Löpning Träning 9 inlägg 7556 visningar

Springa varje dag....

1972 • Dalsjöfors
#1
12 oktober 2010 - 14:29
Gilla
Har nu joggat i ca 3 månader och är ute ca 3ggr i veckan. Har inga skador eller något sådant utan känner mig fräsh både efter och dagen efter träning. Nu börjar jag tycka att det är så förbaskat roligt att jag vill ut mycket oftare. En del "experter" typ Colting förspråkar ju att man ska vara ute varje dag medans andra säger att man ska vila en dag i mellan. Vad har ni för erfarenheter av detta ? Om kroppen känns ok borde det ju inte vara några problem att springa oftare eller tänker jag helt fel här ?
1963 • Bromma
#2
12 oktober 2010 kl 15:19
Gilla
Om jag förstår Colting rätt så menar han att hjärtat bör tränas varje dag, men att det är viktigt att träna varierat och att majoriteten av träningen ska ske med relativt låg puls.

Rätt tolkat eller inte så är det åtminstone min åsikt, att om man inte tar ut sej "för hårt" så räcker det i princip med nattsömn som vila. Men däremot så kan det vara svårt att bedöma vad "för hårt" är utan att man tar ett par dagars träningsvila. Det är först då som jag känner att min kropp börjar bli lite sliten.

Så i korthet : Om du tränar varierat så räcker ett par dagars vila i veckan + efter varje hårdare pass.

Du lär få fler mer detaljerade tips av andra... ;-)
1975 • Hässelby
#3
12 oktober 2010 kl 15:23
Gilla
Problemet med många skador, t.ex. benhinneinflammation, är att de ofta kommer som en blixt från en klar himmel. Det tar tid för kroppen att anpassa sig till den ökade belastningen. Jag tror att de flesta skulle avråda från att springa varje dag efter bara tre månaders löpning.

Sedan är ju ett av dina mål att springa Göteborgsvarvet 2011. Jag gissar att du vill göra det på en hyfsad tid? För att nå ditt mål kommer du behöva springa långpass och även en del kvalitetspass som fartlek, intervaller och tempoträning. Det är träning som sliter på kroppen och för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig träningen så behövs den uppbyggliga vilan. Utan vila stagnerar utvecklingen.

Visst kan du testa att springa varje dag, men för att minimera risken för skada så måste du göra avkall på längre och snabbare pass, vilket vore direkt kontraproduktivt för ditt mål att springa Göteborgsvarvet och utvecklas som löpare.
1970 • Södertälje
#4
12 oktober 2010 kl 15:45
Gilla
Visst kan man springa varje dag. Så länge man kan resa sig ur sängen och gå. Finns de som joggar 2 km varje dag i ur o skur, no problemas. Finns elitlöpare som med "vilodag" avser en söndag med bara ett lugnt distanspass.
Men varför?
Vill man utvecklas som löpare och göra tider så skulle jag lyssna på Åke o Johanna här ovan somt på alla de allmänna träningsprogram man ser vilka förespråkar målinriktade träningspass och regelbunden vila / alternativ träning.
Erik Enlund
1976 • Gislaved
#5
12 oktober 2010 kl 16:05
Gilla
Gör inte om mitt misstag, ökat från 0km i februari till att ligga på +40km/vecka och kände mig bekväm med detta (inte sliten). Förra veckan fick jag ont i knät, visade sig vara en inflamation som troligen beror på för snabb ökning av mängd och kvalite. Straffet blir 1-2månaders vila, sedan skall jag förhoppningsvis kunna springa igen.
1981 • Göteborg
#6
12 oktober 2010 kl 16:23
Gilla
Jag tycker då bättre att löpa tex 5 dagar i veckan och dom dagarna så löper man både med kvalite och kvantite
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#7
12 oktober 2010 kl 17:10
Gilla
Tommy,
En generell rekommendation är att försöka öka en av tre faktorer i taget: antingen frekvens, intensitet eller längd på passen. Upphöjd av träningsglädje och ivrig efter framgång gjorde jag misstaget att öka alldeles för fort något som gjorde att jag sprang på mig benhinninflammation 3 mnd innan mitt stora mål under min första sesong. Detta förstörde hela sommaren och jag fick kämpa för att bli frisk till min första Sthlm halvhara i stället för att utvecklas.

Så mitt råd till dig är att öka med ett pass i veckan, och hålla denna nivå i minst 4 veckor innan du lägger in ännu ett pass. När du sen nått det antall pass i veckan du vill ha, kan du börja ändra intensitet eller längd utöver det du gör nu. Ett alternativ till löppass kan vara alternativträning som cyckling eller simning, då du använder andra muskelgrupper.

Ett sätt att öka för dig kan vara varannan dags träning under några veckor. När detta sitter kan du öka längden på ett pass/vecka med några km. Du får jättebra halvmaraträning om du kan ha ett långpass, 12-15-20km/vecka, lite lugnare än tänkt tävlingsfart, ett pass ca 7-10 km i tänkt tävlingsfart och ett pass med antingen intervaller eller fartlek/vecka.

Jag förstår din iver efter att bara komma ut och löpa-löpa-löpa för det är ju så skönt, men tyvärr tar det längre tid för muskler, leder och ligament att anpassa sig till utökad använding, mot vad det tar för vilja, hjärta och lungor.

Löparhälsningar från Tom
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
12 oktober 2010 kl 19:12
Gilla
vill du prioritera att kunna springa många dagar i sträck kan jag rekomendera att varannat pass ska vara "irriterande långsamt". det ska kännas som en promenad nästan. man lär sig uppskatta även dessa pass! Har efter en lårskada nu i sommar snabbt ökat min träningsmängd på detta sätt utan att känna av varken lår eller något nytt.

löplängtan handlar ofta om att komma ut, inte bara om att få ta ut sig. och ut kommer man även om det går långsamt. efteråt längtar man till på köpet lite extra till nästa pass när man kan trycka ifrån lite mer.
1972 • Dalsjöfors
#9
12 oktober 2010 kl 19:15
Gilla
Jag får nog helt enkelt vara en förnuftig snart 40-åring och lyssna på er trots min iver att springa mer :D. man vill ju absolut inte skada sig eller dra på sig någon inflammation som verkar vara vanligt förekommande. Får helt enkelt bli gymmet de andra dagarna när man är "springsugen".

Kanske kan man både springa fort nästa vår OCH stoltsera med "tvättbräda" Det vore grejer det *ler*
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.