Löpning Tävlingar & Motionslopp 8 inlägg 3086 visningar

Tid på maran???

1965 • Furulund
#1
12 augusti 2010 - 11:14
Gilla
Jag har i år sprungit mina två första halvmaror (Heleholms och Broloppet)och funderar nu på att springa en hel mara våren 2011. Men jag är osäker på vilken tid som är lämpligt att sikta på att nå. Jag tränar 13-17 mil i månaden och varierar mellan fartlek, intervall, backträning, tempo, distans och långpass. Mina tider på halvmarorna var 1:42 resp. 1.36. Vad tror ni är rimligt att ha som måltid på min första helmara våren 2011?
1965 • Västra Frölunda
#2
12 augusti 2010 kl 11:34
Gilla
Sprang min första Stockholm marathon på 3.25, hade sneglat lite på 3.15 men det var runt 30 grader varmt så jag släppte den tanken efter ca en mil. Året innan hade jag sprungit halvmaran på 1.43 och samma år neråt 1.30 om jag minns rätt.
Jag har då följt Salkais maraträning för mara tid runt 3.30.
Jens K
1975 • Örnsköldsvik
#3
12 augusti 2010 kl 12:11
Gilla
Det beror på vilken mara du tänker springa, stockholm är en ganska "platt" mara, största skillnaden är hur du klarar uthålligheten. Följ Martin och titta på marathon.se där hittar du Anders Salakis program för vilka tider du kan tänkas hålla på S-maran, du får där ett bra riktvärde för vad som behövs för att klara tiderna.
Lycka till!
1971 • Nykvarn
#4
12 augusti 2010 kl 15:16
Gilla
Min första mara sprang jag 2008 på 3:41, värmen i Stockholm gjorde det för tufft att klara premiärmålet på 3:30 den gången trots etthalvmararesultat på 1:33, en träningsmängd som påminner om din och ett ca 12-14 långpass varav fem st över 30km. Jag fick det psykiskt jobbigt redan ute på Gärdet och varvade gång med löpning sista 15km vilket såklart påverkade tiden.

Med ett liknande upplägg sprang jag året efter på 3:25 (även här en del gång sista 7km) och i år på 3:09 (ett jämnt lopp utan gång denna gång).

Sedan vet jag inte om jag håller med Jens om att Stockholm är platt. Visserligen har jag bara sprungit marathon i Stockholm men nog anses banan i Stockholm som ganska tuff, jämfört t ex med Berlin, London etc...Du ska över Västerbron två gånger och det är seg stigning från Norrmälarstrand upp till Stadion på båda varven.

Lycka till.
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#5
12 augusti 2010 kl 16:06
Gilla
Hej Johan

Jag hade inte satt något tidsmål på min maratondebut om jag vore dig. Jag hade satt fokus på att springa förnuftigt med några enstaka gångpauser på ca 1 minut var under loppet. Jag hade strävat efter att ta tillfället i akt att springa med puls- och fotsensor vilket är mycket roligt att utvärdera efteråt. Dricka och äta ordentligt etc.

Jag tror det är en bra metod då man ger sig in på riktig långdistans. Det kan vara lätt att känna ett misslyckande om man sätter en tid som man inte klarar av. Då är det bättre att öppna försiktigt, springa jämnt och orka öka sista 5km för att efter målgång känna sug efter nästa lopp. Då kan du börja fundera på tidsförbättringar.

Rent generellt tror jag de flesta klarar av ett maraton på sin dubbla halvmaratontid och ytterligare 10-30 minuter beroende på löparerfarenheter och träningsmängd.

Vill du trots allt jaga en tid så tycker jag det är okej.

Slutligen undrar jag också på vilken planet Jens har sprungit sina andra maratonlopp på? Jag klassar Stockholm som ett av de tuffaste jag sprungit och läst om. Banan är ju nästan aldrig platt!

//
Mattias
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
12 augusti 2010 kl 17:20
Gilla
Johan, jag tycker som Mattias att du inte ska ta så hårt på tiden på din första mara, den springer man för att lära sig. Men naturligtvis ska du ha en tid att syfta mot, framför allt för att kunna välja en lämplig utgångsfart. Det är få löpare som klarar att springa hela loppet i jämn fart eller t o m öka under andra halvan. De flesta tappar tempo under sista milen.

Din sluttid kommer att hänga mycket på hur många och långa långpass du hinner få till, för att förvandla dina goda tider på halvmarorna är det främst uthålligheten du behöver arbeta med. Sköter du allt rätt skulle jag gissa att du klarar 3:30. För det bör du gå ut i sådär 5:15 men strax öka så att du efter någon km ligger i ca 4:55-tempo. Akta dig för att dras med, det ska kännas lätt och bekvämt första milen och fortfarande kännas lätt när du kommit halvvägs.

Tycker inte Stockholsmaran är så jobbig. OK, de flesta stadsmarathon är plattare men så många minuters "tillägg" tycker jag inte man behöver räkna med. Största problemet är väl att det ofta är för varmt!
1965 • Furulund
#7
17 augusti 2010 kl 11:46
Gilla
Tack för alla bra råd
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#8
17 augusti 2010 kl 12:10
Gilla
Hej Johan,
Instämmer med de ovan som råder dig att lära av första maran och göra det till en positiv upplevelse. Jag sprang min första i 2009 med tidsmål, missade det med en minut och kände mig missnöjd. Var inte det om du genomför loppet! Det är en fantastisk bragd att genomföra en mara :-)

Jag hade ca samma tider som du på HM och det kan vara smart att lägga sig på en startfart rundt 5:00-5:30/km beroende på hur träningen fortlöpt, framförallt antal långpass, temperatur mm. Om du kan göra en negativ spilt på maran kommer du garanterat att vara peppad till flera lopp. Mitt mantra var "spara krafter - spara krafter" ända till Västerbron var avklarad 2:a gången. Att ha krafter kvar till den sista milen är verkligen värdefullt

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.