Löpning Kost & Näring 111 inlägg 7702 visningar

LCHF och löpträning

Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#1
12 mars 2011 - 10:17
Gilla
Jag har börjat äta LCHF-kost (low card high fat) och tänkte köra en testmånad för att se hur min kropp mår av den typ av kost.

Är det någon av er som har erfaranhet av att träna hårt på LCHF, har ni märkt någon skillnad, positiv, negativ?

Jag är lite orolig att min löpträning ska påverkas negativt när jag ligger så lågt i kolhydratintaget. Jag tränar inför Göteborgsvarvet just nu.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1969 • Åkersberga
#2
12 mars 2011 kl 10:34
Gilla
Hej Nina!
Hett ämne, du kommer nog få höra både det ena och det andra. Själv är jag för, funkar jättebra för mig. Testade t.o.m att fasta 24h och sedan köra 15 km i 5min-tempo utan effekt på tid, puls, eller känsla. Nu är ju jag glad motionär och har inte testat att träna riktigt hårt på lchf-kost, har bara kört en dryg månad.
Det sägs att man får en tröskel i början då man kan känna sig lite trött, kroppen släpper en del vätska bl.a. Jag kände inte den utan mådde utmärkt direkt, så det är nog väldigt individuellt.
Lycka till!
1976 • Sollentuna
#3
12 mars 2011 kl 10:47
Gilla
Det var en tråd uppe ganska nyligen om detta: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=14622 Ser att du själv har skrivit i den :)

Som sagt, efter en förmodad omställningsperiod ska det inte vara några problem. Så länge man inte går helt tom. Jag har ännu inte börjat med någon tuffare kvalitet, men det lilla jag provat funkade bra. Jag äter 50-100 gram kolhydrater per dag och kommer att gå upp lite mer framöver. Frugan tycker att jag blivit för smal...

Bloggar om LCHF och träning på http://fettdrift.se
1966 • Fors
#4
12 mars 2011 kl 13:41
Gilla
Jag har tuggat lchf sen i november, fuskade lite runt jul och nyår men sen har jag kört på. Första månaden var tung för mej, då märkte man att kroppen inte hade nåt bränsle. Men sen vände det, och nu tycker jag att det är bättre. äre bara motionär och absolut ingen topplöpare, men tycker att jag återhämtar mej bättre nu. Körde halvvasan på en för mej bra tid utan att känna att nåt saknades i kroppen, snarare tvärt om. Alla är vi olika, men ska du testa måste du nog vara beredd på att ge det minst en månad för att få ett resultat, det tar tid för kroppen att lära om var den ska ta sin energi. Lycka till.
1987 • Mora
#5
12 mars 2011 kl 13:50
Gilla
Det beror på hur mycket/lite kolhydrater du äter. Käkar du nästan inga alls så kommer det att påverka din prestation, äter du runt 100-150 g om dagen så kommer det förmodligen inte att göra det. Det rekommenderas dock att käka runt 70 g kolhydrater extra per tränad timme.
Disa Ekbäck
1958 • Lilla Annevare
#6
12 mars 2011 kl 15:08
Gilla
Hej! Björn Ferry kör LCHF-diet och han fixade ju os-guld;) Han kom ut med en kokbok nu i januari, den finns på Bokus för 159 kr. Så kör på du fixar Göteborgsvarvet!
1973 • Alnö
#7
12 mars 2011 kl 16:05
Gilla
Hej!
Jag har ätit LCHF-kost när jag tränade och misstänker att det var det som gjorde att jag ALLTID blev förkyld så fort jag tränade. Nu har jag gått över till att vara noga att äta kolhydrater innan jag ska träna och har inte alls problem med förkylningar längre. Det är säkert väldigt olika hur ens kropp fungerar, men min behöver kolhydrater för att inte bli urlakad och sjuk efter träning.
Tommy A
1985 • Sundbyberg
#8
12 mars 2011 kl 16:14
Gilla
Jag har kört på LCHF i ca 2 månader nu, ligger ungefär på 50-100 g kolhydrater per dag. Tycker att det funkar jättebra att träna på det. Det var lite tungt i början. Kör 1 springpass i veckan, 2-3 innebandy pass och styrketräning, inga problem med nått av det.
1963 • Hestra
#9
12 mars 2011 kl 16:30
Gilla
Jag har ätit LCHF i drygt ett år och tränat och genomfört G-varvet på hyfsad tid. Jag gick ner på under 20 g kolh/dag och omställningen för kroppen var lite jobbig. Det tog några månader innan träningen kändes bra igen. Jag åt en del salt mat dagen innan och bacon, kyckling o jordnötter till lunch före start. Direkt efter målgång hade jag mer jordnötter i fickan på löpartightsen och de var underbara!
Jag har nu precis höjt andelen kolh. och det ska bli intressant att se hur kroppen reagerar.

