Löpning Kom igång 43 inlägg 6281 visningar

Kan man få sämre immunförsvar av löpning?

Jenny
1979 • mölndal
#1
19 april 2010 - 21:40
Gilla
Hej!
Jag började löpträna för 4 veckor sen efter ett 2 år långt uppehåll pga av graviditet och lathet... Jag följer nu ett schema från i form tidningen där jag efter 30 veckor ska kunna springa ett halvmaraton. Programmet är bra tycker jag,inte för hårt men ändå utmanande.
Nu till min fråga : 2 ggr under dessa veckor har jag fått halsont och därmed fått avstå all löpning i närmare en vecka. Innan jag sprang hade jag aldrig känningar i halsen. Kommer ihåg att jag hade samma problem sist när jag sprang för två år sen,vad kan det bero på? Vågar man springa med halsont?
< < < 1 2 3 > > >
Åsa Snaar
1966 • Pixbo
#21
23 april 2010 kl 07:01
Gilla
Om du tränar och springer sidådär en mil eller så, kommer ditt immunförsvar att förstärkas efteråt!

Om du springer en mara så har du påbörjat en nedbrytning av immunförsvaret. Därför rekommenderas inte att man exv flyger dagen efter en mara - om man vill vara petig.

/Ås
Magnus Mattsson
1968 • Götene
#22
23 april 2010 kl 15:02
Gilla
KOSTTILLSKOTT

Mitt råd är att ta tillskott av vitaminer och mineraler. Kroppen förbrukar mer av vitaminer och mineraler vid träning. Tillför man inte extra tillskott kan det bli brist och då kan detta i sin tur göra att man blir lättare sjuk (sämre immunförsvar).

/Magnus
1971 • Ytterby
#23
27 juli 2010 kl 00:18
Gilla
Hård träning påfrestar immunförsvaret, hur du äter - framför allt efter passet - påverkar din återhämtning och motståndskraft.
Läs mer här: http://www.kajsaasp.se/dietist/aterhamtning_17.html

Lycka till!
/Kajsa
1962 • Laholm
#24
27 juli 2010 kl 00:45
Gilla
Mycket tyckande och lite vetande i den här tråden. Svårt att dra slutsatser av egna erfarenheter och överföra detta på andra utan kontrollerade studier. Vissa talar om immunsystemet på ett sätt som ej verkar särskilt underbyggt. Om jag oxå får tycka så är det att Agnes har formulerat det bra och verkar vara en av få som vet något om vad hon talar om.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#25
27 juli 2010 kl 00:47
Gilla
Jag tränar så gott som dagligen, och blir nästan aldrig förkyld, när arbetskamraterna på jobbet är förkylda, kan jag bli smittad, och känna mej hängig och sjuk 5 - 6 timmar, och sen går det över, och jag känner mej bra.
1969 • Upplands Väsby
#26
27 juli 2010 kl 17:07 Redigerad 27 juli 2010 kl 17:09
Gilla
Ok, inget tyckande här. Bara en sammanfattning av några immunförsvarsstudier (gäller inte bara "elite athlete", som de skrivit i rubriken).
http://thesportdigest.com/article/elite-athlete-training-and-immune-system

Och en sammanfattning av sammanfattningen:

- Regelbunden måttlig motion påverkar immunförsvaret positivt (minskad förekomst av infektioner).
- Kost och träningsupplägg påverkar immunförsvaret (infektiösa, metaboliska, endokrina faktorer). Om det sedan är på positivt eller negativt sätt beror på mixen av kost och träning.
- Intag av tillräckligt med mineraler och vitaminer "särskilt viktigt" för bra immunförsvar. Fast undvik överdosering av vissa ämnen, kan slå fel då.
- Hård träning försämrar immunförsvaret tillfälligt. Immunförsvaret (de uppmätta markörerna) är tillbaka på normala värden efter 3-24 timmar, beroende på intensitet och längd på passet. Under svackan finns en ökad risk för bakterie- och virusinfektioner.
- Förekomsten av symtom på övre luftvägarna ökar dagarna efter långvarigt påfrestande uthållighetslopp.

