Löpning Träning 13 inlägg 2266 visningar

Göteborgsvarvstips

R
1984 • Göteborg
#1
6 mars 2011 - 19:25
Gilla
Om lite drygt 11 veckor (!) ska jag springa mitt allra första Göteborgsvarv (och den allra första halvmaran också för den delen). Jag hade bestämt mig för att försöka köra träningen efter ett 20 v program med start precis vid årsskiftet. Men... Sedan dess har jag varit sjuk tre gånger och den där Göteborgsvarvsträningen har liksom hamnat i skymundan.

Nu är jag på benen igen, men jag har alltså tappat halva tiden. Mitt mål är verkligen "bara" att ta mig runt på en hyfsad tid. Sen om det blir på 2 h 30 min, 2 h eller 1 h 45 min... Ja, det spelar mig ingen större roll.

Grejen är att jag inte vill välja bort all annan träning som spinning och gym. Kommer jag att klara Göteborgsvarvet med endast två löparpass i veckan fram till start? Hur ska jag lägga upp de passen? Vad bör jag tänka på? Hur långt bör jag fixa att springa innan för att vara säker på att ta mig runt?

Som sagt... Jag siktar inte på en supertid utan för mig är det viktigast att ta mig från start till mål. Alla tips jag kan få för att nå dit uppskattas väldigt mycket!!
1970 • Sölvesborg
#2
6 mars 2011 kl 19:39
Gilla
Hej!
Först och främst - du kommer garanterat att klara av att ta dig runt! Eftersom du har tappat en del träning så skulle jag i alla fall försöka lägga in minst ett långpass per vecka om jag vore dig. Du måste vänja kroppen (knä, fötter, leder) att springa långt. Öka 1 km per vecka så du är uppe på 20-21 km ett par veckor innan loppet i alla fall. Det andra passet kan du med fördel varva intervallträning, backträning och fartlekar så du får upp tempot.
Lycka till!!
Jonas
Tor
1975 • Göteborg
#3
6 mars 2011 kl 19:44 Redigerad 6 mars 2011 kl 19:44
Gilla
Eftersom du inte bryr dig om tiden tycker jag att du skall strunta i tiden även när du tränar löpning och istället försöka komma upp i lite längre distanser. Ta det lugnt men försöka i alla fall springa runt 10 km på ett av passen.
R
1984 • Göteborg
#4
6 mars 2011 kl 19:58
Gilla
Jag sprang första löparpasset sen innan jul igår (första passet ute på ett bra tag. UNDERBART!) och sprang nästan 7,5 km utan större problem. Lite tungt i uppförsbackarna och jag är lite trött i knäna idag. Men det passet kändes ändå ok. Jag tyckte att jag höll ett jättelångsamt tempo, men upptäckte när jag kom hem att jag ändå sprang ungefär 6 min/km, vilket i min värld ändå är ett ganska snabbt tempo (har sprungit milen på strax under timmen som snabbast).

Men tror ni att det räcker med två löparpass i veckan? Eller bör jag offra ett av mina andra älskade pass? Det är så svårt att veta hur jag ska tänka!

Jonas! Har du något bra tips på upplägg på intervall- och backträning?
Peter Liliegren
1981 • Jönköping
#5
6 mars 2011 kl 20:38
Gilla
Hej! Självklart du kommer klara det! Sprang själv mitt första göteborgsvarv förra året..hade innan dess aldrig sprungit längre än en mil! Mitt mål förra året var att ha kul, njuta av stämning och försöka ta mig runt! Det lyckades jag med och jag tror du gör det åxå!

Jag följde aldrig något program eller så inför varvet men försökte springa lite kortare pass på veckan med något mer fart och sedan på helgen ett längre pass. Jag tror jag hade två långpass på ca 15km 2 veckor resp 4 veckor innan varvet.

Ta det lugnt och stressa inte och öka distansen för mycket! Risk finns ju att man ökar på distansen för fort och drar på sig onödiga skador.

Lycka till!
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#6
6 mars 2011 kl 22:54
Gilla
Klart du kommer att klara det!
Men om jag vore du skulle jag nog välja bort (minst) ett av de älskade passen, för mer löpning, för att klara Varver bättre, och inte behöva vara så sliten efteråt...

Byt spinningpasset ena veckan, och styrkan den andra, vetja! Eller kör ett extra löpapass varje vecka! Du kommer att behöva milen i benen, en halva är rätt lång...

Lycka till!
1976 • Majorna
#7
7 mars 2011 kl 03:48
Gilla
Inga problem, det löser du lätt Rebecca. Jag sprang varvet för första gången i fjol och hade minimal uppladdningsperiod (slutade tex röka 3 dagar innan) och joggade 2 ggr/vecka, en bra vecka. Erbjöds ta över en kompis nummerlapp och körde. 1:54 kom jag runt på då.