John Edberg
1979 • Jönköping
#10
12 mars 2011 kl 17:22
Gilla
LCHF funkar klockrent för mig! Har kört i två månader knappt och min kropp är full med energi. Jag är dessutom piggare och gladare. Jag har till och med blivit morgonpigg vilket är en stor sensation!

Har haft en liten mental dipp de senaste dagarna men efter att ha märkt av lite muskelkramp så har jag konstaterat magnesiumbrist vilket inte är helt ovanligt när man helt plötsligt börjar äta löjliga mängder ägg och mejeriprodukter. Jag skriver en del om det hela på min blogg ifall du vill veta mer.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#11
12 mars 2011 kl 23:45 Redigerad 13 mars 2011 kl 07:40
Gilla
Sedan i söndags äter jag kosekvent LCHF. Har gått ner 2,5 kg.
Är just nu lite febrig, har sedan en vecka MBT skor, i övrigt rätt otränad.
Jag stack med Zingo och Forrest Gump till Skövde o sprang tidsloppet 6 timmar med MBT skor. Har knappast sprungit i dom innan. Sov inte i gångna natten! Har inte ätit några kolhydrater sedan söndag 6. mars.
Kände mig bra med LCHF dieten, inga problem med orken!! :)
Ingen hungerkänsla, Urbra i magen. Inte så snabbt men jag kom iaf. 37,4 km. Skulle utan vidare kunnat fortsätta 2 timmar till!
Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#12
13 mars 2011 kl 10:13
Gilla
Tack för era svar!

Jag har varit skeptisk till LCHF tidigare men har hört att många med magproblem blivit hjälpta genom den kosten och därför tänkte jag köra en testmånad.

Nu har jag kört det strikt i 6 dagar och känner mig väldigt trött och orkeslös i kroppen. Min energi har liksom försvunnit och jag hoppas det är en övergående fas. Dock har mina magproblem HELT försvunnit! :)

Jag vill inte behöva hålla på att väga min mat, men hur mky är ungefär 50-100g kolhydrater, exempel i livsmedel på en dag?
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#13
13 mars 2011 kl 11:48
Gilla
Det är nog rätt. har lästa att vissa personer kan känna trötthet samt andra obehagligheter i början. Men det skall gå över.
Har sjäv känt mig pigg hela tiden.
Klart kände jag mig liiite trött efter 6 timmars löpning i går :)
Pernilla Ljungberg
1972 • Malmö
#14
13 mars 2011 kl 13:13
Gilla
Hej!
Har ätit LCHF kost sedan förra sommaren! Började löpträning i slutet av januari och det funkar hur bra som helst ! Nu springer jag inga maraton precis, men ökar långsamt och mår bra. Hade problem med halsbränna tidigare men det har försvunnit helt sedan bytet av kost! Hade tidigare väldigt lätt att bli förkyld, men har inte varit förkyld någon gång sedan i somras. Har massor av energi och sover mindre. Kan få kramp främst i fötterna och tårna, men det är det enda negativa jag känt av!
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#15
13 mars 2011 kl 15:51
Gilla
Jag tror nog, om man undantar mecket med att få ihop det rent matlagnings/lunchvalsmässigt, att pateoinriktad kolhydratreducerad kost är det bästa oavsett om man tränar eller inte.

Men det är en väldig skillnad på 0 kolhydrater och kolhydratreducerat. Det blir därför alltid svårt med sånna här diskussionen.

Ferry käkar t ex 15% (enligt honom själv i LCHF-boken) vilket inte kvalificerar som LCHF. Dessutom äter han dubbelt så mycket som vanliga människor så totalt sätt käkar mer än väl tillräckligt för att kunna gå på total kolhydratdrfit på tävlingar och intervallpass. Däremot lär långpassen gå på stor andel fettdrift.

Jag testade själv för några år sedan och tränade som vanligt utan problem, men det var nog 15-20% kolhydrater inblandat. Jag gjorde dessutom en del misstag. Kyckling, särskilt filé, är t ex helt meningslöst. Proteinbrist är ingen risk med den här dieten och energin från fett i kyckling är obefintlig, den extra kycklingfilén ersättar alltså ingenting. Jag tycker över lag det är svårt att få till LCHF utan att det blir LCHP av det. Även ägg, som verkar vara någon slags universalersättning för mjöl i många recept/böcker, innehåller ju väldigt hög andel protein jämfört med fett (vilket säkert är utmärkt ur bantningssynpunkt men ingenting som gynnar träniningen).

