Löpning Kom igång 12 inlägg 1364 visningar

Vad ska man göra?

Emma Erlandsson
1990 • Boxholm
#1
10 april 2008 - 19:44
Gilla
Sista månaderna har jag gått från att vara riktigt vältränad till att bli så trött. När jag springer blir jag andfådd direkt och låter som ett ånglok. Har nu avstått från att springa på ca en månad för att se om det skulle bli bättre, men icke. Dessutom är jag anmäld till varvet vilket känns jättetråkigt om det ska vara så här. Om det är någon som har någon idé om vad det kan bero på och vad man ska göra så dela gärna med er!
1972 • Emmaboda
#2
10 april 2008 kl 20:08
Gilla
Jag har haft liknande trend på min träning. Gick jättebra i januari och februari. Mars tränade jag knappt något alls, var bara seg och trött. Men har kommit igång nu igen och känner att det går bättre och bättre. Kan vara så att man har någon förkylning eller något i kroppen. Men det är nog bara att springa på. Det kommer att gå lättare. Ge inte upp. Lycka till på varvet.
Frida
1986 • Sollentuna
#3
10 april 2008 kl 20:23
Gilla
GÖR FÖRST:

kolla ditt hb-värde (järnvärde) det kan vara så enkelt att du har en liten järnbrist. ring vårdcentralen, berätta ditt läge, så får du en tid. det ska du absolut göra först, gör det på en gång. återkom sedan, så ser vi om det behövs en annan lösning om problemet är av annan art! lycka till.
1981 • Linköping
#4
10 april 2008 kl 21:11
Gilla
Precis, kolla HB och tag en vitaminkur oavsett resultat av testet.
Jonas Eriksson
1975 • Eksjö
#5
10 april 2008 kl 23:38
Gilla
Överträning och en liten banal infektion? Plötsligt jättebehov hos kroppen att "komma ifatt"?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#6
11 april 2008 kl 20:59
Gilla
Pollenallergi??? Testa receptfri antihistamin typ clartyn/lorabamid eller nåt. Blir det bättre så är det nog det.
1985 • Linköping
#7
11 april 2008 kl 22:09
Gilla
Liten varning för antihistaminet dock, då det kan ge en enorm trötthet i sig. Prata hellre med vårdcentralen samtidigt som du kollar ditt hb och be dem göra ett enkelt pricktest för pollenallergi så du verkligen vet om du behöver antihistaminet eller ej!

Jag avråder från att testa bara för att, då biverkningarna kan vara besvärliga.
1981 • Göteborg
#8
11 april 2008 kl 22:38
Gilla
Nja så illa är det ju inte med antihistaminet. Det ger sällan en ENORM trötthet. Men det kan ge en viss trötthet. Jag själv äter det dagligen året runt, bla pga en kvalsterallergi, och jag har aldrig märkt någon trötthet. Dock kan man bli trött av läkemedlet, men det går över fort. Enligt tillverkarna försvinner läkemedlet ur kroppen inom 24 timmar, men av någon anledning ska man vänta något dygn längre än så när man ska göra allergiprover. Så förmodligen borde läkemedlet ha slutat verka helt efter åtminstone 36 timmar.

Dessutom så tror jag pricktest är relativt gammalmodigt. Jag gjorde ett test senast för ca 2 år sen. Då gällde ett enkelt blodprov och de testade mig mot ungefär 30 ämnen.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#9
12 april 2008 kl 15:50
Gilla
Nej, man blir inte trött av Clarityn! Andra starkare antihistamin kan ge mer biverkningar dock! Man blir tröttare av själva allergin! Men rådgör men gärna med apotekspersonalen, det finns massor av produkter som dom kan mycket om. Man beghöver inte söka vårdcentralen för att få råd ang receptfria läkemedel mot pollenallergi, som sagt är apotekspersonalen duktiga på det.
Margit S
1961 • Luleå
#10
12 april 2008 kl 16:07
Gilla
Man blir trött av de "gamla" antihistamina mediciner, tex Tavegyl och Atarax. De nya t. ex. cetirizin, clarityn, aerius blir man inte det. De är t.om. tillåtna för piloter att ta. Man blir trött av allergin. Ett antihistamin har också något av en paraply-effekt. Den hjälper sämre när man redan är blöt! Så det är viktigt för pollenallergiker att studera pollenrapport och börja med antihistamin i god tid. Ni som är pälsdjursallergiker har det svårare. Man blir utsatt för allergenet året om. Där det finns pälsdjursägare, där finns allergenet, dvs i bussar, affärer m.m. Så då kan det vara bra idé att ta antihistamin året om främst ni som tränar och behöver full lungfunktion. Soffsittare märker inte av något sina lätt svällda slemhinnor i lungorna, de använder lungorna inte till max. Dessutom gör det absolut ingenting att prova ta 2 tabletter dagligen, det har bättre effekt än bara en tablett. Det kan vara bra att göra det när det har kört sig ordentligt, dvs man fått en ordentligt allergiskt reaktion tills man har återhämtat sig.
Biverkningar av de nya antihistaminer är att man få lite nedsatt salivproduktion. Det brukar dock inte märkas. Eftersom saliven hjälper till att rena i munnen från karies är det extra viktigt med gog munhygien (tandborste, tandtråd...) för de som tar antihistamin regelbundet.
Emma Erlandsson
1990 • Boxholm
#11
13 april 2008 kl 12:07
Gilla
Hej på er alla och tack för alla inlägg! Vill bara tlllägga att Hb värdet var det första som jag kollade eftersom jag har haft problem med det förut, men det var helt OK. Ska kolla upp det där med pollen. Är det någon som vet något om ansträngningsastma om det kan vara det?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
13 april 2008 kl 15:43
Gilla
Snarare allergisk astma (eftersom det kommit nu det senaste när pollensäsongen satt igång)! Och det förvärras så klart vid ansträngning. Om du har astma har du massor att vinna på att medicinera med inhalationer. Det får du nog söka din vårdcentral för att kolla upp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.