Löpning Träning 20 inlägg 3657 visningar

Göteborgsvarvet 2012

Tobias Johansson
1983 • Linköping
#1
26 juli 2011 - 19:23
Gilla
Nu har jag bestämt mig för att springa göteborgsvarvet 2012. Jag är ganska otränad just nu men har under nästan en månad sprungit tre gånger i veckan en distans på fem kilometer och det går bara bättre och bättre. Har tidigare när jag var yngre sprungit fem kilometer på 17min och 10 kilometer på 37 min så jag har trots några år på nacken och ett antal kilo mer stora förväntningar på mig själv. Jag tror och hoppas att jag kommer in i takterna bara genom att träna och att jag har kvar grundkonditionen.
Jag tänkte fråga hur man ska lägga upp en träning inför detta lopp. Jag tänkte sakta men säkert öka min distans precis som jag gjorde tidigare och börja på 5 och sedan öka till 7.5 och sedan milen och sedan fortsätta öka så. Jag tror inte direkt på det här med intervall och sådant men om någon säger emot så kan jag lyssna och kanske till och med tänka om på den frågan. Klarar man en halvmaraton på ett sådant sett jag tänkt ?

Tacksam för svar.
Patricia Klinteberg
1993 • Höör
#2
26 juli 2011 kl 19:48
Gilla
jag har några bra träningsscheman för om du vill klara springa 5 km (vilket du redan gör), milen under timmen och för att klara springa halvmaran! mejla mig på patriciaklinteberg@live.se så kan jag skicka dom till dig.

jag anmälde mig förresten till gbg-varvet idag, känner mig oerhört peppad!
1956 • PARTILLE
#3
27 juli 2011 kl 08:54
Gilla
Absolut Tobias. Inga problem med Ditt upplägg. Har Du däremot höga eller rättare sagt låga tidsmål, så måste Du nog börja tänka på kvalitetspass när Du har fått upp ångan. Men för att bara springa och komma i mål med ett leende räcker det. :-)
Magnus S
1975 • Norrköping
#4
27 juli 2011 kl 09:22
Gilla
Även jag tänkte springa Göteborgsvarvet 2012 för första gången. Vårt företag Solar köper varje år 500 platser också bjuder vi in kunder vilket är kul.

Tobias jag är nog på samma nivå som dig ungefär. Skulle springa första milen igår men sprang fel så det blev 12 kilometer : ). Fick tiden 1.15.37 på detta. Mitt mål är under 2 timmar på Göteborgsvarvet. Det jag märkte igår var att efter jag klarat 10 km som var mitt mål gick det lättare, kanske inte skall sätta distans utan ork istället.

Lycka till Tobias
per andersson
1963 • Älvängen
#5
27 juli 2011 kl 10:04
Gilla
Det finns dock om bra råd på denna sida, underbyggda av forskning/ beprövad erfarenhet. Några av de vanligaste och bästa: 1. Öka distansen med ca 10 % var 14:e dag, inte mer. Detta för att undvika skador. Kör Du 3 pass i veckan så kör Du ett intervall/fartlek/backpass, ett distanspass och ett långpass i veckan. Dessa tre skall skilja i intensitet. Kvalitetspasset skall Du ösa på i men lyssna på kroppen. Distanspasset skall vara mindre intensivt och långpasset skall vara lätt och avspänt. Varför inte prova något av träningsprogrammen som finns här på jogg? De är framtagna av expertis. Jag är själv inne i v 4 av programmet för att göra en halvmara på under 1:50 och jag kan lova att det är både kul och utmanande. För att det skall funka i längden utan skador så vill jag också slå ett slag för styrketräning (finns bra artiklar på jogg) och tåhäv.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#6
27 juli 2011 kl 15:15
Gilla
Först var tanken att bara ta sig runt men allt efter tiden går så börjar jag sätta upp egna mål och under 2 timmar vore helt sjukt bra för min egen del. Det känns ganska realistiskt också tycker jag. Tackar för alla goda råd ni gett mig här på tråden och jag önskar er alla ett stort lycka till. Vi får höras av allt eftersom på vägen tycker jag också ...
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#7
27 juli 2011 kl 16:49
Gilla
Någon som kan rekommendera ett bra hotell att bo på under loppetsdagar. Tänkte troligen komma ner på fredagen och stanna till söndag då man helst vill komma en dag innan och förbereda allt och sedan ha en dag efter att varva ner på. Gärna centralt och så nära som möjligt till start, då jag inte alls är hemma i göteborg stad.
Mattias Jonsson
1984 • Göteborg
#8
27 juli 2011 kl 20:57
Gilla
Tobias: Det finns ju ett antal i göteborg, vad du borde ha koll på är att starten går i slottskogen, närmare bestämt vid slottskogsvallen.

För övrigt är jag också anmäld och funderar lite på hur det fungerar med seedningsloppet.

Är det rimligt att satsa på en tid runt 2 timmar på sitt första varv. Nämnas bör att jag har sprungit och tränat en hel del för några år sen och nu tränat i några månader.
Låg då på rätt ok tider på bla förstasträckan i Vasastaffeten och träflasklöpet.

ps min träningsbok är inte uppdaterad etc ds
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#9
27 juli 2011 kl 22:08
Gilla
hihi, starten har jag koll på ... eller i alla fall vad stället heter den går ifrån.
Jag har kollat runt lite på sidan och ser att man får olika startfack ,
är detta något man anger när man anmäler sig ?

vad skiljer dessa fack från sig ?

Om man som jag ska springa tillsammans med sambon, kan detta då
ställa till problem med dessa fack?

