15
Gilla
Hej, jag är extremt plattfot ( nedsjunkna fotvalv ) och använder idag fotbäddar som är formgjutna. Jag har lite då o då problem med ITB senan som spänner över knät. Detta troligen pga plattfötterna. Har nu börjat kunna jogga uppåt 20 km utan problem, men det kan bli problem med ITB redan efter 12 km om det är lite kuperat. Jag tänkte att man skulle testa Barfotalöpning lite försiktigt o se om man slapp dessa ITB problem? Så min fråga är om någon testat detta som oxå använder fotbäddar? En annan fundering är om man kan/bör ha fotbäddarna kvar i de nya barfotaskorna? Jag får typ ont i ryggen om jag går bara en dag utan fotbäddar....
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
11 juli 2012 kl 13:40
Gilla
"Så min fråga är om någon testat detta som oxå använder fotbäddar?"

Jag använder formgjutna inlägg, men alltmer sällan. Från att tidigare ha använt dem på alla pass har jag dem nu på kanske vart fjärde långpass, och aldrig på pass under två mil. Att jag inte behöver dem tillskriver jag det faktum del att jag skärpt till mitt löpsteg, och det i sin tur (tror jag) beror till stor del på att jag springer barfota.

"En annan fundering är om man kan/bör ha fotbäddarna kvar i de nya barfotaskorna?"

Det vet jag ingenting om. När du skrev att du ville testa barfotalöpning trodde jag att du menade barfotalöpning, alltså löpning barfota. Men spontant känner jag att fotbäddarna skulle motverka alla poänger med minimalistskor (lättare vikt, bättre markkontakt och flexibilitet i sulan).
Acke5
1959 • Göteborg
#3
11 juli 2012 kl 14:11
Gilla
Finns det inte dessutom en viss möjlighet att din plattfot skulle kunna minska just genom barfotalöpning? Var det inte så att t ex de som tränar beachvolleyboll får högre fotvalv än oss andra?
1984 • Göteborg
#4
11 juli 2012 kl 15:57
Gilla
Jag hade ett högt fotvalv redan innan jag började springa barfota. Nu är det betydligt högre. Min skostorlek har till och med minskat med ett nummer eftersom foten höjt sig. Detta är ett resultat av barfotalöpning och minimalistisk löpning. Vidare bör inlägg motverka flera av de positiva resultaten av minimalistisk löpning. Prova utan! Gör det ont är det bara att sluta
Robin
2008 • Götet
#5
11 juli 2012 kl 17:11
Gilla
Har själv inte haft problem med plattfot men har hört flera som blivit av med det sedan de började gå mer barfota. Teorin är väl att man blir plattfot pga att foten gipsas och inte tränas. Så tar man bort gipset(läs skon) bygger man upp fötterna igen. Men likt när man tar av gipset efter en skidolycka får man ju givetvis ta det försiktigt i början. Börja gå några kilometer barfota i naturen och ha dina vanliga skor i handen och ta på dem om det gör ont. Och med ont menar jag inte att massa småsten kitlas, med ont menar jag att något känns allvarligt fel i musklerna.
Annie F
1981 • Tullinge
#6
11 juli 2012 kl 19:14
Gilla
Om jag vore du skulle jag börja med att sparka av mig skorna och springa barfota på gräs ett par hundra meter två tre gånger i veckan, efter ett par veckor har du förmodligen stärkt fötterna rätt ordentligt. Därefter kan du börja fundera på om du skall testa minimalistiska skor (utan fotbäddar).
Lycka till!!
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#7
11 juli 2012 kl 20:10
Gilla
Du kan väl återkomma när du provat - är jättenyfiken på resultatet!
John
1965 • Stockholm
#8
12 juli 2012 kl 13:50
Gilla
Nu hör det till saken är jag är född med platta fotvalv, inget som går bort av annat än operation. ( Fotbenet är nedsjunket ) Hur som helst så skall jag testa lite, problemet är att det inte finns några större gräsmattor eller stränder att springa på där jag bor, samt att det är typ några veckor per år jag inte fryser om fötterna! Så det blir att testa i ett par 5-fingers eller liknande som skydd. Skall testa i höst, men försöka gå så mycket som möjligt i sommar. Har gått barfota många år när jag bodde utomlands o det gjorde ingen skillnad på höjden på fotvalvet.
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#9
12 juli 2012 kl 14:00
Gilla
Finns det ingen fotbollsplan att springa på?
Micke Larsson
1971 • Norge
#10
12 juli 2012 kl 15:00
Gilla
John, asfalt är ett utmärkt underlag att springa barfota på, testa att ta av dig skor och strumpor sista kilometern hem till att börja med.

Och beträffande kalla fötter upplever jag att det är ett ganska litet problem när jag springer. Jag är absolut ingen vinterbadartyp, men så länge det är +10 eller mer håller sig fötterna varma utan problem. I vintras sprang jag barfota på Annandag jul.
1964 • Sandviken
#11
12 juli 2012 kl 16:13
Gilla
Två bra svar här ovan. Fast det behöver inte vara så långt som 1 km första gången.
Belastningen på knäna minskar om du landar mer med foten under kroppen istället för framför, Lågt häl till tå och/eller tunn sula hjälper att få ett sådant steg.
Tydligas märker du det om du är helt barfota, vilket jag rekommenderar att du provar.
Om du vill ha lite skydd (mot kyla behövs inte men det funkar till det oxå) rekommenderar jag som vanligt Aquasocks, att testa med först.
Pär M
1969 • Umeå
#12
12 juli 2012 kl 23:16
Gilla
rekomenderar sen kväll och konstgräs :-)

men oj vad smutsig man blir.

Jag använder min "formjutna inlägg" bara i jobbar skorna. (som jag tar hem och använder hemma åxxå när jag klipper gräsmattan)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.