Löpning Kost & Näring 11 inlägg 2200 visningar

Frukost

1978 • Göteborg
#1
19 mars 2011 - 12:21
Gilla
Jag undrar hur när man ska äta för att bygga muskler och orka, istället för att slita ut kroppen onödigt snabbt. Jag har fått för mig att det är viktigast att efter träning. Vilket gjorde att jag idag sprang en tur innan frukost, kom hem åt en apelsin, två ostmackor, två ägg och en kopp te. Kändes bra. Men å andra sidan kan det väl inte vara sunt att springa en mil, som distansen var idag, på fastande mage?

Vad säger ni?

Heike Emmrich
1962 • Oxelösund/Nyköping
#2
19 mars 2011 kl 14:36
Gilla
En mil på tom mage......då skulle jag iaf bli tom o sliten...:) känns mer som det är nedbrytande.....
Jag äter lite gröt innan en mil på morgonen och sen när jag kommer hem ett protein rikt mellanmål.
Men man är olika.....:) för endel funkar en mil på tom mage .
Tjing !
csaba
1973 • Malmö
#3
19 mars 2011 kl 15:50
Gilla
Jag tycker tvärt om !
En mil är inga problem att springa på morgonen.
Man hinner ändå inte tillgodo göra sig energin man har intagit på morgonen. Dessutom så tycker jag att det går lättare/snabbare på tom mage. Annars får man äta frukost 2-3 timmar innan (så att det inte blir en "klump" i magen).

Jag sprang idag 17 km utan frukost och var inga problem.

Enda "problemet" jag ser är "obehaget" med kurrande mage och att man är tom i magen, men det sitter i huvudet och dessutom så bränner man väl mer innan frukost.

Björn Möllerström
1969 • Helsingborg
#4
19 mars 2011 kl 15:59
Gilla
Jag har inga problem att springa på tom mage. Kanske vid väldigt långa distanser, men två mil och under har jag aldrig ätit något innan. Vaknar tidigt (kl 3) och brukar sticka ut vid 5:20 - 5:30 på helgen. Äter när jag kommer hem. Men allt är ju väldigt individuellt, jag hade kunnat äta innan men jag tycker det är skönt att springa på tom mage.
1971 • Vänge
#5
19 mars 2011 kl 16:59
Gilla
Jag klara mig att springa en mil på tom mage, men ska det gå över, käckar jag lite ca ½-1 timme innan avgång.
Har svårt att tro att det nåt farligt med att springa på fastande mage.
1968 • Kapp
#6
19 mars 2011 kl 17:49
Gilla
Forskning har visat att man inte bränner mer på tom mage.och nej det är inte farligt heller.. men man bör inte träna de hårda intervall passen på tom mage,men normal jogg och konditions träning är det vist ingen fara med, tidning Aktiv träning hade ett repotage om morgon träning som var intressant. bla så visa det sig att morgon joggare var som regel dom som träna mest regelbundet och håll i gång att träna jämt i stor del av livet,, ;)
Jag själv löper en mil före jobb nästan varje dag ev ett spinning pass. tycket det är underbart skönt å man är vaken å pigg hela dagen,så smakar frukosten garanterat gott oxå :)
1960 • Skåne
#7
20 mars 2011 kl 00:06
Gilla
"ska äta för att bygga muskler och orka, istället för att slita ut kroppen onödigt snabbt"

Vila och återhämtningstid är det som bygger upp kroppen efter träning förutsatt att man inte svälter kroppen på näringsämnen och energi i onödan - den biten är A och O om man ska utvecklas. Öka muskelmassan är en träningssak - men det beror också på vad du är ute efter. Är det till att bli snabbare löpare, eller till att bli starkare i största allmänhet?

Hur man vill göra med ätandet före, under eller efter träning är olika. Trivs man med något och det funkar så är det bara att köra på. Sen är det bara att följa resultaten, går det framåt så är det rätt. Går det bakåt så gör man något fel och får fundera igenom vad det är man gör, och vad det är som blir fel. Kost, träning eller vila.
Christer Almqvist
1952 • SKOGÅS
#8
20 mars 2011 kl 08:48
Gilla
Själv så springer jag mina standardrundor 15 - 16 km på morgonen c:a 1 tim. efter det att jag har vaknat.Dricker under denna timme 1 liter vatten.Efter passet så är det dags för en rejäl frukost!Detta koncept fungerar alldeles utmärkt för mej i alla fall.
1977 • Fagersta
#9
20 mars 2011 kl 09:22
Gilla
Väldigt intressant läsning, då jag har haft funderingar på detta själv.
Men efter att ha läst era svar så väcktes en ny fråga.
Jag har läst/hört att man inte ska springa 2 dagar i följd. Att kroppen beöver vila osv.
Men vissa springer varje (morgon) och då t.om hyfsat långt. För mig är en mil hyfsat lågt.
Vad är det egentligen som gäller ang löpnig, hur ofta, hur mkt vila osv.
Åsa
1983 • Fagersta
#10
20 mars 2011 kl 09:28 Redigerad 20 mars 2011 kl 09:28
Gilla
Tror som vanligt att allt är väldigt inviduellt vad man klarar av. Det bästa sättet är att testa sig fram. Lär känna era kroppar och hur de regarerar på olika saker. Låt det ta tid och stressa inte fram resultaten.

Jag springer aldrig på tom mage. Har en kropp med galet bra förbränning och tom mage för mig skulle innebära livsfara. Har testat det och resultetet blev att jag svimmade (inte under löpningen men efteråt).

När de gäller hur ofta är samma sak. Regeln är väl att trappa upp sakta för att undvika skador. Vissa klarar av att öka mängden radikalt på en gång, medans andra kör 10%/per vecka. Samma sak gäller vilan.
Vissa kör aktiv vila iform av yoga eller styrka. Vissa lägger in hellt träningsfria dagar. Det får man också prova fram, beroende på hur snabbt ens egen kropp återhämtar sig.

1978 • Göteborg
#11
20 mars 2011 kl 10:46
Gilla
Tack allesammans! Det här är verkligen ett imponerande forum. (Trots att frågeställaren glömmer centrala verb, ie äta, svarar folk initierat och engagerat.)

För att sammanfatta: (allt är individuellt) och så länge jag inte springer en halvmara innan frukost och så länge jag inte svimmar efteråt och så länge mina resultat inte blir sämre kan jag lungt vänta med frukosten till efter rundan. Intervallträning får man ta på andra tider på dygnet.

Toppen!

Ps. Linda, om du vill ha fler svar på din fråga om vila så starta en ny tråd, med rubrik "behöver råd - om träning och vila" =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.