Jag har inte en aning om vad jag kommer ta mig runt på, men helst och om allt går som jag vill vill jag komma runt 2 men det har vi inte sett än. Men hur gör man om man inte riktigt vet vad man ska ta sig runt på?

Finns det någon form av dragkrok på dessa lopp som man sett ibland som håller farten åt än?

Ber om ursäkt för alla dessa frågor men jag är lite av en frågetok ...
1978 • Brunflo
#10
27 juli 2011 kl 22:35
Gilla
Hej. Det går i allra högsta grad att springa under 2 timmar på sitt första göteborgsvarv. Jag sprang själv mitt första varv i år på 1.38,39. Jag sprang i första oseedade startgrupp (startgrupp 14) Det ni måste tänka på är att det kommer vara riktigt jobbigt och trångt, Jag hade planerat att springa seedningsloppet men på grund av en knäoperation precis innan jul så hade jag precis börjat löpträna lite smått och var inte alls redo, men har ni möjlighet så är det en mycket bra idé. info om seedningslopp hittar ni på denna länken: http://www.goteborgsvarvet.com/sv/Lopare/Loppen/GoteborgsVarvet/Confutatis-et/Seedningsregler/.
1965 • Torsås
#11
27 juli 2011 kl 22:48
Gilla
Hej Tobias, testa Göteborgs Vandrarhem. Billigare än hotell, bra frukostbuffé, man kan hyra både sängkläder och handdukar, Det går att hyra hela rum eller enbart säng i sovsal.
Det går bra med spårvagnar och bussar precis utanför.
Lycka till med varvet både för dig och sambon.
Johannes Gerth
1976 • Göteborg
#12
27 juli 2011 kl 23:26
Gilla
Det närmaste stället att bo på är Slottsskogens vandrarhem: http://www.sov.nu/

Det närmaste hotellet som jag kan komma på är Hotell Lilton i Annedal: http://www.lilton.se/se/
Karin M
1984 • Stockholm
#13
28 juli 2011 kl 11:34
Gilla
Om ingen av er, du och sambon, har sprungit tidigare eller kommer springa seedingloppet borde ni hamna i samma startgrupp (eller de efter varandra) om ni anmäler er samtidigt.

Eller har jag fel?
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#14
28 juli 2011 kl 14:40
Gilla
Har jag tolkat det hela rätt att man automatiskt hamnar i en grupp att springa med vid anmälan eller hur funkar det här med seedingsgrupp då?

Väldigt tacksam över era tips om boende och även för löpningen. Detta kommer bli skoj.
Karin M
1984 • Stockholm
#15
28 juli 2011 kl 15:36
Gilla
Ja, du kommer att få startbevis hemskickat där det står vilken startgrupp du är i. De som aldrig tidigare sprungit Gbgvarvet hamnar i de bakre startgrupperna, men man kan som sagt använda seedingloppet för att hamna i en tidigare startgrupp.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#16
28 juli 2011 kl 15:59
Gilla
Ah och jag anmälde mig och sambon samtidigt som en grupp så vi borde komma samtidigt i samma grupp eller hur ?

Så det är alltså ett testlopp för att komma bättre fram. Är det värt att springa det ? vart går dessa lopp ? Kommer det bli skit trångt hela vägen då om man hamnar längst bak ?

Mvh T
1982 • Stockholm
#17
28 juli 2011 kl 16:37 Redigerad 28 juli 2011 kl 16:37
Gilla
Tobias: Ja seedingsloppet är till för att förbättra sin position i starten. Om du har någon specifik måltid så är det nog en bra idé att springa seedingsloppet. Jag sprang själv för första gången i år och seedade fram mig, vilket jag är väldigt glad för. Det blir trångti starten även i de tidiga startgrupperna (jag var i 1B och tyckte det var störande mycket folk där..) så längst ner där den stora massan samlas blir det nog ruskigt trångt. En kompis som sprang utan att seeda sig berättade att han helt sonika fick gå i runt 5 min innan det släppte så man kunde springa... Seedingsloppen går i typ mars, ett går i Göteborg men finns även ett på Mantorp park, vilket ju borde passa dig bättre. Gå in på göteborgsvarvets hemsida för mer info om anmälning etc... Lycka till!
Helena Jonsson
1975 • Kungshamn
#18
28 juli 2011 kl 21:11
Gilla
När jag läser om alla "nybörjare" som jag blir jag jättesugen på Gbg-varvet. Jag har börjat springa i vår och känner att det går allt bättre. Siktade på midnattsloppet först men väntade för länge så det blev fullt. Nu är jag anmäld till tjejmilen i Stockholm och försöker följa träningsprogrammet "10 km på 60 min".
Jag tar det lugnt och försöker skynda längsamt för att knän och resten av kroppen ska hålla hela vägen. Vad tror ni, ska jag anmäla mig och i så fall, på vilken nivå/tid är ett realistiskt mål?
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#19
28 juli 2011 kl 21:43
Gilla
Jag sprang Göteborgsvarvet för första gången i år, startade i grupp 17. Det var rätt trångt de första kilometrarna, tappade väl några minuter då jag tvingades gå, och det blir ganska mycket pappersmasse-sörja av tusentals muggar vid vätskestationerna. Om man vill satsa på en bra tid är det idé att springa seedningslopp innan. Men väldigt många springer Göteborgsvarvet för att det är mycket folk, musik och feststämning. Att få en bra tid är inte så viktigt.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#20
8 augusti 2013 kl 08:29
Gilla
Tackar för alla tips, kom runt Göteborgsvarvet 2013.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.