Löpning Avancerad träning 6 inlägg 1239 visningar

Snabb efter mara?

1981 • Linköping
#1
4 november 2010 - 19:19
Gilla
Hej!
Jag sprang en mara i söndags. Tog ut mig rätt rejält och slog PB (3.37). I måndags var det rätt svårt att gå, lika så i tisdags. I onsdags hade jag fortfarande lite ont (särskilt nedför!) men tog mig ändå ut på en tur. Första 2km gick lekande lätt! Det kändes som att jag flög fram och farten var rätt hög. Sista tre tog tröttheten ut sin rätt och det gick lite segare.

Idag tog jag en ny sväng på 8km och jag FLÖG fram hela vägen! Eller det kändes så. Utan att anstränga mig sprang jag i 4.50-fart. Inte personbästa, men så fort brukar jag aldrig springa om jag inte bestämt mig för att ta i extra (och detta var ju meningen som ett återhämtningspass). Jag kände tom att jag fick hålla igen ibland, annars hade jag sprungit än snabbare.

Jag tycker att detta är märkligt då jag borde vara rejält slut i mina ömma muskler, ändå springer jag fort utan att anstränga mig... Någon som upplevt något liknande eller har en teori?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
4 november 2010 kl 19:54
Gilla
Vilken härlig känsla Karin! Min teori är att du är i en väldigt bra form. När jag kikar i din träningsbok har du ju verkigen tränat bra inför maran och du slog ju pers som du sa. Som jag förstått det så återhämtar man sig mycket fortare än vanligt när man är i bra form. Med några dagars vila var du helt enkelt i riktigt gott slag! Surfa på vågen. Det är mitt tips.
1962 • Laholm
#3
4 november 2010 kl 21:51
Gilla
Haft samma känsla efter marathonlopp. MEN.. ta det lugnt. Risken att skada sig om mn trycker på för tätt efter är enl min erfarenhet stor.
csaba
1973 • Malmö
#4
5 november 2010 kl 20:16
Gilla
Jag känner igen det - Karin och Grattis tilll en imponerad tid !

Jag har ofta slagit PB: på en 10km lopp 1½ vecka efter en mara. Så för mig tar det ungefär en vecka att återhämta mig.
Exempelvis: tittar du på min bästa tid så ligger den 10 dagar efter Lapland Ultra (ett 100km lopp).

Så vist kan man "tävla sig i form" !
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#5
6 november 2010 kl 00:32
Gilla
Ni är bara att gratulera! För mig har det varit precis tvärtom! De två första, korta, passen efter maran i mitten på oktober gick bra. Sedan fick jag för mig att springa ett snabbdistanspass 6 dagar efter maran. Gick inte alls bra, och sedan har det bara gått utför :-( Hade en tävling inbokad förra helgen, och den kunde man ju inte missa... 12km och 2:30 min långsammare än tävlingen förra året. Nu är jag 20-25s långsammare per km vid viss puls än före maran. Samtidigt brukar farten gå ner för mig vid denna tid, och gå upp igen när ljuset kommer tillbaks. Har dock utgått ifrån att det berott på att jag gått över till basträningsperioden efter sista tävlingen, men nu kom nedgången direkt efter maran.
Det kan naturligtvis finnas många förklaringar - ålder, inte tillräckligt med långpass före maran, etc, förutom att det alltför snabbt blev för hög intensitet på passen. Om jag skall tro något för din del, Karin, så tror jag att dina dagliga långpromenader är himla bra lågintensiv återhämtning som gör att du snabbt kom i form igen.
Bo Tendell
1936 • Angered
#6
6 november 2010 kl 21:11
Gilla

Kära Karin . Jag känner igen det hela. Det var DM på Slottsskogsvallen på 5000 meter. Jag blev 2:a på 19.06
Puh och pust !
Dagen därpå 800 meter i Korpens regi..
På 5000 tog jag ut allt så det var märkligt att jag kunde sänka PB från 2.18
till 2.13.5 dagen därpå. Hade ca 66 på första 400 meterna.
Inför 800metersloppet kände jag mej stel och trött.
Ja, man slutar tydligen aldrig att förundras över kroppsresurser.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.