Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 2710 visningar

Löparknä?

Kristin Stanic
1974 • Motala
#1
26 mars 2011 - 14:13
Gilla
Jag har börjat få ont på utsidan av knät och på baksidan av knät (i knävecket) och så går det upp lite grann på baksida lår när jag springer. Så fort jag stannar försvinner det. Allt detta verkar "passa in" på löparknä, men jag är inte öm på utsidan av knät annars. Många har tipsat om att stå på onda benets fot, böj knät och tryck på utsidan för att se om det känns ömt - och det gör det inte! Kan det vara början till löparknä? Eller har ni något annat förslag? Och vad ska jag göra för att bli av med problemet? Mitt första Göteborgsvarv närmar sig med stormsteg...
1977 • Varberg
#2
26 mars 2011 kl 14:21
Gilla
Gå till läkare/sjukgymnast genast. Riskera inte att förvärra det om det är löparknä. Om du gör som jag och ignorerar tills det blir illa så tar det lååång tid att komma tillbaks och ens kunna löpa en halvmil.
1966 • TULLINGE
#3
26 mars 2011 kl 14:47
Gilla
Det kan vara löparknä, och precis som föregående skribent så bör du kolla upp det snarast. Själv hade jag problem med löparknä i närmare 20 år när jag sprang längre sträckor. Behandling hos Kiropraktor, nya skor och nya inlägg förra sommaren och efter detta har jag kunnat springa obehindrat och genomfört både Stockholm halvmarathon och Lidingöloppet. Det mest fascinerande var att jag, efter behandlingen kunde komma igång med träningen redan efter två dagar.
Christian J Skoog
1983 • Malmö
#4
26 mars 2011 kl 15:45
Gilla
jag fick en inflammation i slemsäcken som smörjer den sena som går från häcken, genom låret och över knät under broloppet förra året. det gav ungefär de symtomen du beskriver - jag kunde springa någon km, sedan började det göra ont och smärtan ökade ju mer jag ansträngde knät. det var dock aldrig ömt.
jag läste en del på nätet och pratade med en kompis som är sjukgymnast och fick tipset att stretcha den senan (du hittar stretchingövningarna på nätet) och att tänja i tid och otid för att minska belastningen på slemsäcken. det tog två månader utan träning, och nu har jag endast kört lågpuls under vintern. vi får se hur knät känner sig när jag börjar trappa upp träningsdosen.
kan bara instämma med de andra - det kan vara skitsurt att missa ett lopp, men hellre det än att kanske inte kunna springa på år och dag. kolla upp det snarast!
Kristin Stanic
1974 • Motala
#5
27 mars 2011 kl 09:18
Gilla
Tack, för svaren! Jag tar kontakt med kiropraktor eller sjukgymnast imorgon! Jag hoppas att jag har samma tur som dig Jan!!
ylva boman
1977 • västerås
#6
27 mars 2011 kl 19:35
Gilla
Ja gör det så du får rätt hjälp!

Jag var hos naprapaten i onsdags och då frågade jag över smärta i knävecket (får det iblande men inte ofta), han sa att det kunde hänga ihop med menisken.

Lycka till!
Kristin Stanic
1974 • Motala
#7
31 mars 2011 kl 15:51
Gilla
Har varit hos kiropraktorn idag och fått första av två behandlingar. Han var glad att jag sökt i tidigt stadium och tror att jag kan springa Gtb-varvet!! Hoppas han har rätt! Tack för rådet att söka tidigt! :)
Ulrika Renmark
1967 • Flyinge
#8
1 april 2011 kl 07:06
Gilla
Men vad rekommenderar/gör kiropraktorn? Jag har själv haft löparknä och lyckades "bota" det med stretch-övningar. Nyfiken på hur man ska göra om det dyker upp igen....
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#9
1 april 2011 kl 11:26
Gilla
trodde också att stretch och "avhållsamhet" var det som gällde. Vad gör kiropraktorn??

Mitt löparknä är klurigt, jag springer ca 1mil 2-3 gånger i veckan, då känns det lite mot slutet. Vågar inte springa snabbare, ligger på 5,20 tempo, eller längre. Har provat hålla upp nån månad men upplever nu inte att det blir sämre av löpningen. Stretchar lite varje dag, smörjer med Ormsalva, tar nån smärtstillande och tänker på löpsteget. Det vill helt enkelt inte försvinna men stör mig inte heller så pass att jag inte kan träna alls...klurigt.
Johan K
1980 • Borås
#10
2 april 2011 kl 18:05 Redigerad 2 april 2011 kl 18:11
Gilla
Stretchövningarna mot löparknä funkar rätt bra. För mig hjälpte det i kombination med det, att byta skor. Nu vet jag ej vad du har för skor, men hysterin kring att sätta kilar mot pronation i var och varannan sko kan även skapa problem. (Även om det kan hjälpa för många) Mitt tips är att byta skor. T.ex. Lunarglide 2 som passar de flesta (pronation, neutral och suprination). Skorna saknar de här hårda pronationskilarna, men ska ändå anpassa sig efter din fot på något sätt och kan på så sätt vara garderingen som gör att du kan utesluta att skorna är boven.
Kristin Stanic
1974 • Motala
#11
2 april 2011 kl 23:37
Gilla
Kiropraktorns tips var att stretcha it-bandet (som visas på flera ställen här på nätet) och att ta en hård liten boll, placera den på höften (där it-bandet fäster) och pressa höften (och bollen) mot en vägg. När det ömmar ska jag hålla kvar där och pressa en stund, sen byta till nytt ömt läge och göra samma sak igen. Det är nog en annan variant av foamroller (eller fylld petflaska). Allt för att it-bandet ska slappna av...
Kristin Stanic
1974 • Motala
#12
24 maj 2011 kl 22:20
Gilla
Göteborgsvarvet gick hur bra som helst - kände ingenting i knät!!!!!! =)
1966 • TULLINGE
#13
25 maj 2011 kl 21:36
Gilla
Kul att höra! Kirapraktor is "da shit" :-)....åtminstone i vissa fall....
Mitt kiropraktorbesök var ju egentligen en del av flera saker jag gjorde samtidigt. Kiropraktorn talade också för stretch, men själva behandlingen de gör går ju ut på (om jag fattat rätt, tycker det är hokus pokus, men funkar det så bryr jag mig inte...) att genom tryck och drag på rätt ställen framkalla kroppens egen läkningsprocess. Förutom två sådana behandlingar (som gjorde galet ont) och stretching köpte jag nya skor och skaffade nya inlägg. Att jag blev besvärsfri efter 20 år var förmodligen p.g.a en kombination av dessa olika delar.

En liten "anekdot" i ämnet kiropraktor var att jag för en dryg vecka sedan fick en enorm smärta runt foten och fick bryta mitt träningspass. Såg maran flyga all världens väg, men bokade ett besök hos min kiropraktor dagen efter. Hon löste upp hela fotleden och hittade också en spänning högt upp i vaden...redan på väg från behandlingen kände jag att något hade hänt och ett par dagars vila sen har jag kört utan problem....simsalabim! ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.