7 januari 2012 kl 21:34
Hej igen löparvänner,
Tack för positiv respons och tack Linus för att du inte sågar mig som coach helt :))
David; du hjälpte mig se ett fel i programmet (tidsspannet) och jag tycker ditt inlägg är relevant.
Jag vill dock betona att jag inte anser mig själv vara någon demontränare, för jag är av den åsikt det alltid oavsett nivå är den aktive själv som gör prestationen.
Det finns många olika vägar att nå målet, och det kan skilja väldigt mycket i ”optimalt” upplägg på två personer trots att löparna är på precis samma nivå på tävling. Vissa löpare svarar bra på distansbaserad träning, andra på kvalitativ eller på en mix som jag själv utgår från.
Det är just detta faktum som gör det omöjligt att göra program som passar alla.
Gällande snabbdistansen, känns det som du och jag David har lite olika syn på momentet; för mig är det (nästan) ett maxpass (när det ligger in bit in i programmet) och det är ganska stor skillnad mellan tröskel och SD pass. Jag förespråkar ofta att man kan med fördel byta ut SD passet mot en tävling. Tävling utan huvudfokus är ett underskattat träningspass!!
När det gäller programmen allmänt vet jag via feedback att många får inspiration ”att komma ut” och att köra en strukturerad träning och på så vis når sitt mål. Samtidigt vet jag att programmen tyvärr även stjälpt många löpare, då upplägget inte är anpassat till hur deras kropp reagerar och träningen helt enkelt blir för tuff eller till och med fel utifrån deras profil. Dock vågar dessa inte höra av sig i lika stor utsträckning som de som klarar målet och trivts med upplägget!! Tur för mig :)) !
När det gäller fart är det en mycket intressant diskussion, och när jag från början av mitt programskrivande utgick mer från mig själv, gick mycket av den lugna löpningen ”för lugnt”.
Jag själv körde lugn distans/lugnt långpass på runt 50-60 sekunder långsammare per km än vad jag tävlade på maran/10km (gäller fortfarande för mig).
Skillnaden mellan min marafart/10km fart var runt 8-10 sekunder per km. När jag applicerade detta på ”motionären” blev det för lugn fart och detta har jag successivt fått justera. Jag har försökt hitta fram ”genomsnittsfarten” för att nå målet, och ju längre tid man tänker sig ha på sitt lopp; ju närmare tävlingsfarten verkar det som man måste ligga på sin lugna löpning för att klara målet, och ju mer överfart behöver man i på vissa programbitar. Men givetvis stora individuella skillnader också här!
Som jag skrev tidigare tycker jag känslan är den viktigaste parametern när det gäller fart, och det är ju faktiskt så att ena dagen kan den lugna farten var en fart, en annan dag måste man hålla 10-15 s långsammare i snitt för att det ska kännas lugnt. Jag tycker inte det finns ett statistiskt svar på fart, utan det är mycket individuellt och kan även variera för olika perioder. - Men det farter jag anger tycker jag kan ge den löpare som inte har en aning om tempo en viss guidning.
Jag har jobbat en del med pulsen som styrverktyg till farten, men jag tycker ibland att man blir ”för låst”. Dessutom för att pulsstyrning ska funka fullt ut i ett generellt program förutsätter det att den aktive verkligen kan sina pulsnivåer och vet faktiska maxpulsen och den riktiga tröskelpulsen. Skattning efter skala är bra, kruxet är att löparna då ska kunna skatta sin känsla och det kan vara svårt att jobba mot en sluttid i ett lopp med bara en skattad insats. Möjligen om man har vissa rikfarter man måste uppnå innan man går in i programmet och om man är van att jobba med att skatta sin känsla.
Nu ska jag inte tråka ut er mer; men som sagt jag är fullt medveten om att det finns många vägar till målet och inget som är absolut rätt eller fel. Bara mer eller mindre rätt/fel utifrån individens löparprofil.
//Szalkai