Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 5225 visningar

Benhinnor, whats the deal?

Christoffer Kampelin
1982 • Göteborg
#1
11 oktober 2007 - 09:10 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
För cirka tre månader sen drog jag igång min träning efter 5 (!!!!) års uppehåll. Tränar uteslutande löpträning. Efter cirka två månader började jag få ont i skenbenen. Misstänkte att behinnorna börjat få stryk. Men jag fortsatte att köra på. Men tillslut fick jag ge vika för kroppen, fick så ont att jag trodde benen var brutna.
Vad är egentligen grejen med s.k benhinneinflamation?
Konsulterade en läkare som sa att den enda jag kunde göra var att vila bort det... Är det någon anna som har erfarenhet av detta hemska fenomen? Oerhört tacksam för alla svar och tips man kan få.
< < < 1 2 > > >
1969 • Göteborg
#21
28 december 2007 kl 21:10
Gilla
Stretchning av musklerna på smalbenets framsida: Effektivast (för mig) tycks vara att köra den vanliga övningen för framsidan av låret, men att man tar tag i tårna (bäst grepp med skor på) och drar tårna uppåt och pressar dem in mot skinkan så mycket man orkar.

När jag bytte från detta sätt att stretcha framlåren (tog inte så bra på dessa muskler) och körde lite mer korrekt stretch av låren med knäet mot en stol o.s.v. så fickk det till följd att jag började känna av benhinnorna (jag hade då sprungit regelbundet i flera år).

Därav drar jag slutsatsen att mitt felaktiga sätt att stretcha lårframsidan i själva verket var ett korrekt sätt att stretcha smalbenets framsida. Efter att jag återgått till denna övning försvann problemen.

Jag tycker att "Ewerlöf"-varianten tar för dåligt. Eventuellt kan man göra den med ett ben åt gången. Man sitter då på "halvhuk" på kanten av en säng, med ena benet i golvet och med hela kroppstyngden på hälen på den fot på det ben som ligger under en på sängen. Samtidigt kan man hålla fötterna under detta bens knä och dra uppåt.

Hoppas beskrivningen går att förstå.
#22
28 december 2007 kl 21:47
Detta inlägg har raderats
Zäta
1985 • Trollskogen
#23
28 december 2007 kl 23:19
Gilla
Jag får alltid ont precis ovanför "knölen", alltså på insidan smalbenet. Trots att jag har formgjutna sulor, då jag pronerar. Vad ska jag göra?
Karin
1972 • Hudiksvall
#24
30 december 2007 kl 01:23
Gilla
Tack för alla råd o tips!
Ska fortsätta styrketräna (även om det är trist ;P ) mer och försöka mig på stretchingövningarna igen.

Tycker också att det låter mer som kompartment i Thomas´ fall, fast det beror ju förstås på var det gör ont. I mitt fall har det under de sämre perioderna inte gått över mellan träningspassen. Just f n försöker jag dock se till att det hinner försvinna innan jag ger mig ut igen.

Trevlig nyårslöpning!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.