Löpning Skador & Rehab 40 inlägg 10016 visningar

Benhinneinflammation + tips på löparcaoch Sthlm

Nathalie B
1970 • Stuvsta
#1
13 maj 2011 - 11:05
Gilla
Behöver verkligen hjälp!

Nu kommer jag tjata om mina benhinnor igen, men faktum är att they are killing me! Behöver mer tankar från er erfarna löpare. Mitt problem inom löpning är att det spelar ingen som helst roll hur mkt jag gör enl konstens alla regler - så fort jag ökar intensiteten/mängden kommer behinneinflammationen som ett brev på posten. Jag har tränat hela mitt liv en massa andra sporter, men löpningen GÅR FAN inte. Får problem direkt. Surt när man värvat andra kompisar runt om som redan efter en månad kan springa 1mil x 3 utan minsta problem eller känning i benhinna. För att spara er tid ska jag rada upp allt jag redan gjort utan resultat.

-Rätt löparskor. (Check - utprovat och inhandlat på Löplabbet x flera under flera år).
- Vila. (Check - har vilat och vilat och vilat och det gör ingen skillnad öht, benhinnorna är lika sköra så fort jag börjar igen).
. Pelotter/inlägg (Check - har använt särskilt gjutna efter mina fötter i 4 år, även förnyat dem -> ingen hjälp öht).
- Spola med iskallt vatten. (Check - jätteskönt och hjälper lite grann, dock biter det ej på benhinnan om den har fått inflammation).
-Rehablöpning. (Check - just gjort Runners 10v rehablöpningsprogram och v8-9 i programmet kom benhinneinflammationen tillbaka BIG TIME).
- Terräng. (Check - spelar ingen som helst roll för mina benhinnor. Efter 2-3 dagar är inflammationen ett faktum, om jag så bara löptränar 20 min. Känner ingen sklillnad mellan asfalt/terräng - ger samma benhinneinflammtion).
- Orudisgel. (Check - ingen som helst verkan).
- Vibram. (Check - mkt sköna att springa i, men benhinneinflammationen kommer alltid som med vanliga skor).
- Tåhävningar. (Check - gör/gjort dem till förbannelse -> hjälper ingenting, märker ingen skillnad).

Är det så att vissa helt enkelt inte kan bli löpare? Att benhinnorna är såpass överkänsliga att det helt enkelt inte går? Jag har gjort ALLT som står i min makt. Som det är nu kan jag springa 45min x 2/v max. Gör jag något mikrolöpsteg utöver det, så är det kört, vilket bidrar till att jag inte utvecklas. Står efter 2 år kvar på 6:20/km. Så fort jag ökar prevalens/intensitet/fart så är det kört. Jag kan konditionsmässigt springa 2 mil - inga problem, men benhinnorna klarar ingenting. Inte ens 10%-ökningen. Det är så konstigt då jag i övrigt kan träna övriga sporter alla dagar i veckan utan att få ont någonstans. Det är bara benhinnorna som krånglar. VAD ÄR PROBLEMET??

Fö: ngn som vet om ngn bra löparcoach i Sthlm man kan konsultera?
< < < 1 2 > > >
Cissi
1974 • Linköping
#21
15 maj 2011 kl 19:52
Gilla
har också haft bekymmer med benhinnorna, dock inte lika mycket som du verkar ha. Så här har jag gjort.
1, vattenlöpning med flytväst.
2. crosstrainercykel
3. rådgjort med olika skoförsäljare. Har hittils fått samma analys, neutralt steg ev ngn supination men blivit rekommenderad skor för kraftig pronation till neutrala skor.
Lycka till
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#22
16 maj 2011 kl 00:46
Gilla
Anders: fantastiskt fina instruktioner. Ska absolut prova tejp. Känns som om det är ngt jag vill testa, har ju länge haft känslan att vilja tejpa fast "skaket", så detta kanske är ngt!

