Löpning Träning 30 inlägg 2764 visningar

C-UPPSATS "IDROTT OCH MUSIK"

idrottskillen
1980 • Falun
#1
25 augusti 2011 - 13:00
Gilla
hejsan
Mitt namn är Klas och jag bor i Falun. Det är så att jag ska under hösten lägga fram en C-uppsats på ämnet "IDROTT och MUSIK". För jag ä bra intrresserad av att träna. Man skulle kunna säga att det är en rätt stor del av mitt liv. För det mesta så blir det att jag löptränar, men jag brukar också iblands gymma och simma en hel del. Mest för att jag vill få en sån allsidig träning som det bara går.

Nu till själva c-uppsatsen. Jag ska alltså skriva om tränig i alla dess former, och hur det kan bli bättre genom att man lyssnar på musik medans. Uppsatsen är just nu i planeringstadiet, men jag skulle vilja ha synpunkter på detta val av ämne. Och jag skulle bra gärna vilja komma i kontakt me folk som har åsikter om mitt val av ämne. Jag skulle bli bra glad om det var folk som kommenterade och kom med just sina synpunkter på detta jag ska skriva om. Så skriva mer än gärna tillbaka.

mvh
klas
falun
< < < 1 2 > > >
1982 • Stockholm
#21
26 augusti 2011 kl 11:07
Gilla
Som gammal student så undrar även jag inom vilket ämne uppsatsen är..? Det vill säga inom ramen för vilken utbildning ligger uppsatsen..? Som Ingalill säger så är det ju extremt svårt att kvantifiera resultaten men har man mycket resurser till ahnds kan man ju låta en urvalsgrupp av män resp kvinnor välja ut musik som de "gillar" och låta personerna springa en bestämd sträcka "på max" och sen låta gruppen springa utan musik och göra en jämförelse.. Det kräver ju en relativt stor grupp för att få någon relevans (utan att det för den sakens skull uppnår statistisk signifikans..) Det behöver ju inte vara män/kvinnor som jämförelsen görs mellan, man kan ju välja.. Sen finns mängder med vinklingar man kan göra på samma tema..
1962 • Gustavsberg
#22
26 augusti 2011 kl 12:07
Gilla
Jag skulle vilja flika in i Marias resonemang med att säga att musiksmaken kanske påverkar upplevelsen i det fallet. Själv springer jag med musik men för min del spelar tempot stor roll. Jag har delat upp träningspassen efter innehåll och tempo. Tempopass-tempomusik; långpass-lugnare musik.

Till din uppsats kan jag inte se annat än att den måste bygga på enkäter eller djupintervjuer. Det är ju lite svårt annars att komma förbi det hela för mindre än att man kommer in på fysik och anatomi och det var ju inte riktigt det det handlade om.

Du skriver att du är nervös inför detta. Jag har själv skrivit ett par C-uppsatser och suttit där du är nu då. Man har en tanke på vad man ska skriva och ett antal vägar. Mitt råd är dock tre. Begränsa; begränsa men framför allt begränsa. Kill your darlings och håll dig kort. Tänk på vad kursledaren vill ha. Han vill ha ett paper där du visar att du bemästrar att analysera; dra korrekta slutsatser på ett hållbart sätt och kan göra det inom en rimlig tidsmässig och textuell ram. Han vill med andra ord se att du bemästrar handlaget. Även, och det kan ju vara lite nedslående, eftersom man oftast skriver om något som man är intresserad för, så oerhört få, om ens någon, uppsatser kommer bygga vidare på kommande forskning och blir liggande i högskolans arkiv. Det vill säga ta det för vad det är. Som de viskade i kejsarens öra "Memento te mortalem esse". i detta fall uppsatsen. :)

Ett sista råd. Om du vill ha en fräsch approach på din uppsatts: skippa genusvinkeln för bland de uppsatser som läggs fram har omkring 108% denna. Det finns så många fler aspekter som också kan vara intressanta.
1982 • Stockholm
#23
26 augusti 2011 kl 12:29
Gilla
Det behöver ju inte alls handla om anatomi och fysik, låt samma person springa samma sträcka med och utan påverkan av musik. Såvida vi gör antagandet att personen springer vid tillfällen där individens fysiska status är någorlunda samma så borde musiken vara den avgörande faktorn som påverkar positivt eller negativt. Man kan ha momentet som "empirisk forskning" till eventuella enkäter etc som man delar ut och frågar hur målgruppen uppfattar musikens påverkan.

