Löpning Träning 9 inlägg 1148 visningar

Träningsupplägg

1987 • Lenhovda
#1
26 april 2012 - 08:37
Gilla
När jag började träna i Januari orkade jag springa i 3 min innan jag fick andnöd och behövde sluta. Minut för minut ökade jag tills jag orkade springa 10 min i sträck.

Därefter gick jag över på distanser. Ökade med 500m per träningstillfälle och jag har nu sprungit 7,5km.

På tisdag ska jag springa mitt första lopp, 1 mil långt.

Men sen då? Jag har nästa lopp planerat till mitten av Juli. Tills dess vill jag kunna förbättra min tid. Så hur ska jag lägga upp träningen nu? Försöker träna 3 pass/vecka + 1 corepass för allmänstyrka.

Alla tips mottages! Men tänk på att jag är nybörjare, så förklara så en 5-åring förstår :P
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
26 april 2012 kl 09:06 Redigerad 26 april 2012 kl 09:18
Gilla
Du har tränat så kort tid ännu att 3 löppass per vecka sannolikt räcker för fortsatt förbättring till juli.
Kanske förlängning något pass per vecka upp till 8-10 km.

Förr eller senare kan du öka farten i ett pass varje eller varannan vecka, t ex intervall 4 x 1 km varvat 15-20 sek fortare än miltävlingstempo eller 4-5 km snabbdistans ganska nära miltävlingstempo.
Matilda Karlsson
1989 • Sjuhult
#3
26 april 2012 kl 10:04
Gilla
Håller med Bo. Bara genom att du håller i träningen nu så kommer du mest troligt förbättra dig ganska mycket i och med att du är nybörjare. Jag var själv där för nått år sen.

På sistone har jag dock haft lite svårt att ge mig ut. Tappade sugen ett tag och tyckte den var tråkigt att springa samma rundor om och om igen. Nu har jag börjat följa träningsprogrammet "Milen på 55 minuter" som finns här på jogg. Här finns flera olika beroende på vad man har för mål. Jag har också haft svårt för termer och inte fattat vad de olika passen egentligen innebär, men jag tycker att programmen är väldigt tydliga.

Jag har alltså ett schema som talar om för mig precis vilken typ att träning jag ska göra, hur långt och hur fort jag ska springa. När jag är klar med det här programmet ska jag ge mig på Milen på 50 min innan det är dags för Midnattsloppet i Stockholm. Därefter tänkte jag börja ladda för Göteborgvarvet, så då blir det något av de programmen.

Personligen tycker jag det är ett bra sätt och peppa sig själv på samtidigt som man får bra träning.

Lycka till!
Lars Josefsson
1966 • Anderstorp
#4
26 april 2012 kl 10:50
Gilla
Ett hett tips då du bor i Växjö är att kontakta Jessica Gylfe och kolla vilka pass som hon har att erbjuda. Kostar några kronor men Jessica är mycket duktig på att lära ut och ge råd. http://www.jessicagylfe.se/

Annars är du välkommen till Anderstorps OK och våra träningar ;-) www.anderstorpsok.se
1987 • Lenhovda
#5
26 april 2012 kl 12:38
Gilla
Tack för era peppande kommentarer! Ska kika runt här efter träningsprogram och se om jag förstår dom.

Lars: Jessica Gylfe har jag faktiskt tränat med, (sista gången idag). Det är jobbet som har ordnat med det, och även bjuder på Växjöloppet. Jag ska ta och fråga henne i eftermiddag.

I övrigt har jag luskat fram att jag bör varva intervall-pass, lugn distans och långpass.
Matilda Karlsson
1989 • Sjuhult
#6
26 april 2012 kl 13:00
Gilla
Det viktigaste är att du tycker att det är roligt!

När jag började springa tog jag alltid tiden på mina pass. Det tycker jag är väldigt roligt eftersom man hela tiden ser utvecklingen. Det är också kul att se att man vissa pass kanske t.ex. har hållt ett ovanligt högt snitttempo. Då inser man att det inte var så konstigt att just det passet kanske kändes extra jobbigt.

Sen har jag börjat använda pulsklocka, vilket jag också rekommenderar varmt. Men det är kanske bara för att jag är lite "nördig" när det gäller siffror :)
1987 • Lenhovda
#7
26 april 2012 kl 14:04
Gilla
Alltså, det där med roligt. Löpglädjen har inte riktig infunnit sig ännu. Däremot känslan efter ett träningspass, när man är så trött och nöjd, den gillar jag.

Ibland är det väldigt segt att ge sig ut, men jag vet ju hur bra det kommer kännas efteråt!
Mikael C
1972 • Älvsjö
#8
26 april 2012 kl 16:28
Gilla
Man ska inte underskatta värdet av prylar! Och med en bra gps kan man springa lite hur som helst och ändå ha bra koll på tid och sträcka så man slipper tråka ut sig med samma runda om och om igen så det rekommenderas starkt :)
1978 • Torslanda
#9
26 april 2012 kl 17:19
Gilla
Jag brukar varva mina vanliga rundor med terräng. Rakt ut i skogen bara, riktigt kul och bra träning... Ger absolut en extra krydda till det vanliga nötandet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.