Löpning Träning 47 inlägg 18875 visningar

Szalkais träningsprogram, orealistiska tider?

David Holmberg
1983 • Sundsvall
#1
5 januari 2012 - 08:00
Gilla
Hej!
Tittat på Anders Szalkais träningsprogram inför GBG-varvet och undrar om fler har samma känsla som mig, att SD passen går i orimligt hög fart

standard i 1.30 schemat är 8 km på 31-32m, innebär 3.52-4.00 fart, ekvivalent fart för 1.30 på halvmaran är 4.02 fart på milen, dvs här ska alltså snabbdistansen gå snabbare än milfarten???? (när jag i huvudet översätter detta till min halvmarafart på 1.17 i höstas ska jag springa SD i 3.20 till 3.25 fart, I wish - balanserar på tröskeln vid 3.40 fart en pigg dag)

Eller har jag missat något?
< < < 1 2 3 > > >
Pontus B
1970 • Mariehamn Åland
#21
7 januari 2012 kl 18:08
Gilla
Jag måste säga att jag tycker att det är stort av Anders Szalkai att lägga ned så mycket tid på att på ett så ödmjukt sätt förklara sin syn här på jogg.se. Tycker dessutom att hans svar på "problematiken" är väldigt bra. Tack, Anders! Jag läste hela tråden med stort intresse!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#22
7 januari 2012 kl 18:16
Gilla
Mycket intressant att läsa Anders inlägg. Tackar för det!
1967 • Bromma
#23
7 januari 2012 kl 20:19
Gilla
Jag är rätt ny som löpare (3 år) och har de senaste 2 åren följt Anders program och min erfarenhet är att de är väl avvägda. Eller så kanske passar de mig och min profil ovanligt väl.

Från ett första lite väl snabbt påkommet Stockholm Marathon på 3.57 följde jag året efter 1.30-programmet parallellt med 3.30 för maran och landade på 1.29 på Kungsholmen och 3.20 på maran.

Året därpå följde jag 3-timmars och kom in på 3.03, samt under sommaren 2.15 för Lidingö och hamnade på 2.16. Jag upplevde det året att programmet var lite för tufft rakt igenom, och låg alltid överst i spannet med snarare 3.10 som mål, glatt överraskad i mål.

Kan bara tacka för hjälpen, Anders!
David Holmberg
1983 • Sundsvall
#24
7 januari 2012 kl 20:56 Redigerad 7 januari 2012 kl 21:00
Gilla
Intressant att det blev så många svar och synpunkter i frågan även om det svävade ut på en del håll, tack för det.

Givetvis extra intressant att Anders Szalkai svarade, hoppas det inte framstod som att jag ifrågasatte din (Anders) kompetens, anledningen till att jag från början läst programmet är att jag i grund och botten är intresserad av hur du som en av de i dagsläget mest omtalade löpartränarna, inte minst i motionskretsar, resonerar och funderar, samt att jag inte fick ihop mattematiken.... Jag vill lära mig mer helt enkelt.

Ur självkritisk synpunkt har jag bara läst grundprogrammet och inte resterande text som medföljer i det köpta programmet, vilket givetvis inte ger hela bilden.

Det som beskrives i texten överensstämmer mer med min känsla under ett SD pass, även om det i mitt fall, kanske färgad av min bakgrund som seg längdskidåkare, innebär tröskelarbete i ca halvmarafart (AIII - låg tröskel ~85-88% av max HF vid 40-60 min arbete och hög tröskel ~88-91% av max HF vid 30 min arbete). 10 sek snabbare än halvmarafart är min milfart och 20 sek snabbare är min 5000m fart, på ett ungefär, och 8 km i milfart på träning utan nummerlapp känns inte avslappnat någonstans, om det ens går, men det är "min profil" det.
A.Szalkai
1970 • Stockholm
#25
7 januari 2012 kl 21:34
Gilla
Hej igen löparvänner,

