Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 19447 visningar

Farligt att springa med knästöd?

Peter Larsson
1991 • Åmål
#1
26 april 2008 - 11:30
Gilla
Hej!

Jag har precis kommit igång med löpningen igen efter att ha haft problem med knäna under 2-3 år. När jag springer använder jag knästöd från Rehband vilket verkar fungera. Problemet är bara att en kompis med vissa kunskaper i träningslära menar att muskulaturen runt knät kan påverkas negativt av att springa med knästöd hela tiden.

Hur gör ni? Bör jag springa var tredje runda eller så utan stöd?

Tacksam för svar!

Peter
Pontus
1989 • Mariestad
#2
26 april 2008 kl 11:45
Gilla
Eftersom skyddet stabiliserar knät så behöver inte musklerna göra det, vilket leder till att de blir svagare och svagare. Därför kommer knästödet bara göra problemen värre på sikt.

Jag tycker du ska försöka stärka knät med stabiliseringsövningar, och springa så mycket som möjligt utan skyddet, gärna på mjukt underlag (skog, mosse, sandstrand) så gör det inte lika ont, och knät får arbeta mer i sidled..
1981 • Linköping
#3
26 april 2008 kl 12:00
Gilla
Fast, om musklerna inte klarar av att stabilisera knät, det är ju just då som man ska använda knäskydd!! De är ju framtagna för just knäproblem. Ju mer du springer (och gärna tränar styrka) desstå starkare kommer knät att bli. Det är ju inte så att skyddet tar över all stabiliseringsfunktion, skyddet hjälper ju bara till.

Jag kanske är naiv, men dessa skydd är ju framtagna för att hjälpa och skydda, inte för att förstöra...
1966 • Karlstad
#4
26 april 2008 kl 12:12
Gilla
Nu kanske jag går väldigt OT Karin, men de ska sälja och bringa inkomster också :-)

Bantningsmedel ska ju hjälpa överviktiga, salvor ska hjälpa mot rynkor, vatten på flaska ska ge oss bättre vatten, sötningsmedel ska skydda oss från socker osv osv..

Jag har inte en aning om knäskyddets funktionalitet, jag ville bara flika in att det inte nödvändigtvis måste vara bra bara för att det finns. Man måste vara kritisk till allt som erbjuds idag oavsett det är löparskor eller livselixir.
Annki Waltgård
1961 • Uppsala
#5
26 april 2008 kl 12:21
Gilla
Efter att jag sträckte ut ett ledband i knät på en fotbollsmatch använde jag knäskydd under många år. Det gjorde att jag kände mig trygg när jag sprang och då slappnar man av bättre. När jag sprang kortare sträckor eller vid uppvärmning inför bandy sprang jag utan. När jag började springa längre sträckor för några år sen fick jag skavsår i knävecket av skyddet. I samband med att jag försökte springa med låg puls skippade jag skyddet även på längre pass. Det har funkat bra, men känner jag minsta lilla obehag så sätter jag på det igen. Och jag tycker inte jag är svagare i det knät i det andra.
Så för mig har det funkat bra att användra skyddet under långa perider. Jag vet att det kanske mest är psykiskt men så länge det stöder, värmer och känns bra så gör det inget.
Peter Larsson
1991 • Åmål
#6
26 april 2008 kl 13:03
Gilla
Tack för alla svar!

Annki: jag känner igen mig i det du säger om trygghet. Precis så är det; stöden blir som en snuttefilt efter ett tag. 90 procent placeboeffekt förmodligen...
1981 • Linköping
#7
26 april 2008 kl 14:10
Gilla
peter: som jag försökte visa med att lägga till att det kanske var en naiv tanke (även om det bara var ett utav mina argument...) så finns det ju faktiskt även läkare som förordar skydd...
Peter Larsson
1991 • Åmål
#8
26 april 2008 kl 15:26
Gilla
Karin: jo, det är ju klart. Och jag har ju inte ont längre. Naivt eller inte, de bidrar faktiskt till att jag kan springa igen. Det vore ju dumt att ändra på ett vinnande koncept.
1966 • Karlstad
#9
26 april 2008 kl 17:02
Gilla
Jag tror det var mig du menade Karin :-)

Som sagt, jag menade inte att du har fel Karin, bara att man ska tänka kritiskt.
1981 • Katrineholm
#10
26 april 2008 kl 20:00
Gilla
Också lite OT, men skydden kan ju användas för annat än bara som stöd. Jag måste använda det när det är kallt ute, annars får jag jätteont. Jag vet fler som använder det så, och jag känner mig rätt säker på att det inte bara är placebo
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#11
26 april 2008 kl 20:15
Gilla
Pga problem med ett knä slutade jag springa i mitten av 90-talet och kunde efter det inte springa mer än ett par hundra meter utan att det började göra ont.
När jag efter nästan 10 år bestämde mig för att försöka börja igen skaffade jag ett rehband-skydd vilket tog bort alla knäsmärtor. Jag hade nog använt det mycket längre om jag inte efter ett halvår glömde dra på det en gång och lyckades springa utan det utan problem.

Det gjorde helt enkelt jobbet, men man bör nog pröva lite då och då om man fortfarande behöver det.

1981 • Linköping
#12
26 april 2008 kl 20:15
Gilla
peter pallin, mitt svar var till peter h nilsson, ursäkta missförståndet.

peter h nilsson:det var ju det som var min mening med, det trodde jag framgick.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.