Tåhävningar gör jag redan men ska utöka dem till varje dag. Första videon, där killen sittandes gjorde fothävning, vilken vikt tycker du man ska börja på (ingen info gavs). Mkt tacksam för infon.

Ellie: perfekt sajt! Precis sådan jag letat efter. Tack!
Anna Engström
1980 • Karlstad
#23
16 maj 2011 kl 07:47
Gilla
Nu har jag inte läst hela tråden men vad som hjälpte mig mycket var följande;

Stödstrumpor (ökar cikrkulationen och läkningen)
Hot n cold linement
Skölja benen med växelvis varmt och kallt vatten (ökar också läkningen, såg att du skrivit att du sköljt med kallt...)
Calfsupport (tror att det bästa med dem är det håller varmt och ökar cirkulationen).

Hoppas du hittar något som hjälper! Vet hur tröttsamt det är med sådant som hindrar (själv problem med höfterna)

Lyckatill!
1978 • Förslöv
#24
16 maj 2011 kl 07:51
Gilla
Jag kör med ett brett "gummiband" som är inköpt på intersport, finns olika färg för olika elasticitet. Jag kör med grönt som jag fäster i ett element och sedan runt överdelen på foten. Motståndet kan justeras genom att sitta/ligga lite längre bak eller fram. Jag kör sedan så många jag orkar på varje sida.

Nu vet ju jag inte var någonstans du har ont och om du pronerar mycket osv. men jag körde också med formgjutna sulor under en längre period men för några månader sedan slutade jag med detta och köpte mig ett par mjuka/flexibla skor, funkar bättre tycker jag!

Men som du säkert är väl medveten om så är förmodligen det viktigaste att skynda extremt långsamt och verkligen lyssna på sin kropp. Jag vet att detta är svårt särsklit nu på våren/försommaren med alla tävlingar och fint löpväder. Jag började min "rehab" i mitten av januari efter några veckors vila med 3 minuters väldigt lugn löpning 2 ggr/vecka kombinerat med wet vest och crosstrainer för att få upp pulsen. Nu är jag på god väg men stöter fortfarande på motgångar och då får man ta en vilodag eller två..Jag citerar en person som hjälpt mig väldigt mycket på vägen: "Ice is your best friend!" Kyl efter varje pass oavsett om du har ont eller ej och kyl länge.

Kör hårt är kanske fel ordval men ha tålamod och tänk långsiktigt!

//Anders
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#25
16 maj 2011 kl 08:36
Gilla
Stretching var det enda som hjälpte för mig. Jag stretchar ungefär 15 minuter varje dag sedan i slutet av förra augusti.

Stretching av vader, baksida lår, ljumskar m.m. Dessutom har jag kört lite styrka för underbenen. Efter cirka två månader var jag fri från de mest akuta besvären.

Att köpa kompressionsstrumpor var det bästa som hänt mig inom löpningen. Köpte ett par i slutet av förra sommaren men det var först nu på senare tid jag började använda dom. Vilken känsla, helt magiskt. Vaderna kändes så lätta och sköna.
Prova!

1985 • Bagarmossen
#26
16 maj 2011 kl 15:07
Gilla
Hej!

Tänkte tipsa om en naprapat som fixat mig när jag varit skadad. www.idrottsskadespecialiterna.se
Ring dom!
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#27
16 maj 2011 kl 15:37 Redigerad 16 maj 2011 kl 15:52
Gilla
Daniel: Satt idag och funderade på att jag glömt efterlysa en idrottsskadespecialist. Om du menar den på Odengatan (din länk funkade ej, så jag googlade), så ska jag dit nu onsdag 08:00 för konsultation. Tack!

Mikael: Jo, jag köpte kompressionsstrumpor för ett år sedan som jag använde flitigt. Jag tror jag "glömt" bort att jag har dem pga att jag fick vila 4 mån efter en operation i nov -10. Bra att du påminde mig! (Stöder min känsla inombords att jag vill hålla fast vaden och skaket). Tror även det vackra vädret bidragit till att jag glömt dem:). Du menar att du använder dem sommartid också?