Tack för positiv respons och tack Linus för att du inte sågar mig som coach helt :))
David; du hjälpte mig se ett fel i programmet (tidsspannet) och jag tycker ditt inlägg är relevant.
Jag vill dock betona att jag inte anser mig själv vara någon demontränare, för jag är av den åsikt det alltid oavsett nivå är den aktive själv som gör prestationen.
Det finns många olika vägar att nå målet, och det kan skilja väldigt mycket i ”optimalt” upplägg på två personer trots att löparna är på precis samma nivå på tävling. Vissa löpare svarar bra på distansbaserad träning, andra på kvalitativ eller på en mix som jag själv utgår från.
Det är just detta faktum som gör det omöjligt att göra program som passar alla.
Gällande snabbdistansen, känns det som du och jag David har lite olika syn på momentet; för mig är det (nästan) ett maxpass (när det ligger in bit in i programmet) och det är ganska stor skillnad mellan tröskel och SD pass. Jag förespråkar ofta att man kan med fördel byta ut SD passet mot en tävling. Tävling utan huvudfokus är ett underskattat träningspass!!

När det gäller programmen allmänt vet jag via feedback att många får inspiration ”att komma ut” och att köra en strukturerad träning och på så vis når sitt mål. Samtidigt vet jag att programmen tyvärr även stjälpt många löpare, då upplägget inte är anpassat till hur deras kropp reagerar och träningen helt enkelt blir för tuff eller till och med fel utifrån deras profil. Dock vågar dessa inte höra av sig i lika stor utsträckning som de som klarar målet och trivts med upplägget!! Tur för mig :)) !

När det gäller fart är det en mycket intressant diskussion, och när jag från början av mitt programskrivande utgick mer från mig själv, gick mycket av den lugna löpningen ”för lugnt”.
Jag själv körde lugn distans/lugnt långpass på runt 50-60 sekunder långsammare per km än vad jag tävlade på maran/10km (gäller fortfarande för mig).
Skillnaden mellan min marafart/10km fart var runt 8-10 sekunder per km. När jag applicerade detta på ”motionären” blev det för lugn fart och detta har jag successivt fått justera. Jag har försökt hitta fram ”genomsnittsfarten” för att nå målet, och ju längre tid man tänker sig ha på sitt lopp; ju närmare tävlingsfarten verkar det som man måste ligga på sin lugna löpning för att klara målet, och ju mer överfart behöver man i på vissa programbitar. Men givetvis stora individuella skillnader också här!

Som jag skrev tidigare tycker jag känslan är den viktigaste parametern när det gäller fart, och det är ju faktiskt så att ena dagen kan den lugna farten var en fart, en annan dag måste man hålla 10-15 s långsammare i snitt för att det ska kännas lugnt. Jag tycker inte det finns ett statistiskt svar på fart, utan det är mycket individuellt och kan även variera för olika perioder. - Men det farter jag anger tycker jag kan ge den löpare som inte har en aning om tempo en viss guidning.
Jag har jobbat en del med pulsen som styrverktyg till farten, men jag tycker ibland att man blir ”för låst”. Dessutom för att pulsstyrning ska funka fullt ut i ett generellt program förutsätter det att den aktive verkligen kan sina pulsnivåer och vet faktiska maxpulsen och den riktiga tröskelpulsen. Skattning efter skala är bra, kruxet är att löparna då ska kunna skatta sin känsla och det kan vara svårt att jobba mot en sluttid i ett lopp med bara en skattad insats. Möjligen om man har vissa rikfarter man måste uppnå innan man går in i programmet och om man är van att jobba med att skatta sin känsla.

Nu ska jag inte tråka ut er mer; men som sagt jag är fullt medveten om att det finns många vägar till målet och inget som är absolut rätt eller fel. Bara mer eller mindre rätt/fel utifrån individens löparprofil.

