Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 14907 visningar

ansträngningsastma och medicinering

Anna
1971 • uppsala
#1
14 juli 2010 - 09:24
Gilla
Jag har en misstänkt ansträningingsastma och har rätt nyligen börjat medicinerat med bricanly. Bricanylen hjälper under träningspasset, men efter träningen och speciellt på natten/morgonen hostar jag nå väldigt. Jag har gjort en vilospirometri (som inte visade nå tecken på astma) och har fått remiss på spirometri under ansträngning. Har pratat med min läkare om att få någon annan medicin typ pulmicort att ta dagligen och ta bricanyl vid behov. Läkaren tycker att jag ska öka mängden bricanyl och på så sätt bli av med hostningarna. I dagsläget tar jag bricanyl dagligen även om jag inte anstränger mig nå nämnvärt + extra puffar inför ansträngning.

Det är förstås individuellt men hur medicinerar ni andra med ansträngningsastma? Räcker det med bricanyl eller kompletterar ni med typ pulmicort?
1964 • Huddinge
#2
14 juli 2010 kl 09:57
Gilla
Har haft astma allergi hela mitt liv. Ju bättre kondition ju mindre besvär. Däremot går ansträngningsastman i vågor som INTE verkar ha med träningen att göra. Det verkar mer påverkas av mitt övriga mående. eller årstiden Under våren och när det är riktigt kallt så kompletterar jag med pulmicort 200-400 två gånger om dagen. Likadant gör jag då jag är förkyld. Den där natthostan känner jag igen. Då lägger jag till någon typ av slemlösande/hostmedicin eller honungsvatten.
Jag tar numera aldrig någon Bricanyl inför träningen. Istället så värmer jag upp lite först så jag har lite puls innan jag medicinerar. Då minskar mitt medicinintag. Varför det funkar bra vet varken jag eller min läkare men det spelar ju ingen bara det fungerar.
Se till att du har en bra kontakt med en läkare som kan astma, de flesta kan det idag, så det handlar mest om att ha en bra relation. Astma handlar mycket om psykologi, tror du inte på en metod så lär den inte fungera.Våga prova dig fram med medicineringen men låt det ta tid och se till att du mår bra. Det är totalt meningslöst att plåga sig igenom ett träningspass med astmabesvär.
Lycka till!
Karin
1983 • Stockholm
#3
14 juli 2010 kl 10:12
Gilla
Hurdan är hostan? Jag fick själv min astmadiagnos i höstas. Jag hade aldrig problem med andnöd eller så men jag småhostade nästan konstant för att jag var slemmig i halsen. Det i sin tur gjorde att jag fick svårt att andas när jag sprang. Sen kom jag till en astmaläkare som gillade att skriva recept och han gav mig recept på två tabletter, Aerius och SingulAir, samt inhalatorerna Pulmicort 400 och Bricanyl. Vid mitt senaste besök fick jag också inhalatorn Oxis utskrivet då jag tyckte att jag fortfarande hade en hel del besvär. Tabletterna jag tar är mot allergi och mot inflammationen jag har i slemhinnan i halsen (som gör att jag blir "slemmig"). Jag har blivit enormt mycket bättre sen jag började ta min medicin. Säg till om du vill ha numret till "min" läkare. Han gillar som sagt att skriva recept...
Åsa O
1978 • Stockholm
#4
14 juli 2010 kl 10:43
Gilla
Jag blev från början av min läkare ordinerad Pulmicort mot hostan. Tycker det funkar bra, Bricanyl hjälper vid andningsbesvären men har för mig ingen effekt på hostan. Normalt sett tar jag bara medicinerna vid behov men på våren när det är en del pollen i luften samt när jag är förkyld så tar jag Pulmicort 1-2 ggr dagligen.
Anna
1971 • uppsala
#5
14 juli 2010 kl 11:07
Gilla
Tack för input,

Jag har också den känslan att bricanylen inte hjälper mot hostan så jag har i frågasatt några gånger, men han vill att jag har all spirometriundersökning klar innan han skriver ut nå mer. Astmasjuksköterskan tyckte också att jag borde få pulmicort, för att få inflammationen att läka ut och minimera bricanyl användning. Det var träning i minusgrader + en rejäl infektion som löste ut det hela (har alltid varit känslig mot träning vid minusgrader, kör inomhusträning vintersäsong).

