Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 2563 visningar

Nybörjare - Köpa skor?

Jonathan Larsson
1995 • Bua
#1
14 juni 2012 - 23:45 (Redigerad 14 juni 2012 - 23:46)
Gilla
Tjenare!

Är helt ny här på jogg.se och registrerade mig för bara några minuter sedan, förstod direkt när jag gick in på sidan att detta antagligen var stället att fråga på, då min erfarenhet inom löpning, joggning, eller vad man nu vill kalla det jag hade planerat att göra är väldigt låg.

Iaf. rakt på sak.
Jag är som sagt oerfaren inom ämnet och hade tänkt att börja nu passade till sommarlovet.
Skor kommer i första hand och vad jag förstår är det mycket viktigt med en bra sko, något som jag i nuläget inte vet vad det egentligen är för något.

Frågan är vad jag som nybörjare för införskaffa för sko? Det finns miljontals där ute och jag har ingen aning vad som är bra eller dåligt för just mig. Försäljarna på Intersport, Stadium m.m. känns kunniga, men ibland kan det känns säkert att få lite råd.

Jag skriver ner lite fakta som jag antar kan hjälpa, och sen får det jättegärna flöda med diskussioner i kommentarerna.

Längd: 200cm
Vikt: ca. 95kg
Skostorlek: 47-48

Erfarenhet inom träning:
Mycket fotboll och innebandy i de tidigare åren i mitt liv, just nu tränar jag med det lokala A- och B-laget inom fotboll.
Har också börjat gymma det senaste halvåret och är sjukt nöjd över vad jag har presterat hittils.

Mål: Att minska i fettprocent då jag själv inte är nöjd med det nuvarande (har ej anorexia). Tänkte springa 20 minuter, 2-3 ggr i veckan på våran lokala slinga ute i skogen som är gjord på sten, jord, bark m.m.

Är det något mer så fråga på!
Hade helst siktat mig in på Nike Free då jag tycker att de är både snygga och sköna (testade ett par från min klasskompis som är mer erfaren inom ämnet iaf.).

Tack i förhand!
/Jonathan
Anders Kadmark
1967 • Göteborg
#2
15 juni 2012 kl 00:24 Redigerad 15 juni 2012 kl 00:28
Gilla
När man väljer sko kan man ta hänsyn till vikt -> mer dämpning, hälisättning eller framfotslöpning -> tjocklek dämpning häl jfrt framtill och om man pronerar dvs behöver stabilisering i skon för att foten viker sig utåt eller inåt under löpningen.

Det bästa som nybörjare kan vara att gå till riktig löparbutik tex löplabbet eller runnersstore där personalen kan löpning. Springa på löpband med kameror eller speglar så de kan berätta vilka skor som kan passa ditt löpsteg.

Den som sedan slutar landa på hälen och tränar upp dig som framfotslöpare behöver inte lika mycket dämpning eller proneringsskydd utan kan springa i lätta tävlingsskor eller annat relativt odämpat. Detta bör du nog vänta med då det kanske inte är lika lämpligt för tyngre löpare eller nybörjare.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#3
15 juni 2012 kl 07:17
Gilla
Eftersom du spelat ganska mycket innebandy och fotboll tidigare så har du sannolikt ett okej löpsteg (som givetvis kan utvecklas). 20 min löpning i skogen 2-3ggr/vecka är inte så mycket. Du kommer säkert ganska snart vilja springa mer. Välj en sko som sitter skönt på foten (ungefär som när du väljer fotbollsskor och innebandyskor) Givetvis bra om skorna har dämpning i sig. Men den behöver inte vara den tjockaste modellen eftersom du väljer att börja så försiktigt. Kolla vad det är mönster under så att det inte kan fastna grus/småsten å dylikt. Vet att Nike har nån modell där just det problemet finns. Lycka till!
1964 • Sandviken
#4
15 juni 2012 kl 09:24
Gilla
Gillar du dom så köp dom, Nike Free 3.0. 20 minuter, då tokkutar du väl inte, utan springer lätt (annars får du sänka farten), då är ett par lätta neutrala racingskor all du behöver.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
15 juni 2012 kl 10:10
Gilla
Håller med Janne, känns Nike Free sköna på foten så kör på dom.
Däremot borde du kunna springa längre än 20 min?
Eftersom du sannolikt har kondis efter fotboll och innebandy så lär du inte bli mer än uppvärmd av 20 min.
40-50 min känns nog mer som något du borde sikta mot.
Men ta det lugnt i början, det skall ju vara roligt också :-)
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
15 juni 2012 kl 19:36
Gilla
Bra skor är skor som passar just dig. Sitter bra på foten, dämpning som passar din vikt och ditt löpsteg, skor som korrigerar pronering eller inte beroende på behov etc. Gå därför inte på generella råd - vi är alla olika och det som passar perfekt för mig kan vara en katastrof för dig.

Använd om möjligt löplabbet eller liknande butik första gången du köper skor. Tänk dock på att de kan hjälpa till så att allt ser bra ut utifrån men det är bara du som kan säga hur skorna känns!
1973 • www.swedentrails.com
#7
15 juni 2012 kl 22:09
Gilla
Inte Nike Free i skog på stig och motionsspår.. Samlar skit o sten i den uppdelade sulan.. Saucony Peregrine, Puma Faas 250 Trail, Icebug Anima, Asics Fuji Gel Attack.. Typ..
Jonathan Larsson
1995 • Bua
#8
16 juni 2012 kl 00:05
Gilla
Tackar verkligen för alla svar!

Vill bara tillägga att med 20 minuter så satsar jag med ett hyfsat tufft tempo och köra något liknande cardioträning. Jag satsar inte på att springa långt under en längre tid, utan att göra mig trött under de 20 minuterna och få lite kondition och att svettas bort all underhudsfett.

Jag bor nära Varberg, så att ta sig till löplabbet i göteborg ska det nog inte vara något problem med nu när jag har sommarlov.

Tack för all hjälp so far!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.