Löpning Tävlingar & Motionslopp / Göteborgsvarvet 2012 12 inlägg 7471 visningar

Banprofil?

1963 • Trelleborg
#1
4 februari 2012 - 14:14
Gilla
Skall springa varvet för första gången och som boende i Trelleborg så konstaterar jag att det inte finns speciellt mycket backar att träna i hemma hos oss.
Är nyfiken om det är någon som vet vilken lutning det är på de kraftigaste stigningarna och vid vilka distanser de kommer? Tänkte testa att köra lite löpbands träning och det kan vara kul att lägga in lutningarna efter rätt avstånd.
1961 • Göteborg
#2
4 februari 2012 kl 14:38
Gilla
Banprofilen hittar du på http://www.goteborgsvarvet.se/Lopare/Loppen/GoteborgsVarvet-21-KM/Tavlingsinformation/Banan/ och backarna med stigning att tala om är de två första som ligger på första 4:de delen av banan. Personligen tycker jag Säldammsbacken kan vara svår, den kommer tidigt när jag har mycket kraft i kroppen men jag kan ju inte lägga all kraft där. Stigningen upp till toppen på Älvsborgsbron är jättelång och går i etapper med kringelikrokar (slipper se toppen) så är man medveten om vart man är påväg och håller igen så brukar det inte vara några problem, belöningen kommer efter toppen då det gäller att ha kraft och flyt att ta vara på nedförslutet.

Götaälvbron är seg, inte så brant men med ganska många km i benen så känns den.

Även Avenyn, dvs. kilometern innan Götaplatsen kan upplevas seg. Inte mycket till stigning men trots allt stigning, och länge.

Lycka till!
Hampus Karlsson
1988 • Uddevalla
#3
9 februari 2012 kl 13:13
Gilla
Apropå banprofil, hur är seeding loppet i Göteborg? Snabbt? Blåsigt? Flackt? Potentiell persbana?
Hampus Karlsson
1988 • Uddevalla
#4
9 februari 2012 kl 13:15
Gilla
Apropå banprofil, hur är seeding loppet i Göteborg? Snabbt? Blåsigt? Flackt? Potentiell persbana?
1976 • Målsryd
#5
9 februari 2012 kl 13:38
Gilla
Seedningsloppet är helt platt. Enda höjdskillnaden är en trottoarkant ;)
Vid bra väder så kan det absolut vara en snabb bana dock finns det risk för lite blåst då den ligger vid hamnen.
Joar
1975 • Göteborg
#6
9 februari 2012 kl 14:17
Gilla
Det är egentligen inga speciellt branta backar på Göteborgsvarvet. Vid Älvsborgsbron stiger det väl ca 30m på 1 km, dvs. 3%. Tror de flesta klarar banan bra även om man tränat på platten, men man måste räkna med att de stigningar som ändå är påverkar sluttiden något.
1971 • Höganäs
#7
9 februari 2012 kl 18:45 Redigerad 9 februari 2012 kl 18:44
Gilla
Jag sprang mitt första Göteborgsvarv förra året.. och kollade banprofilen innan och blev jätterädd.. såg ut som jäkligt brant på vissa bitar... men det var inte alls så farligt när man väl sprang... hade sparat alldeles för mycket krafter på slutet :S Men nu vet man det till detta året...
Jerker K
1978 • Malmö
#8
9 februari 2012 kl 19:03
Gilla
Jag - som också bor och tränar i en väldigt platt stad - upplever banprofilen på Göteborgsvarvets hemsida som osann. Det är t.ex. inte helt platt de sista två kilometerna. Överhuvudtaget var min upplevelse den gång jag sprang att det (förutom alla människor som gör att det knappt går att springa) är en ganska tuff bana med i alla fall 5-6 backar som är värre än Malmös värsta.
1956 • PARTILLE
#9
10 februari 2012 kl 07:02
Gilla
Det skulle väl vara Säldammsbacken efter 2 km och Älvsborgsbron eller rättare sagt "uppfarten" till den. Ungefär som Stockholm marathon och Västerbron. Det är nite bron som är jobbig utan "påfarten". På Hisingssidan är det platt med stort P. Det fula med Göteborgsvarvsbanan är att när man kommer av Göta Älvbron, så stiger banan mer eller mindre hela tiden, fram till målet. Inte mycket, men tillräckligt för att suga kraft ur en. Som Jerker är inne på. Man tänker inte på det när man ser banprofilen. Men detta skall man vara medveten om. Säldammsbacken och Älvsborgsbron ligger inom den första halvmilen och dessutom är det behaglig och vilsam nedförslöpning stora delar efter Säldammsbacken innan man skall över Älvsborgsbron.
Jag tycker att de två värsta stigningarna är dels den gångbro man skall över strax innan 20 km skylten och efter ytterligare några 100-tal meter den lilla knix då man springer ut från Slottskogen upp på Margeretebergsgatan där man startade (man springer ju ner för den då man springer in i Slottskogen strax efter start).
1963 • Göteborg
#10
10 februari 2012 kl 09:18
Gilla
Den fjärde värsta motlutet på Göteborgsvarvsbanan som ofta glöms bort är Vasagatan som kommer då det är mindre än 4 km kvar. Det är faktiskt en mindre men ändå plågsam stigning från där man svänger av från Kungsportsavenyn tills man kommer upp till Vasaplatsen. Det är inte någon jättestigning som broarna eller Säldammsbacken, men den kommer när benen och kroppen börjar tröttna. Jag brukar tänka att när jag klarat mig upp för Vasagatan så vet jag att jag fixar att ta mig i mål. Då är det bara några småstigningar kvar som det går att kämpa sig uppför.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#11
10 februari 2012 kl 12:25
Gilla
Om man tränar bara på plan underlag kan jag tänka mig att Gbgsvarvet kommer att vara en överraskning!
För min del blev det jobbigt vid tre delar första året: Säldammsbacken (km2), Älvsborgsbro (km6?) och sista gångbro (km20).
Året efter var jag lite bättre förberedd och det jobbigaste blev GötaÄlvsbron. Man blev ganska seg i benen vid denna delen och delen innan är rätt tråkigt att springa.

Det som upplevs som svårt kan vara Avenyn (man går upp lite men säkert), samt den sista delen som Stefan nämner från Wasa till målet. Dock om man vet om det, är det ju genomförbar!

Så en råd är att hålla kvar lite för slutet också :)
1961 • Göteborg
#12
10 februari 2012 kl 12:43
Gilla
Hej igen!
Det finns en film som beskriver banan rätt väl. http://se.running.adidas.com/goteborgsvarvet.asp
:)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.