Det där sista kan jag skriva under på. :-) Drog på mig en envis rethosta efter Stockholm Marathon som höll i sig en månad. Brukar inte få problem med halsen annars. Det var endast efter den maran jag åkt på något sånt och det berodde troligen på att jag inte hade kunnat träna tillräckligt inför loppet.
André Lindqvist
1984 • Linköping
#27
27 juli 2010 kl 17:50
Gilla
att immunförsvaret blir sämre tillfälligt är inte speciellt svårt att inse om man tar fram valfri lärobok i fysiologi. kortisol, adrenalin och andra hormon är det som primärt står för katabol metabolism vid stresstillstånd. kortisol omvandlas till kortison via 11-beta hydroxysteroid dehydrogenas (även omvänt) och därmed har vi ett ämne som alla nog känner till dämpar immunförsvaret då troligtvis majoriteten i det här forumet nån gång har tagit kortison för något inflammationstillstånd.
Johan Renström
1965 • Härnösand
#28
28 juli 2010 kl 00:21
Gilla
Direkt efter efter löpning är immunförsvaret nedsatt. Efter en tävling är risken för infektion förhöjd upp till sex gånger. Dels träffar man mycket folk och dels har immunförsvaret fullt upp med kroppen och lämnar skyttegravarna så att omvärldens virus kan tränga in. Men givet att man återhämtar sig är löpning ett bra sätt att stärka immunförsvaret på.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#29
29 juli 2010 kl 19:57
Gilla
Som jag ser det är det inte immunförsvaret som försämras utan risken för infektioner mm har ökat så mycket att ens immunförsvar har svårare att hålla ställningarna. Ju oftare man tränar, påfrestar och bygger upp kroppen ju bättre blir immunförsvaret på att klara av de nya kraven.
1960 • Torslanda
#30
30 juli 2010 kl 12:42
Gilla
Håller med Johan Renstöm.
Mycket av kroppens resucer går åt till återhämtning efter att ha utsatt kroppen för hårt arbete. tävling träning mm.
Men kroppens immunförsvar stärks efter varje träning.
Men för en helt otränad kan det ta tid att bygga upp ett immunförsvar.
Ofta har man för bråttom att komma igång efter sjukdom.
Risken finns att man drar på sig en infektion igen.
Andra faktorer som påverkar immunförsvaret och som har nämts är:
Närings riktig kost.
God kvalitets sömn.
Ärftliga faktorer.
Tror även att det sociala sinnes stämmningen kan ha stor betydelse.
Med andra ord att man trivs med sig själv och sin omgivning.

Lars Svärd
1973 • Järfälla
#31
31 juli 2010 kl 07:57
Gilla
Klena nybörjare blir lätt sjuka i uppstart av konditionsidrott. De nedtränas från låga ursprungliga nivåer.
Nedtränade vana utövare riskerar att lätt drabbas av infektion, speciellt efter en period med hård träning som avslutas med en stor urladdning.

Så kan man kanske sammanfatta den här tråden?

Helt ovetenskapligt, kan någon förklara för mig att så fort jag börjar käka C-vitamintillskott, blir jag förkyld?
1966 • Karlstad
#32
31 juli 2010 kl 09:16
Gilla
Lars:
Vad jag kan se omkring mig är att folk börjar trycka i sig c-vitamin så snart de känner att något är på gång, och då är det typ.. försent.
Så en ovetenskaplig förklaring kan vara att du undermedvetet känner dig nedsatt och börjar med c när bråkmakartrupperna redan intagit kroppen :-)
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#33
31 juli 2010 kl 10:03
Gilla
Peter: Jag visste svaret själv igentligen ;). När folk börjar snörvla i närheten börjar man omedvetet att oroa sig.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#34
31 juli 2010 kl 22:48
Gilla
En vanlig värktablett, typ Panodil och liknande tycks kunna få stopp på en förkylning, om man tar den omedelbart, vid minsta misstanke om att någonting är på gång, ett nytt angrepp och en ny tablett. Kan vara värt att prova.
karin fägerlind
1979 • sthlm
#35
1 augusti 2010 kl 11:09
Gilla
En ytterligare aspekt är ju att när man tränar känner man efter hela tiden "hur mår jag? gör det inte lite ont? jo... eller? "
igår fick jag hoppa löppasset pga halsont, men hade jag inte tränat hade jag aldrig ens tänkt på det. Det är ju inte som att jag är förkyld eller nåt, bara lite, lite men precis tillräckligt för att jag inte ska våga mig ut.
så då kan det ju kännas som att man har fler symptom, fast det egentligen bara handlar om att man som icke-tränande inte känner efter.
Sofia
1980 • Gbg
#36
1 augusti 2010 kl 14:01
Gilla
Minns att vi hade uppe just den här frågan på en föreläsning och halsont vid löpning är väldigt vanligt. Det hade ,precis som Agnes var inne på, att göra med att vi "flåsar" oss torra i halsen vid löpning (särskilt distans) och då försvinner det skydd som finns i saliven mot bakterier och vi blir då mycket mer mottagliga för infektioner i just halsen.

