Löpning Kost & Näring 14 inlägg 21632 visningar

Mat utan socker

1971 • Virserum
#1
6 april 2011 - 21:24
Gilla
Jag har tänkt utesluta socker i min kost, både synlig o osynlig. Men jag skulle behöva lite hjälp med vad jag kan äta, bör utesluta att äta. Vad ska man kolla efter i innehållsförteckningen?
Jag ska se om jag mår bättre efter 14 dagar, just nu känns magen mest som en degkump även om man tränar.
Hoppas på hjälp!
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#2
6 april 2011 kl 21:28
Gilla
Idag åt jag fyra fläskkotletter till middag, inte mycket socker i dem tror jag...

;)
Sofie Sandhagen
1987 • Halmstad
#3
6 april 2011 kl 21:40
Gilla
Tror inte att det är så mycket mer avancerat (eller behöver göras mer avancerat) än att läsa innehållsförteckningen och använda sunt förnuft. Man kan också titta på näringsvärdestabellen där "varav sockerarter" under kolhydrater motsvarar socker. Hur mycket du utesluter beror på hur nitisk du vill vara (mjölk t ex innehåller laktos, vill du utesluta det också?). Jag har gjort samma sak som du, fast i en månad (rekommenderas) för att få bukt med sockerberoendet. Då var saker som vin, ost, chips, mjölk med mera godkänt, men saker som ketchup och juice inte ok. Det var intressant att se hur jag kunde sluta äta godis efter ett par bitar och vara nöjd jämfört med att kränga hela påsen som jag gjorde före testet. Nog dags att ta en månad sockerfritt igen :)

Lycka till!
Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#4
6 april 2011 kl 22:05
Gilla
Jag testar LCHF för att försöka få bukt med min mage. Frukost:ägg och bacon. Mellanmål:lite nötter. Lunch: kött/fisk, gräddsåser, fetaost eller annan ost, grönsaker (ej kolhydrater), mkt herr kv, broccoli mm + nästan alltid en avokado. Mellis: ibland en avokado och en tomat alt en finncrisp med smör och ost. Middag: Som lunch.... Kvällsgodis: Grekiskt joghurt med frysta hallon, lite nötter, ev en bit mörk choklad.
Ja, det är ungefär vad jag äter. Lite svårt är det men jag vill tro att det gör skillnad på den svullna magen. Gott är det ju dessutom. Gäller bara att planera och handla hem rätt grejer.
Lycka till!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#5
7 april 2011 kl 01:48
Gilla
Skippa ALL processad mat.
dvs. all mat skall du gora sjalv ifran ravaran.
Det ar inte mycket innehalls forteckning i en kott/fisk bit och gronsaker...

Tror aven att man skall skippa gluten produkter for att fa ratt effekt.
1968 • Hemsjö
#6
7 april 2011 kl 23:03
Gilla
Goggla på kostdoktorn eller kolhydrat i fokus och du hittar hur mkt matnyttigt som helst :))
//manke
Barbro Nordqvist
1953 • Tving
#7
7 april 2011 kl 23:21
Gilla
Något som jag tror mycket på är att man ska helt utesluta vetemjöl och socker. Ägg och bacon är bra till frukost, själv äter jag just nu till frukost En apelsin skuren i små bitar, naturell yoghurt 3 % (ej lättvariant) och så solroskärnor.. så enkelt o gott och jag bli mätt och belåten länge på det.
1960 • Skåne
#8
8 april 2011 kl 22:29
Gilla
Jag håller med Roland, laga din egen mat från grunden med riktiga råvaror så behöver du inte bekymra dig. Fisk ska vara fisk och inte fiskpinnar, kött ska vara köttbitar inte nermald korv/köttpålägg med ett tiotal tillsatser, frukt ska vara frukt och inte juice osv.

Olika människor är olika känsliga för olika saker och får uppblåst mage/tarmar; en del för söndersockrade födoämnen, andra för mejeriprodukter, andra för det fiberrika. Det är bara att prova dig fram. För matbok, det kommer att hjälpa dig, du slipper gissa och tro.

Det finns inte så många bra böcker på svenska, men Staffan Lindeberg & Bo Gräslund har skrivit en utmärkt och lättläst bok som heter URSPRUNGLIG FÖDA. Den kan du låna på biblioteket.
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#9
9 april 2011 kl 17:07
Gilla
Ett frukost-tips om du är som jag och inte riktigt pallar ägg och bacon på morgonen kan vara att äta naturell yoghurt och blanda ner lite keso. Det har jag ätit på sista tiden, jag brukar också blanda i lite kanel i yoghurten och ta linfrön och rostade hasselnötter på. Det är jättegott!

Frukostägget har jag börjat ta med i väskan till jobbet, och äter det som mellanmål istället. Ett kokt ägg då förstås.

(Jag hackar och rostar hasselnötterna själv, i en stekpanna på spisen.)
1964 • Ekhagen
#10
9 april 2011 kl 22:52 Redigerad 9 april 2011 kl 22:52
Gilla
Missförstod.
1969 • Amsterdam
#11
11 april 2011 kl 11:49
Gilla
Jag är också inne på samma linje som Roland och badgear. Laga maten ifrån grunden.
Och gör inte misstaget att köpa produkter 'utan socker' men som innehåller sötningsmedel i stället. Aspartam till exempel är cancerframkallande.

Passa dig för fruktjuicer eftersom de går ut snabbare i blodet än vad själva frukten gör om man äter den som den är.
För att kringgå detta kan man tillsätta olja i juicen.
Mitt favorit recept: stoppa 5 skalade apelsiner i en mixer och tillsätt 3 msk kallpressad linolja. Du kan gärna låta kärnorna vara kvar eftersom de verkar inflammations hämmande.
Linoljan, som ju är nyttig i sig, ser till att bromsa den annars snabba upptagningen av fruktsocker i blodet. Man undviker på så vis att få en kortvarig sockerkick och kan i stället njuta länge av en stadig energi och mättnadskänsla.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#12
11 april 2011 kl 13:05
Gilla
"Aspartam till exempel är cancerframkallande."

Källa på det?
1969 • Amsterdam
#13
11 april 2011 kl 14:22
Gilla
"Aspartam till exempel är cancerframkallande."
Tack för inlägget Per
Var tvungen att kolla upp denna 'sanning' som jag tog till mig för några år sedan då den ansågs bevisad. Men jag var tydligen dåligt uppdaterad för nya studier har gjorts och där har man inte kunnat säkerställa något samband. http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/aspartame
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#14
11 april 2011 kl 20:28
Gilla
Det finns alldeles för många myter där ute Pia...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.