//Szalkai
1972 • Stockholm
#26
7 januari 2012 kl 22:30
Gilla
Intressant tråd som borde uppmärksammas mer- kanske med fördjupning som en artikel på jogg.se? Vi är många som kör tsm-program (som jag tycker är kanon, so far).
Tomas Oskarsson
1955 • Borås
#27
8 januari 2012 kl 00:39
Gilla
Anders: Roligt att läsa ditt långa svar fast det ställer ju till det lite i kontoret också:) Snabbdistans har jag tolkat det som att man kör hårt men utan att dra på sig mjölksyra. Siktar man på 1.30 på halvmaran innebär ju även efter frisering av snabbaste tiden till 31.30 upp till 33.00 minuter att snittiden blir 3.56-4.08/km. mot 4.16/km om man vill göra 1.30 dvs. 8-20 sekunder snabbare än tävlingsfarten på halvmaran. Då vill jag med bestämdhet hävda att man är väldigt nära max redan på 33.00 för att inte tala om 31.30 och då naturligtvis drar på sig mängder med mjölksyra. Bättre då att tala om testlopp istället för snabbdistans, tycker jag.
Tomas Oskarsson
1955 • Borås
#28
8 januari 2012 kl 00:52
Gilla
Såg nu att Szalkais skillnad på km-tid från 10km till maran var 8-10 sekunder! Det är ju minst sagt speciellt. Spontant känner jag att då har man nått maximalt när det gäller uthållighet och att det gäller att sänka "taket" dvs. förbättra sin miltid eller ännu kortare sträckor (3-5000m) genom mycket tempolöpning i överfart. Lars Andervang som var en extremt uthållig löpare gjorde som bäst 29.50 på 10000m och 2.16.05 på maran en skillnad på 14 sekunder i km-fart.
1974 • Katrineholm
#29
8 januari 2012 kl 01:59
Gilla
Jag sprang mina första halvmaror under 2011 (gtb+sth), även mitt andra sthlm marathon. Mitt normalpass är 6,8km på 25min. Satsar i stort sett alltid fullt ös medvetslös. Förstår inte hur man ska kunna bli snabb om man inte tränar snabbt. Det har uppenbarligen funkat bra, men efter mitt första marathon 2010 har jag börjat lägga in några längre pass och kombinerat med cykling för att få uthållighet. Det har funkat ok för halvmarathon, men sista milen på marathon är fortfarande för tuff även om jag kapade 20min till 3:01. Efter sthlm halvmarathon i höstas på 1:19 satsar jag mer på lugna distanspass, men vad fort kroppen vänjer sig! Nu när jag kör ett kvalitetspass i full fart glömmer jag hela tiden att ta i och faller in i ett skönt lunk. Nu har jag köpt gymkort så jag kan köra riktigt snabba intervaller på löpband och kombinera med långsamma distanspass ute i kylan. Det är nog enda sättet att bli både snabb och uthållig. Var inte rädda för att ta i på kvalitetspassen, och mjölksyra är inget farligt, det betyder att kroppen bygger muskler. Kör man ett par pass/vecka i tävlingsfart får man inte träningsvärk längre. Ont i leder/benhinnor/fästen är en helt annan sak, släng omedelbart in en vilodag eller cykla en sväng istället. Sen är det bara att gå på ordinarie löpträning igen. Och glöm inte stretchen efteråt, dels mot inflamationer, men framför allt för spänstigare löpsteg! Hoppas alla får ett superbra löpår 2012!
PS. Kul att löplegenden Szalkai hoppar in och förklarar lite här i forumet. Kollade även ett par avsnitt av Spring i veckan och har ansökt om start i NYC Marathon. Nu jäklar ska jag bli löpnörd på allvar, väntar ivrigt på svar från dem, sen bara boka lämpligt flyg+hotell. Tack för inspiration från både Spring, samt alla sköna löpare här på jogg!