Om det dessutom var i mars som Jenny började springa så var väl luften ganska kall och torr vilket påskyndar "uttorkningen". Ett tips var att ha med sig vätska under passet för att behålla fuktigheten och därmed skyddsbarriären.

Jenny, jag hoppas det gått bra med löpträningen! Varvet 2011?!
Caroline Y
1964 • Huddinge
#37
2 augusti 2010 kl 08:06
Gilla
Jag tror inte att man måste vänta en hel vecka med träningen när man har lite halsont. Jag brukar jogga även vid halsont och/eller lätt förkylning. Jag har inte märkt någon negativ effekt av det; snarare tvärtom.
Jenny
1979 • mölndal
#38
2 augusti 2010 kl 10:07
Gilla
Sofia: Kanske hade det med kylan att göra för det är mkt bättre nu i halsen när det är varmt. Får nog bli löpband för mej till vintern =)
Det har gått bra med träningen tackar som frågar. Det går långsamt framåt,hoppas på att klara milen inom en månad eller 2 och det långsiktiga målet är varvet nästa år ja - för dej med?!
1963 • Linköping
#39
2 augusti 2010 kl 10:29 Redigerad 2 augusti 2010 kl 10:48
Gilla
Det påstås ju att immunförsvaret är nedsatt efter ett pass precis som Johan Renström säger. Känner man sin kropp väl så anser jag att man mycket väl kan träna även med en lättare infektion i kroppen, bara man känner efter och inte tar ut sig.

Personligen brukar jag använda min vilopuls som mätmetod angående om jag vågar träna eller inte. Jag vet inte hur vetenskapligt det är men det verkar stämma väldigt bra. Jag har normalt kring 40 i vilopuls, några slag lägre om jag tränat lite extra. Om jag har en lättare infektion kan pulsen gå upp till 45-50 och då tränar jag men tar aldrig ut mig. Rejält halsont men ingen förhöjd puls är inget som hindrar mig från att träna.

Vid en rejäl förkylning går vilopulsen upp till 60 eller mer och då tränar jag inte, bortsett från promenader och cykla halvmilen till/från jobbet i skapligt tempo men det går som "transport" och inte träning.

Kopplingen mellan infektion och förhöjd vilopuls har alltid stämt på mig och det skulle vara intressant att få veta om läkarvetenskapen skulle tycka att det är ett bra sätt att bedöma om det är lämpligt att träna eller inte.

Vad gäller träning så är jag helt övertygad om att det stärker immunförsvaret så länge man inte övertränar eller tränar med rejäl infektion i kroppen. Sen tror jag att man ska akta sig för att bli nedkyld direkt efter ett träningspass just pga den ökade infektionsrisken då.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#40
2 augusti 2010 kl 13:58
Gilla
Många kloka inlägg ovan !
Vb puls-metoden kan sägas att den är 100 procentigt säker ! Om man vet om sin vilopuls ( om ej så tag pulsen tio mornar i rad, addera och dela med tio för ett genomsnitt) kan man utgå från den. Vid infektion , som engagerar kroppen och inte bara lokalt, höjs pulsen i vila. Så fort pulsen återgått till det normala kan man fys träna ! Även om hosta , halsont , snuva etc finns kvar !
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.