Löpning Kläder, Skor & Prylar 23 inlägg 5051 visningar

Dags för nya skor!

Catherine Elf
1988 • Göteborg
#1
17 maj 2012 - 13:03
Gilla
Hej!

Här har ni en total nybörjare när det kommer till längre löpning.

Springer nu i ett par Nike Vomero, har funkat fint till kortare uppvärmningar osv, men efter varvet i lördags förstod jag att dessa måste vara för små, eller helt enkelt inte passa mina fötter, mina tår är ömma och nästan blåa!

Nu kanske några tycker att jag ska köpa ett nytt par i en större storlek och försöka igen, men varför inte testa något nytt?

Jag behöver alltså ett par nya skor, och som den nybörjare jag är ber jag er om tips och råd. Vad bör jag tänka på vid val? Skorna kommer inte användas i skog, utan mestadels motionsspår och asfalt.
< < < 1 2 > > >
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
17 maj 2012 kl 13:59
Gilla
Hej Cattis,

det är ett ganska välkänt fenomen att foten sväller vid lite längre distanser. Så en storlek större är nog ett bra tips.
Är du nöjd med Vomeron så är det en bra sko.
Den är en neutral sko, så sök efter en sådan och låt dig inte "luras" eller förledas in i stabila skor som affärerna ofta rekommenderar.
Alla tillverkare har skor för neutralt löpsteg.
Själv är jag jättenöjd med Brooks PureFlow och Saucony Kinvara men som sagt, alla tillverkare har den typen av sko.
Välj den som sitter skönt och kanske en halv till en storlek större än du har idag om du skall fortsätta att springa långa sträckor.
1965 • Höganäs
#3
17 maj 2012 kl 14:13
Gilla
Tips till Cattis
Jag själv är nöjd med löplabbet där fick jag otrolig hjälp när jag förra året köpte mina första riktigta löp dojjor.
Där testade jag deras lager på skor, kom fram till 4-5 par som kunde vara bra för mig som nöjbörjare, och de förutsättningar och krav jag hade. Dvs noll, sprang då några km i slinga där hemma och när man kom i mål var syre intaget viktigare än fötterna.
Efter 1 tim med olika skor på löpband så hittade jag ett par Nike, märket var och är ointressant. Bara de skäns skönt och fungerar.
1500 spänn var en bra investering, efter en 3-4 veckor fungerade inte vänstra skon, tillbaka till löplabbet och berättade om problemmet. Hittade andra skor och la till en hundring. Villken service de "gamla" skorna tog butiken hand om, det viktigast för dem var att skorna passade mig.
Nu funderar jag på halvmaran i Malmö i augusti, springa i rätt dojjor är viktigt. Men gå inte ut för hårt, låt både dojjor och kropp få vila sig. Lycka till
Ps dyslektiker saknas bokstäver så lägg själv till eller dra ifrån Ds
Johanna Linde
1987 • Essunga
#4
17 maj 2012 kl 20:41
Gilla
Minimalistiska skor är kanske inte aktuellt men i annat fall kan jag rekomendera Saucony Hattori till mer asfaltslöpning, de är mjuka som en socka på foten och sulan är mjuk och skön. Rekommenderar dem dock inte till mera ojämn terräng men det kanske är en vanesak.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
17 maj 2012 kl 22:42 Redigerad 17 maj 2012 kl 22:43
Gilla
Cattis, du behöver rejält större skor! När jag fick blånaglar av ett 25km-pass bytte jag från två nummer "för stora" till tre nummer större än mina promenadskor. Bara man snör dem rätt är det inget problem att jag kan vifta på tårna.

Vad gäller modell är den viktigaste vattendelaren om du landar på hälen när du springer (då behöver du ha skor med rejäl dämpning i hälen som Nike Vomero har, annars får du förmodligen knäskador av mycket asfaltlöpning) eller om du sätter ner hälen aningen efter sedan du landat på mellanfoten eller framfoten. Det kan vara lättast för nån annan att se. Landar du på mellanfoten (ungefär "platt på hela foten") eller framfoten bör du välja skor utan extratjock häl. Men kan ha bra dämpning ändå, men ungefär lika under hela skon. Det finns många att välja på, väldämpade utan tjock häl är exv Brooks Green Silence, Puma Roadracer, Nike Lunaracer och kanske räknas Adidas Adios dit.

Minimalistiska skor är inte så dumt att börja med som nybörjare, "gör rätt från början" men du är ju inte riktigt nybörjare, att lära om kräver att man vill och bemödar sig. Är du hällöpare nu kan du spara det. Prova bara att springa barfota på gräs eller sandstrand ibland så kanske du börjar bli sugen....

Vad du än väljer är det viktigaste att skon känns skön att springa i. Låt inte försäljaren välja åt dig, håller med Anders Näslund, du ska ha neutrala skor för det har funkat hittills och funkar det är det bäst. Så enkelt som möjligt.
Catherine Elf
1988 • Göteborg
#6
17 maj 2012 kl 22:43
Gilla
Tack till er!

Anders; tror du en neutral sko är bäst att börja med för att kanske sedan veta lite mer vad jag kräver? Jag har fått för mig att mina fötter "lutar" inåt och tänker kanske därför att en stabilare sko är att föredra?

Men som även du säger Kenneth, löplabbet kan nog hjälpa mig och där kanske dom kan ta sig en titt och se hur mina fossingar egentligen ser ut! Vad roligt med Malmö! Jag funderar själv på att åka dit!