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#30
8 januari 2012 kl 02:53
Gilla
väldigt konstiga exempel du kommer med Lars 1h19min är 3:45 tempo på halvmara och 25 min är 3:42 tempo på 6,8km alltså borde det vara långt ifrån fullt ös
Magnus
Stockholm
#31
8 januari 2012 kl 09:04 Redigerad 8 januari 2012 kl 09:24
Gilla
Intressant att läsa Anders svar. Som Tomas påpekat har ju Anders en extremt bra uthållighetsprofil, och det var väl lite så jag menade med mitt inlägg, att vi som inte har den uthållighetstalangen (för mig skiljer det 33s/km mellan mil- och marathontempo) får det lite tufft att hålla de farterna på SD och ren distans och får sänka farten så det passar oss.
1974 • Katrineholm
#32
8 januari 2012 kl 17:35
Gilla
Jag är allmänt konstig, betalar tusenlappar för att få springa så benen värker utan att komma i närheten av att vinna, eller ens fundera på det ;)
Om det är petnoga så är väl sträckan 6,1km och tiden 24:30, men det beror på form. Ibland får jag inte riktigt fart i benen, då blir det dryga 25, men jag gör allt jag kan. Beror ofta på att musklerna inte hunnit återhämta sig efter förra passet (det är svårt att få till vilodagar mellan alla pass). Kan även bero på strålande sol och 29 grader i skuggan. Med fullt ös menar jag den hastighet jag klarar distansen. Jag försöker alltid springa kvalitetspass lika snabbt som på tävlingarna. Om det är optimalt vet jag inte, men jag blir snabbare för varje år sedan jag skärpte till mig för 5-6år sen. Skulle säkert gå ännu bättre om jag fick hjälp, men än så länge går det åt rätt håll, och jag fyller 40 om 2år. Jag tror att lämpligare kost skulle göra mer nytta i dagsläget :)
För att falla tillbaka på tråden lite mer undrar jag hur träningsprogrammen fungerar om man är aktiv med andra tävlingar. Byter man bort kvalitetspass och stuvar om i programmet själv, eller konsulterar man någon först? Eller plockar man bara bort ett pass/vilodag som råkar vara just den dagen? Eller riktar sig träningsprogrammen bara till personer som endast deltar en specifik tävling och ingenting annat?
1984 • Göteborg
#33
8 januari 2012 kl 17:56
Gilla
Mycket kul och intressant att få ta del av Anders mer ingående tankar och förklaringar kring sina träningsprogram. Tydligt är att du har en annan syn på snabbdistans till skillnad mot Davids (och min) kanske mer traditionella "á la Jack Daniels" syn på att snabbdistans ska vara ett mjölksyrapass.
Det är alltid roligt att lära sig och analysera en ny inställning till träning. Framförallt från så framgångsrika löpare/tränare som dig Anders.
Det blir absolut till att testa minst två sådana här stenhårda och långa SD-pass nära maxgränsen under våren för min del.
Tomas Oskarsson
1955 • Borås
#34
8 januari 2012 kl 18:07
Gilla
Jo Anders själv hade jag 3.18/km på milen och 3.44/km på maran dvs. 26 sekunders skillnad och det var jag rätt stolt över:) Szalkais 8-10 sekunder gör ju nästan att man undra om han någonsin maxade på milen?
Oldboy
1952 • Danderyd
#35
9 januari 2012 kl 13:58
Gilla
Det jag uppskattar mest med Anders' program är att han går en bra balansgång mellan att ge en bra grundstruktur med ett smörgåsbord av olika slags pass och samtidigt ovanligt tydligt betona att man själv måste anpassa fart och detaljer efter hur kroppen svarar.