Se spinning eller vad det nu är som "tempopass" och löpningen som distanspass, så är det hur lugnt som helst. Jag tror du slår min tid från i fjol. Enda är väl att du bör boka in 2-3 långpass på 15-16 km för att känna hur det känns efter dom distanserna. Lycka till.
Tor
1975 • Göteborg
#8
7 mars 2011 kl 08:31
Gilla
Jag tycker inte att du skall välja bort några av dom träningspassen som du tycker är roliga. Så länge du inte byter ut dom mot något som du tycker är roligare. ;-)

Jag gissar att du tränar för att må bra och ha roligt - då finns det ingen anledning att välja bort dom roliga passen.

När det gäller intervallpass kan du ju köra enklaste möjliga t.ex. 5 x 1000m med 1-2 minuters vila emellan intervallerna. Intervallerna skall ju gå snabbare än vad du hade tänkt springa på Varvet och helst skall varje intervall gå snabbare än det föregående.
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#9
7 mars 2011 kl 20:13
Gilla
Känner precis igen tankarna inför mitt första varv, nu laddar jag för fullt för mitt 3e! Det jag kan säga är att om man orkar springa 12-13 km i lagom fart hemma på slingan på egen hand så klarar man lätt av Göteborgsvarvet. Det går på ren inspiration!

Det som jag tyckt varit viktigt är att man jag provat att vara ute å springa lite längre pass tidsmässigt några gånger någon månad innan, kanske 2-2.5 timmar, men i betydligt lägre tempo än jag har på mina normala rundor på 7-10km, Då får man ett bra hum om hur kroppen uppför sig över den tid varvet kommer ta. Kan oxå vara bra att ge sig ut i sitt "standardtempo" och se hur långt man orkar, då blir det lättare att lägga upp en vettig plan för den stora dagen!

Att tänka på i övrigt är att inte dras med i rusningen vid start! Vid mina två starter har jag blivit rejält ifrånrusad i starten, för att sedan lugnt och fint glida förbi samma personer efter en mil när dom börjar ha tungan nere vid hälsenorna!

Ska tillägga att jag inte på något vis är någon expert på det här, bara en glad amatör!
David W
1976 • Göteborg
#10
7 mars 2011 kl 20:28 Redigerad 7 mars 2011 kl 20:29
Gilla
He he.. Kund varit min text istället för din Rebecca, är i exakt samma situation, dock med skillnaden att jag kanske löptränat lite mindre tidigare. För några veckor sedan var jag rejält stressad men så slog lugnet till för några dagar sedan. Jag konstaterade då för mig själv att jag i höstas gjorde varvet på 2.59 med rygga/packning och sporadisk löpning t.ex. nedför götaälvbron, och i övrigt rask gång/marsch. Så min förhoppning är väl att ta mig runt utan allt för mycket blodsmak i munnen pannben. Siktar på någonstans mellan 2.40-2.20 och då blir det regelbundna pass/program från boken "Löparens nya handbok" från nyss till maj. Rätt skönt nu när det lugnet slagit in, nu skall jag ju "ta mig runt" och inte "springa bra tid första gången på en halvmara"

Så jag tror nog du kommer ta dig runt med glans, och chansen är nog stor att du springer förbi en skäggig snubbe som är bredare än hög på vägen

Mvh
1970 • Sölvesborg
#11
7 mars 2011 kl 22:27
Gilla
Hej Rebecca!

Ja, nu har du redan fått många tips så jag tror du känner dig lugn på att du kommer att orka i alla fall.

Angående intervall så kör jag ett par olika varianter. Backintervall (spring snabbt i backe, 6x30 sek, vila genom att gå ner, jogga upp/ner före och efter) eller fartintervall (kör några gånger per runda när du ökar farten ordentligt, tex 2x2-3 minuter snabbt eller 2 x 5-600 meter snabbt eller spring snabbt mellan några fasta punkter). Gå eller jogga sakta efter varje ryck.

Glöm inte köra ett långpass i veckan!

Lycka till!
R
1984 • Göteborg
#12
8 mars 2011 kl 20:21
Gilla
Tack för alla era tips! Jag känner mig nu liiiiite lugnare över det som komma skall! Jag ska försöka att inte stressa upp mig för mycket utan träna på som vanligt, men med lite mer fokus på löpning. På själva varvetdagen får det gå som det går! Behöver jag gå i rask takt vissa partier så är det ok. Bara jag tar mig runt!
Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#13
8 mars 2011 kl 21:42
Gilla
Hej Rebecca!

Jag ska också springa Göteborgsvarvet för första gången i år, mitt första lopp någonsin faktiskt, och då väljer jag en halvmara, det har jag haft en aning panikartade känslor inför kan jag säga! Jag har bara tränat 5 utomhuspass hittills och satsar på att klara varvet på max 2 timmar.

Jag har också svårt att välja bort all annan träning som jag tycker är rolig! Speciellt nu när det är kallt och snöigt. Och därför har jag inte heller gjort det.

Min plan är att lägga in fler löppass nu när våren närmar sig för då blir det automatisk lättare att träna ute =) Men spinning är super för grundkonditionen, fast som många redan skrivit så är det mil i benen man behöver för bästa uppladdning tror jag.

Lycka till! Vi ses kanske på varvet ;)
http://ninamagnusson.blogspot.com
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.