Johanna! Är modellen du nämner en minimalistisk sko?
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
17 maj 2012 kl 22:50
Gilla
Cattis, de flesta skoförsäljare (och skotillverkare, och ortopeder...) har pippi på att försöka "korrigera" ett steg som de inte tycker är idealiskt. De flesta av oss har ju gått i skor större delen av livet, ibland i olämpliga skor. Jag menar att det bästa sättet att hantera en fotisättning som kanske inte är den bästa är att stärka musklerna i fötter och underben så att kroppen själv kan hitta ett steg som är bästa möjliga efter vars och ens anatomi. Barfotalöpning, balansplatta och en del andra övningar kan man ta till vid behov men det verkar ju inte som om du har några problem med hur du springer nu, det är bara skorna som är för små framtill.....
Inlägg mm är bra som stöd vid akuta skador men försök inte med yttre medel"rätta till" vad som funkar. Extra stöd gör bara att musklerna i fötterna förslappas....
Catherine Elf
1988 • Göteborg
#8
17 maj 2012 kl 22:56
Gilla
Tack för ytterligare ett bra svar!

Jag anser mig inte vara nybörjare när det kommer till träning, men just löpningen har jag inte superbra koll på. Löpsteget till exempel, det har jag aldrig riktigt reflekterat över förens nu men jag är ganska säker på att jag inte landar med hälen först.

Då kanske ett par minimalistiska skor är att föredra istället? för att lära mig från grunden, innan jag hinner springa för mycket.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#9
17 maj 2012 kl 23:00
Gilla
Ja den räknas väl som en minimalistisk, den är lätt, har 0 i häldropp men 10mm sula som iofs är mjuk. Jag tänker mig att eftersom du är såpass ung så är det kanske inte så besvärligt för dig att lägga om till framfotslöpning, man kan ju ha traditionella löparskor ändå. Jag bytte till barfotaskor för ett år sedan och har inte sprungit en meter i traditionella sedan dess. Barfotalöpningen är roligare, gör mig snabbare och ger färre skador, för mig.
Catherine Elf
1988 • Göteborg
#10
17 maj 2012 kl 23:00
Gilla
Som jag skrev ett par inlägg upp så har mina fötter någon tendens att luta inåt, kanske är det för att jag inte är tillräckligt stark? Eller behöver jag mer stöd i skorna?

Bäst är kanske att ha lite av detta i bakhuvudet och gå till löplabbet och kolla vad som finns.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#11
17 maj 2012 kl 23:02
Gilla
Catherine Elf
1988 • Göteborg
#12
17 maj 2012 kl 23:03
Gilla
Detta med barfotaskor har jag hört om! Kanske skulle vara något att ha som komplement till ett par lite mer traditionella. Dock inte ännu, men så småningom.

Men om vi säger såhär nu; Vilket löpsteg är att föredra? framfotslöpning? och då är det bäst med ett par minimalistiska?
Johanna Linde
1987 • Essunga
#13
17 maj 2012 kl 23:04
Gilla
Jag pronerar starkt enligt försäljare och har fått ortopediska inlägg från en specialist. Ändå är det först sedan jag bytte till minimalistiska skor som jag inte längre har ont i fötterna. Jag har "lärt" mig att gå och springa på ett skonsammare sätt.
Catherine Elf
1988 • Göteborg
#14
17 maj 2012 kl 23:04
Gilla
Nej nu missuppfattade jag nog något! är denna modellen du pratar om minimalistisk och alltså en barfotasko?

Nu blev jag snurrig.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#15
17 maj 2012 kl 23:07
Gilla
Min erfarenhet är att du får med dej energin bättre i steget om du landar på framfoten, samt att skaderisken minskar då du fångar upp stötarna med dina muskler istället för i hälen. Men jag är absolut ingen expert. En mycket uppbyggd sko med stor skillnad mellan häl och tå kan göra att det blir svårare att landa på framfoten för att hälen slår i först.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#16
17 maj 2012 kl 23:09
Gilla
Jag tycker nog egentligen att Fivefingers är den enda barfotaskon men ja, den är minimalistisk. Det innebär att foten måste stabilisera upp steget med hjälp av sina muskler, men den har fortfarande en 10cm sula som dämpar.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#17
17 maj 2012 kl 23:09
Gilla
Förlåt om jag snurrar till det för dig.
Catherine Elf
1988 • Göteborg
#18
17 maj 2012 kl 23:14
Gilla
Nu hänger jag med!

Och som jag sa är jag ganska säker på att jag inte landar med hälen först, vilket i dagsläget med mina vomeros känns lite som att jag faller framåt. Eller så är det bara jag som får för mig saker här. Ingen expert som talar här heller.

Jag tror jag bannemej ska traska iväg och prova ett par av skorna du länkade, det kan ju vara en fullträff där!

Tack för fina svar!
Johanna Linde
1987 • Essunga
#19
17 maj 2012 kl 23:17
Gilla
Lycka till! =)
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
17 maj 2012 kl 23:19
Gilla
"Barfotalöpning" har blivit en smula inne men det kan man ju inte tjäna pengar på. Därför finns det numera en hel massa skor som kallas "barfotaskor" men minimalistiska är ju en bättre term.
Kila ut och spring barfota på riktigt några varv runt en fotbollsplan ( inte för många, då får du så himla mycket träningsvärk i vaderna). Känn efter, är det så du vill springa? I så fall rekommenderas minimalistiska skor så att du kan springa ungefär på det sättet även när du inte har en skön gräsmatta att springa på.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.