Anders: Jag har lätt överpronation och kompenserar det med gjutna sulor. Men...anledningen till att jag fick dem, var pga att jag fick Mortons Neurom i vä fot, och där hjälpte pelotterna guld när jag fick dem! Nu har jag opererat det förra året, så kanske jag skulle prova utan inläggen (då jag bara pronerar svagt). Men å andra sidan har jag ju mina Five Fingers som inte har stöd någonstans, och jag varvar dessa två par, då jag blivit mkt förtjust i Vibram:).

Anna: du nämnde växelvarm spolning. Dum fråga kanske, men hur varmt? Det kalla kör jag gradvis till dess det är iskallt i ca 5 min. Efter det duschar jag som vanligt och har då tänkt att jag får "naturlig" uppvärmning, men det är ju så klart inget som upprepas.

Jag har idag skrivit ett nytt träningsschema där löpningen ligger 2ggr/v. I detta schema ska jag absolut prova på tejpningen (ngt inom mig säger att jag tror på detta), baklängesgång, öka tåhävningar till varje dag. Absolut ha större disciplin på massage framsida tibia, och ffa fortsätta skynda långsamt, för jag SKA göra halvmarathon 17 sept!

Kram alla!
Anna Engström
1980 • Karlstad
#28
16 maj 2011 kl 16:23
Gilla
När jag fick rådet med att spola varmt och kallt vatten så var det att "göra det i jämna intervaller". Jag gjorde på mitt eget sätt. Började med varmt (inte skållande varmt men kanske ändå varmare än vad du har när du duschar, du ska ju inte bränna dig!) och det kalla tog jag så kallt jag bara orkade. Började med ett ben och körde varmt, kallt, varmt, kallt, varmt, kallt (osv, vet inte hur många ggr...) och så räknade jag kanske till fem (långsamt) på varje varmt och kallt. Sen körde jag andra benet likadant...

Blev det rörigt? Måste ta reda på varifrån jag fick detta rådet :-)
Anna Engström
1980 • Karlstad
#29
16 maj 2011 kl 16:26
Gilla
Hittade tråden :-)
http://forum.body.se/archive/index.php/t-3215.html

Om du har linnement se till och massera ordentligt. Riktigt gnida upp och ner och sen på med stödstrumpor eller benvärmare eller något liknande. Så sover alltid jag när jag får besvär och det har funkat. Det och varma/kalla vattnet :-)
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#30
16 maj 2011 kl 16:38
Gilla
Anna: Ahhhh.....tack så mkt! Ska prova.

Börjar träna ikväll med cykel och imorgon med långpromenad på morgonen. På onsdag morgon ska jag ju till naprapaten jag fick tips om, och utefter vad han säger börjar jag på "nytt" löpar+träningsschema med alla nya råd jag fått av er är.

PS! Sova med strumpor är inga problem för en frusen snigel som jag.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#31
20 maj 2011 kl 02:00
Gilla
Uppdatering:

Daniel: Jag var hos naprapaten (Stefan) i onsdags och det visade sig att jag hade en massiv och kronisk benhinneinflammation på vänster sida. Jag blev förordnad löpförbud i 8v och ska gå nu behandling hos honom för det. Han sade att detta kroniska tillstånd som nu utvecklats inte kommer läka av sig själv, utan måste behandlas.

Eftersom han är idrottsnaprapat och bara arbetar med idrottsskador, litar jag på honom. Vi gjorde massa balansövningar som också visade svaghet i knämuskulaturen på vä sida, så nu ska jag styrketräna ben hårt. Hade också ojämnt utvecklade muskler, bla utsida vad vad överdimensionerad och behöver minska i stlk.

Under tiden får jag köra simning, cykel och ellips som kondition.