Man kan ju inte följa ett på förhand uppgjort program och samtidigt tro att man når så bra resultat man kan, inte ens om programmet är individanpassat. Det är inte bara "sjuka barn och svärmors 70-årsdag" som kommer emellan, det är också hur just min kropp fungerar och hur min motivation varierar. Den som lyckas följa ett program till punkt och pricka har haft onödiga marginaler (eller en sällsynt tur).

Jag följer inte något fast program längre, mer än att jag är med i TSM, men jag har haft stor nytta av dem tidigare år, som ett slags riktlinjer. Och jag tycker fortfarande det är intressant att höra hur andra tränar och läsa tips från Anders och andra. Jag experimenterar fortfarande. Just nu har jag ambitionen att köra fler tuffa pass än de senaste åren. Tror att just jag skulle behöva det för att utvecklas på bästa sätt.

@Lars Emanuelsson: du byter alltså pass och stuvar om själv! En viktig del i ens utveckling som löpare är att lära sig vad som funkar för en själv. Har du tillgång till en tränare är det naturligtvis bra att diskutera med honom/henne. Men tänk efter själv först!

Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#36
9 januari 2012 kl 17:38
Gilla
Om Anders fortfarande läser tråden så kan jag passa på och fråga när det kommer att bli möjligt att ställa frågor på marathon,se. På sidan "Fråga coachen" verkar det inte finnas någon sådan möjlighet trots att där står att den ska öppnas upp igen i december. Inte 2012 hoppas jag ;)
Jag har ett aktivt träningsprogram för Gbgvarvet.
1974 • Katrineholm
#37
9 januari 2012 kl 20:25
Gilla
Jag har aldrig följt något program, men så är jag ingen vidare löpare heller vilket min hastighetskurva under loppen vittnar om. Har en tjejkompis som följde ett av träningsprogram och sprang Shlm Marathon 2010 (vi sprang vårt första båda två). Jag var visserligen snabbare, men hon hade jämn och fin fart hela vägen, så uppenbarligen fungerade det bra.
En del av er som skriver i denna tråd verkar vara betydligt snabbare än jag, och följer ändå träningsprogram, var hittar ni dessa? Vad jag ser finns de bara ner till 3:00. Nu siktar jag på 2:49 till Shlmmaran (lugn start), och 2:39 på Jubileumsmaran (snabbare start)
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#38
9 januari 2012 kl 21:27
Gilla
Lars: Jag siktar väl åt samma håll som du (2:45-2:48 iaf), och då blir det lite knepigare att hitta program som passar. Själv kör jag inte efter program, men har nog tränat ganska likt Anders Szalkais program för 3 timmar, som jag följt tidigare. Skillnaden för mig är nog lite mer volym och något högre tempo på kvaliteten (enligt Daniels vtot-tabeller).
Jack Daniels har ju också program för marathon att följa i sin bok, vissa av dom kan man garanterat kan springa fort på...
A.Szalkai
1970 • Stockholm
#39
11 januari 2012 kl 12:59
Gilla
Hej igen,

Jo då jag följer tråden, men ser farligeheten att vara med då det lätt springer iväg....Men startfrågan runt farterna är verkligen intressant, då det inte finns något bra och självklart svar. Dock håller jag som sagt med om att 31.00 minuter på 8km SD om man är 1.30 löpare faktiskt är för snabbt; och jag alltså delvis hade fel angivelser i grundprogrammet. - Men runt 31.30 tror jag det finns flera 1.30 löpare som är lagda åt det kortare hållet fixar på en tuff 8k SD.
- Samtidigt finns det också flera löpare som gör 8k SD på 33 min och fixar 1.30 på halvmaran.
Några korta svar på andra tankar i tråden:
- Fråga coachen på marathon.se lovar jag öppna igen om inte idag så senast imorgon. (läs 12/1-2012)
Gällande programmen tycker jag Oldboy svarar bra. Programmet tar ju tyvärr inte hänsyn till andra aktiviteter och andra lopp eftersom programmet är statiskt. Programmet kan fungera som grund, för att sen anpassas till sin egen vardag och de andra mål och aktiviteter man har på vägen. Tyvärr är det inte alltid självklart hur man ska ändra om, men jag hoppas det framgår vilka pass som oftast är viktigast. I vissa fall är säkert programmen inte det rätta, utan det är bättre att komponera något eget som utgår från övriga aktiviteter.

Gällande snabbare program än 3h; känns det oftast som att de löpare som är på den nivån dels just har många andra lopp i sin planering, dels har nog många på den nivån såpass mycket egen erfaranhet att ett statiskt program behövs som grund. Men i prinicip skulle man givetvis kunna vässa/bygga ut ett 3h program och säkert nå 2.40. Lite tuffare kvalite och något utökad total volym skulle kunna vara en väg.

Lycka till nu alla med träningen. Besegra tuffa dagar och njut av de lätta dagarna!
//Szalkai
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#40
11 januari 2012 kl 21:02
Gilla
Som sagt, man måste nog ta de träningsprogram man följer med ett visst mått av förnuft, och anpassa sig efter sina egna förhållanden. Följer lite löst ett program själv inför stockholmsmaran, och på lördag har jag tydligen följande pass inplanerat:

"Long Run. Relax and start with a slow Blue then settle into a comfortable Green. This run should not be more than 14 miles or 22 km.". Längden på passet är 60 minuter. Lovar meddela på lördag om jag tagit det svenska halvmararekordet.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.