Jag har som en torrhosta, men är samtidigt "slemmig" i halsen.
Mattias Göransson
1980 • VAREKIL
#6
14 juli 2010 kl 11:41
Gilla
Jag har en medicin som heter Seretide, det är relativt ny (3-5år), och är en kombination mellan långtidsverkande och korttidsverkande. Jag tar morgon och kväll och klarar min träning utan besvär. Den hosta som jag hade innan är också borta.

Innan detta provade jag olika mediciner som jag tog "vid behov", men det kändes alltid som de tog mycket energi och att man snabbt blev urladdad.. ungefär som att äta godis istället för lunch (tja liknelsen var ju kanske inte den bästa).

Karin
1983 • Stockholm
#7
14 juli 2010 kl 14:47
Gilla
Anna, så här förklarade min läkare astma. Astma är inflammation i slemhinnorna i luftvägarna. Om man t.ex. springer och snabbt drar luft upp och ner genom luftrören så retar man slemhinnorna extra. Min läkare jämförde det med brännskador. Slemhinnorna vätskar och utsöndrar slem. Bricanylen har ingen verkan på detta. Den verkar genom att få krampande muskulatur i luftvägarna att slappna av, men inflammationerna består. Du borde verkligen se till att få något inflammationsdämpande också, t.ex. Pulmicort.
Annika
1983 • Fjärås
#8
15 juli 2010 kl 20:58 Redigerad 15 juli 2010 kl 20:59
Gilla
Förutom inhalationer kan det vara en ide´ att ha slemlösande (acetylcystein) att ta till för att lättare lösa upp seg hosta. Det har funkat väldigt bra för mig.

Edit: blir också extra hostig kvällen och dagen efter konditionsträning, men det brukar bli mindre problem med det ju bättre konditionen blir.
Emma Fredholm
1987 • Frederiksberg
#9
16 juli 2010 kl 15:28
Gilla
Vad intressant att läsa! Lite knapplån

Jag fick diagnosen ansträngnings astma för några år sen och läkaren tror att det troligtvis är psykiskt blandat med väder då jag till och från klarar mig utan astma medicinen, Dock har jag ju alltid blivit väldigt slemmig i halsen under och efter träning, nästan som om man är förkyld vilket leder till att jag måste spotta stup i kvarten. Det borde jag i så fall kunna medicinera bort om jag förstått det rätt?
1963 • Västerås
#10
16 juli 2010 kl 17:09
Gilla
Har astma, ansträngningsastma samt en segsliten inflammation i luftvägarna (går nu på tredje året) som jag brottats med. Allt drog igång efter det att jag slutade 25 års rökning.

Innan nuvarande medicin var det "as-jobbigt" att jogga med hög puls eftersom slemproduktionen ökade exponentiellt.

Använder idag Pulmicort 200 (2 x per dag med 2 inandningar per gång). NI som använder Pulmicort 400, hur mycket tar ni?

Acetylcystein 3 x per dag (hjälper bra), Atrovent 1 - 6 gng per dag vilket är ett långtidsverkande luftrörsvidgande preparat plus Bricanyl (2 inandningar) strax innan träning.

Blev intresserad av Oxis. Karin (eller annan), vilka är erfarenheterna kring denna? Ev. jämfört med Atrovent om någon använt bägge preparat.
Magnus Dahlström
1974 • Gånghester
#11
16 juli 2010 kl 23:42
Gilla
Jag har ansträngningsastma och har tidigare kört med Ventoline vid ansträngning. Jag har även kört både Pulmicort (kortison) och Oxis (långtidsverkande) morgon och kväll men lade ner det ganska snabbt då man skulle hålla reda på tre olika preparat hela tiden. Vid min senaste läkarundersökning ordinerades jag Symbicort som innehåller både kortison och långtidsverkande. En dos morgon och kväll och alla mina astmasymptom har försvunnit!
Calina
1980 • Helsingborg
#12
27 juli 2010 kl 16:06
Gilla
Jag har haft ansträngningsastma nu i en 10 år eller ngt och har kört med Symbicort morgon + kväll sedan jag fick diagnosen, och i flera år har jag lyckats träna regelbundet utan problem. Men det senaste året när jag inte tränat mycket pga. studier och alldeles för få timmar på dygnet så har jag försökt komma tillbaka till iaf joggningen men nu är jag inne på 3e omgången hosta och snuva. Vad jag har förstått så har den blivit orsakad av att jag ngn gång missat min medicinering och ngn gång har jag dessutom gått utan allergimedicin för länge och sen har vi vinter här i Australien just nu så emellanåt har det ju klart varit kalla kvällar och det har gjort ont i luftrören och som ett brev på posten så har jag vaknat med "beläggning" (känns nästan som det finns ett lager av ngt runt luftrören) i halsen och efter en dag eller två så har hostandet börjat, precis som ngn sa "torrhosta fast man hostar slem".