Jag tycker alltså stora problemet, ironiskt nog, är att få i sig tillräckligt med energi i form av fett. Men det stömmer ju också väldigt bra med att den slog igenom som en magisk bantningsmetod eftersom du kunde äta dig proppmätt och ändå gå ner i vilkt.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#16
13 mars 2011 kl 16:08
Gilla
Stirra inte blint på grammen kolhydrater utan känn efter vad kroppen behöver. Jag försöker alltid äta med en bas av fett eller protein (båda). Känns som man tröttnar i längden på att väga mat hit och dit. Det jag tycker man skall tänka på är varifrån kolydraterna kommer ifrån. LCHF som egentligen bara är en förkortning och inget annat. Enligt "dem" skall man inte äta rotfrukter men varför inte? För at tde innehåller för mycket kolhydrater?

Ät rotfrukter, frukter, grönsaker, mycket citrusfrukter, russin, quinoa är bra exempel på fina kolydrater. Men ät ALDRIG sädesslag, det är gluten man vill slippa...gluten är ett gift för kroppen som man är olika toleranta till.

Vi behöver kolhydraterna för funktioner i kroppen, viktigaste hjärnan och för att hålla igång fettförbränningen. Att gå ner på minimalt kolhydrater så går kroppen in i ketos, jag har inga belägg men detta känns som ett tillstånd som vi har har som försvar för att inte dö, jämför det med stress. Vi stressar som ett försvar, vi vill helst undvika att aktivera dessa systemen för att ha god hälsa.

Tänk på att vi alla funkar olika, 100gr kolhydrater kanske är för mycket eller för lite för dig. Om du är trött och orkeslös så ät lite extra klohydrater i början i form av frukt och grönsaker. Jag antar att du slutat helt med pasta, gryn, sädes osv? Var lite snällare mot kroppen och gör en snäll övergång ;)
Jo
2000 • Göteborg
#17
13 mars 2011 kl 17:45
Gilla
Men Niklas - Gluten är inget gift! Kan jag minn näringslära rätt från universitetet så är gluten proteiner el rättare sagt en sammansättning av proteiner. Det påverkar brödet och dess form. Helt sant så är vissa personer glutenintoleranta (liksom det finns laktosintolernta - men inte är mjölksocker ett gift heller) varför det finns glutenfritt bröd :-) Men nu handlade detta om LCHF vilket jag inte är en anhängare av. Är mer förespråkare för GI i så fall dvs äta kolhydrater men mer långsamma. Så i övrigt är jag på din linje Niklas :-) Och håller absolut med om att vi Alla är olika! :-)
1971 • Vänge
#18
13 mars 2011 kl 18:01
Gilla
Hej

Har kört LCHF sen snart 2 veckor tillbacks. Det enda jag har märkt på mig är att pulsen är mycket högre än det brukade vara. Har kört utan kolhydrater alls, och tror att jag skulle behöva lite också för att klara vårens tävlingarna (Paris och Stockholm mara).
Men än så länge kört jag hårt på det tills premiärmilen. Vi får se resultatet då.
Men jag tror definitivt på den metoden.
magproblem; inga alls.
lite trött på kväll, men piggare på morgon.
sötsuget; borta.
några kilo lättare.
Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#19
13 mars 2011 kl 18:36
Gilla
Jag kanske lägger till lite mer kolhydrater om tröttheten inte försvinner, men det kan ju bero på annat också. Jag kör på ganska strikt ett par veckor till för att se hur det utvecklar sig helt enkelt. Lite råris i samband med träningen skadar nog inte om det skulle behövas för energins skull :)
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#20
13 mars 2011 kl 18:46
Gilla
Men Joanna...haha. Det finns nog egentligen inga rätt eller fel, man får ju köra på det som känns bra för en själv. Jag är ju emot GI, gillar inte termer som långsamma kolhydrater. Långsamma kolhydrater i form av fullkorn höjer insulinet under en lång tid. Jag strävar efter att höja insulinet så lite som möjligt under dagen för att kroppen skall vara så ostressad som möjligt. Detta gör att mitt immunförsvar är stabilare och blir väldigt sällan sjuk. Knappt varit sjuk sen jag sluta med gluten. Sen om det är ett gift eller inte har jag inga belägg för, finns ju studier för allt. Jag mår väldigt mycket bättre utan gluten och då är jag ändå tolerant, har käkat bröd och pasta nästan hela livet.

Vi kan komma överens om att vi inte är några anhängare båda två? :) Jag är anhängare och förespråkar natuliga, ekologiska, bra varor, inga sammansatta produkter. Ifrågasätta kvalitén på produkten tycker jag är extremt viktigt, sen är det bara att äta sig mätt :)
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.