Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 3238 visningar

Regelbundna sträckningar baksida lår/vadmuskeln

1964 • Västerås
#1
20 juli 2010 - 15:36
Gilla
46-årig halvfet sportnörd söker hjälp....Har senaste halvåret dragit på mig 7-8 lättare sträckningar under konditionspass. Är inte någon världsmästare på stretching/uppvärmning men inser nu att det är ett måste. Vilken inverkan har bristande intag av grönsaker/frukt? Äter ACO Sport kosttillskott o magnesiumtabletter. Kan sned vätskebalans få effekten att jag blir ett tacksamt offer? Tränat regelbundet i 10 år med 5 pass/vecka och aldrig tidigare stött på detta bekymmer. Saknar jag något ämne i kroppen som ger skadorna? Tacksam för svar!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
20 juli 2010 kl 16:38
Gilla
Vi som passerat 40 har känsligare kroppar så uppvärmning och långsam start är bra, jag stretchar själv efter passen. Ofta finns det svaga muskler som behöver styrketräning för att hålla balans, cirkelfys t ex kan vara ett bra komplement.

Kosttillskott kan aldrig ersätta god kost som grund, färska grönsaker och färsk frukt innehåller mycket nyttigt, t ex antioxidanter som är bra när man tränar men även allmänt, motverkar uppkomst av cancer t ex. Fitzgerald rekommenderar t ex 7-9 portioner frukt eller grönsaker per dag!

Ingen aning om ifall du saknar något särskilt, jag dras själv med en envis sträckning som jag inte vet när den uppstod, och som dessbättre inte hindrar löpningen längre, trots att jag äter extremt nyttigt (kompletterat med en hel del mörk choklad visserligen) eftersom familjen är inne i en "hälsoperiod" med dessvärre väldigt smaskighetsbefriat kosthåll (nå, jag köper något gott "skräp" själv ibland men vi har exv nästan slutat äta glass).

Eftersom du beskriver dig som halvfet gissar jag att de där fem passen per vecka var före ett längre uppehåll, har du kanske satt igång för fort efter det? Musklerna kanske inte längre fungerar så som hjärnan minns dem?
1964 • Västerås
#3
23 juli 2010 kl 09:57
Gilla
Tack för Ditt svar Oldboy! Halvfet....jag är 180 cm och väger 88 kg vilket enl BMi är 10 onödiga kilon. Därav benämningen halvfet....;-) Är lite slarvig med öl, mackor, mjölk o fikabröd. Några uppehåll har jag inte haft - men visst känner jag mig fortfarande som 17 år o Tarzan...;-)
Tror mycket på det Du skriver om frukt/grönsaker...Har en sallad packad i golfbagen idag...:-)
1966 • Karlstad
#4
23 juli 2010 kl 10:17
Gilla
Håller med Oldboy om kostens betydelse, samt sömn o vila.
Öl, mackor o fikabröd kan nog göra stor skillnad om det uteblir. Många förespråkar det nyttiga i öl, men hur det än är med det så är öl som flytande bröd.
Vad det gäller sträckningarna.. jag måste vara försiktig och värma upp o ned ordentligt, vilket jag tror beror på att jag är något sned och inte belastar båda benen lika mycket. Det är det svagare benet som kan ge känningar åt det hållet. Försöker hålla det i schack med rörelse i grov kuperad terräng, ev med stavar, för att kompensera den monotona löpningen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
23 juli 2010 kl 17:29
Gilla
Jenny, vad gör du för styrkeövningar för baksida lår? Jag har ett par helt olika men vill gärna växla lite för mer allsidig träning, det finns ju några olika muskler där.
1950 • Västra Frölunda
#6
24 juli 2010 kl 13:01
Gilla
Intressant diskussion. Jag har de senaste 5-6 veckorna haft problem med muskeln som förbinder vänster ben med ryggslutet. Trots lugn start på joggen och stretching efteråt bli det inte bättre, tvärtom. Jennys tips känns intressanta. Ska testa dem för att se om det hjälper. Har kört utfallssteg en del. Liggande höftlyft kan vara nåt. Funderar på allmän styrketräning på gym till hösten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
26 juli 2010 kl 14:02 Redigerad 26 juli 2010 kl 19:15
Gilla
Jenny, styrketräning: Det sägs att utfallssteg ("lunges" på engelska webbsidor) stärker hamstrings, i alla fall får jag rejäl träningsvärk om jag kör sådana efter uppehåll - dock känns det mest i rumpan.
En rehabträning för hamstrings efter muskelbristning är avbruten benspark. Dvs man sparkar till med underbenet men stoppar rörelsen innan knäleden sträcks, vid ca 30 grader tror jag. Det är stoppandet som stärker hamstrings.
Har hört att vårt myckan sittande på stolar är roten till mycket ont. Bättre att sitta på huk, helst med hälarna i marken enligt somliga. Kan man ju öva på framför TV:n eller kanske när man läser tidningen. Tar tid innan man får sån balans att man kan knappa på datorn i den ställningen....
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#8
26 juli 2010 kl 14:32
Gilla
Om man vill isolera baksida lår när man gör höftlyft så kan man göra det genom att först lyfta höfterna och sen gå upp på tårna, pressa ihop knäna och försöka slappna av i sätesmusklerna (det gör man enklast genom att tänka att insidan av låren ska rulla ner i golvet). Det är viktigt att man i utgångsläget har hälarna riktigt nära baken, så att man inte lyfter höfterna genom att "spänna" upp kroppen, utan kraften ska rakt ner i foten och höfterna ska "sikta" upp över huvudet.

MVH Jenny - som inte kan mycket om löpning men en hel del om yoga ;)
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#9
26 juli 2010 kl 22:33
Gilla
Jenny L: Jag utövar primärt Ashtanga (Primary Series), men är inne och nosar lite på Kundalini ibland. Bikram är ju vansinne; jag är en sån där som trivs med att bo nära polcirkeln. ;)

Har också en del överrörlighetsproblem och det kombinerat med kontorsjobb gav mig en hel del känningar i rygg och höfter. Numer är jag helt problemfri på den fysiska fronten. Yogan har också hjälpt mig mycket med den mentala biten, men det är nog ett annat forum. ;)
Richard Eriksson
1965 • Malmö
#10
26 juli 2010 kl 22:35
Gilla
Jag har visserligen inte haft regelbundna bristningar utan istället drog jag till ordentligt en gång, men principen kan ändå vara samma. Det som hände mig var att baksidan av låret inte svarade efter läkning, det var som att hjärnan inte fattat att den kunde sätta igång muskeln igen, då fick vaden (den gör relativt samma sak som baksida lår ) ta smällen eftersom baksidan inte var "igång".
En sjukgymnast triggade då igång muskeln genom att trycka på vissa "triggerpunkter" för att tala om för hjärnan att muskeln är ok att starta.
Det märktes direkt, muskeln blev "starkare" på ett par sekunder eftersom den nu användes på rätt sätt.
Ta reda på om din sjukgymnast, naprapat, massör eller vem du går till, kan göra detta. Annars leta upp ngn som kan. Detta är inte hela lösningen, du behöver säkert öka styrkan i området med, men är inte muskeln igång så kommer det inte bli bättre.

Mvh
Richard
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.