I övrigt håller jag till fullo med Björn i hans två sista stycken! Långa uppsatser som spretar är ingen höjdare..
1962 • Gustavsberg
#24
26 augusti 2011 kl 15:33
Gilla
Johan, då hamnar man i ett läge där det just är risk för att uppsatsen blir för omfattande tidsmässigt och där de olika parametrarna blir osäkra. Exempelvis: hur reducerar man dagsformen, väder, motivation och annat från resultatet? Det förutsätter vidare att förändringen ska vara signifikativ vilket kanske inte är att förvänta trots allt. I princip är det dock möjligt men på en annan nivå och med andra resurser.
magnus lindgren
1970 • Linköping
#25
26 augusti 2011 kl 16:19 Redigerad 26 augusti 2011 kl 16:22
Gilla
Björn@ Det handlar ju helt och hållet inom vilken dicsiplin uppsatsen skrivs. Skriver man den inom säg humaniora är man inte lika bunden av "osäkra parametrar", utan kan ha en mer kvalitativ, friare, ansats. Mer specifikt skulle en fenomologisk ansats vara att djupintervjua motionärer hur de UPPLEVER musik i relaion till träning.

Att i en c-uppsts försöka påvisa musikens effekt på träning, mer evidensbaserat, är nog ganka svårt.
1962 • Gustavsberg
#26
27 augusti 2011 kl 12:18
Gilla
Magnus@ Naturligtvis måste det handla om upplevd och inte faktisk förändring. Dock är kanske inte vår utveckling av diskussionen till någon hjälp för Klas och hans uppsatsdilemma är jag rädd för. "Idrott och musik" är annars ett intressant ämne att behandla. Som du nämner i slutet och som jag skrev tidigare så gäller det att hitta ett ämne som går att begränsas så att den passar på en C-nivå. I stort sett har man två månader på sig och med alla formella bakgrundsfakta mm så blir det inte så mycket kvar till analysen slutsatserna. I det fallet är ett sätt att hitta ett fåtal personer (så många som handledaren tycker är rimligt) och göra djupintervjuer med. Eller varför inte utnyttja detta forum och hitta ett större antal som kan tänka sig att medverka i en enkätundersökning. Det är klart att det kan finnas lite knixande med urvalskriterierna men det skulle nog kunna fungera och kunna tidsbegränsas på ett bra sätt.
magnus lindgren
1970 • Linköping
#27
27 augusti 2011 kl 13:48
Gilla
Jag ser iaf fram mot att så småningom läsa den klara uppsatsen som du gärna får länka till. Säkert fler här som också gör det (känn ingen press). :D
1962 • Gustavsberg
#28
27 augusti 2011 kl 22:11
Gilla
Absolut! :)
idrottskillen
1980 • Falun
#29
28 augusti 2011 kl 15:13
Gilla
hej igen
Jag har jobbat med c-uppsatsen under helgen, så har inte kunnat svara på era inlägg. Dock så har jag sett vad ni har skrivit när jag gläntat lite då och då.
Det är en sak som jag blev lite mer intresserad av. Och det var dig Ingalill som har skrivit det senaste inlägget. Jag blev bra inspirerad av de tips som du gav mig. Jag fick många tankar i huvudet när jag läste dem. Sen så tror jag att jag bra gärna skulle vilja läsa den c-uppsats som du skrev. vad handlade den om?

idrottskillen
1980 • Falun
#30
28 augusti 2011 kl 16:05
Gilla
hej
det är några här som har frågat inom vilken instution eller ämne som jag ska skriva inom. Och det är inom Medie och kommunikationsvetenskapen som jag ska lägga fram denna uppsats.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.