Tack för tips!
Kajsa Formgren
1967 • Spånga
#32
20 maj 2011 kl 06:16
Gilla
HAR DU TESTAT JUST DENNA STRETCHÖVNING JAG STRAX SKA BESKRIVA? Den hjälpte mig.

Jag fick en gång tipset att stretcha FRAMSIDAN av benhinnorna. Så här har jag alltid gjort efter alla löppass sedan dess (utöver lite annan stretching, men jag skippar aldrig denna övning):
1. sitt ner med benen raka framför dig, utåt i "V", 90 grader eller vad som kan passa dig.
2. böj dig frammåt mot ett ben i taget, spänn motsvarande bens alla tår nedåt "som en ballerina", töj mjukt. Jag når tårna, då hjälper jag till att mjukt pressa dem neråt, dvs framsidan stretchas. Jag vrider lite, lite försiktigt på det raka benet också, för att strecha bättre. Detta gör jag flera gånger på varje ben.

OBS jag har alltid respekt för asfalt dock, och försöker minimera detta. Jag slirar i alla lägen in på de grus och gräskanter jag vet finns, därför blir det också ganska enahanda rundor, men det får duga.

Kanske fanns redan länk till denna övning av annan som har svarat, men då kom tipset igen.

Varmt lycka till alla som har ont. Detta har hjälpt mig./Kajsa
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#33
21 maj 2011 kl 20:18
Gilla
Hej Kajsa,

Självklart ingick massa "ond" stretch i behandlingen. Jag ska tillbaka till honom på tisdag och då ska han ha gjort ett tränings- och stretchschema åt mig. Känner redan nu att allt detta kommer göra ont. Dessutom ingår hans sadistmassage av vader+benhinna 1ggr/v. (Denna massage fick en att längta efter en rotfyllning).

Ska absolut prova dina stretchövningar då jag av naprapaten låtit förstå att stor del av mitt liv nu kommer bestå av det, och framsida är det vi mest ska koncentrera oss på:)
Johan
1993 • Borås
#34
19 november 2011 kl 23:46
Gilla
Kompressionsstrumpor, ska man ha på dom när man springer eller efter man sprungit eller 24/7? (benhinneinflammation)
Johan
1993 • Borås
#35
20 november 2011 kl 00:23 Redigerad 20 november 2011 kl 00:29
Gilla
..........
Johan
1993 • Borås
#36
20 november 2011 kl 02:51
Gilla
Finns det något speciellt märke som är bra (kompressionsstrumpor)? Vet att CEP är bra men de är så himla dyra, vill ha något liknande (skall användas för benhinneinflammation).
Maria Pettersson
1972 • Frändefors
#37
20 november 2011 kl 17:50
Gilla
Johan, du kan ha strumporna när du springer, det har jag o är oerhört hjälpt av detta, även sommartid använder jag dom. Visa har dom bara i återhämtningssyfte, vilket jag inte testat. Jag har ett par seger inköpta på Sportringen, typ 200-250:-, sen ett par från apoteket, 150 kr styck. Tycker att de är likvärdiga funktionsmässigt, det viktiga är att de sitter riktigt tight o ger ett bra stöd.
Johan
1993 • Borås
#38
20 november 2011 kl 19:02
Gilla
Jaha, dom säljer sådana på apoteket? Är dom tillräckligt tajta då?
Nina
1965 • Enskede
#39
20 november 2011 kl 19:17
Gilla
Tips!
En bekant med benhinne problem har äntligen blivit bra tack vare zonterapi! Tydligen finns det en koppling mellan benhinnor och magen, så tydligen är det så att om man har problem med magen så visar det sig i benhinnor och eller vader. Vore jag du skulle jag testa.
Johan
1993 • Borås
#40
21 november 2011 kl 16:16
Gilla
Beställde ett par mabs sport kompressionssockar, men kan man ha på sig dom efter träningen som återhämtning?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.