Jag har aldrig haft ngn läkare som gått igenom allt ni skriver med mig så allt detta är vääääldigt nyttig info och imorgon ska jag gå raka vägen till apoteket och se om jag inte kan få tag på ngt liknande Pulmicort (här nere har de en massa saker receptfritt). Sen är det väl bara att vänta tills det inte känns som att jag ska hosta upp lungorna.
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#13
27 juli 2010 kl 19:32 Redigerad 27 juli 2010 kl 19:46
Gilla
Hej!
Jag har astma plus lungsarkoidos (jag har kombispray= kortison + långtidsverkande luftrörsvidgande,, singulair (en tablett) smt kortison tablett mm.) . Vad det gäller astma enligt en doktorsavhandlig och andra (läkare, sjukgymnaster, vetenskapligaartiklar ect):
20 minuter innan ansträngning skall kortidsverkande luftrörsvidgande (ex ventolin, bricanyl) tas. En långsam uppvärmning i 20 minuter (gång, crossrainer ect). Sedan vidbehov (vb) tas ytterligare kortidsverkande luftrörsvidgande innan ansträngning. Jag gör så här, 20 min innan uppvärmning spray sedan 20 min uppvärmning vb spray efter detta . Sedan efter vad dagsformen kan. Vad som är mycket viktigt är att du inte tar långtidsverkande luftrörsvidgande utan att få kortisonspray!!!!! (detta enligt Global initiative of asthma GINA + läkemedelsverket) (Forskat inom följsamhet och astmamedicenering). Om man hoppar över medicinen så blir det inte bra = icke följsam, lyssna på vad dr och ssk säger MEN tala om hur du upplever det!! FÅ KONTAKT MED NÅGON SOM KAN DETTA DET ÄR VIKTIGT!!
Lycka till du får gärna kontakta mig via meddelande på jogg.se för att höra närmare hur jag gör men jag vet bara hur det fungerar för mig och det jag läst med andra ord jag är ingen expert inom just anstängnign och astma.
1969 • Göteborg
#14
27 juli 2010 kl 23:23
Gilla
Jag har haft astma, främst ansträngningsastma sedan tidernas begynnelse (i mitt fall tidigt 70-tal). Som sämst åkte jag in på sjukhus ett par gånger på 80-talet.

När jag började träna långlöpning seriöst år 2000 så försvann astman (och då hade jag fyllt trettio).

Denna effekt lär vara konditionsberoende och möjligen till en liten del att ha att göra med att äta mer frukt och grönt.

Jag känner bara av astman idag om jag har en kraftig förkylning.

Vad gäller mediciner kan jag säga att det var ett uppsving när Pulmicort kom på 80-talet(?). Helt plötsligt försvann alla oberäkneliga anfall. Och med dessa i schack var det inte svårt att träna med lite Bricanyl i lungorna. Sedan behövdes inte den medicinen heller.
1969 • Göteborg
#15
27 juli 2010 kl 23:28
Gilla
Håller med ovanstående: Förlita dig på kortisonsprayen. Med hjälp av denna (och kanske annan medicin) fixar du bra kondis och sedan tja.. är allt ok.
Eller så är jag ett särfall.
Hoppas dock inte det.
1964 • Huddinge
#16
27 juli 2010 kl 23:32
Gilla
Vill bara understryka vad Mia skriver. Regelbunden kontakt med Astmakunnig läkare är VIKTIGT! Det som funkar för mig kanske inte funkar för någon annan men tillsammans med en bra läkare så går det att hitta en medicinering som gör att man träna ordentlgt. Och med bra kondition så blir astamn bättre.
1968 • Stockholm
#17
9 oktober 2010 kl 13:48 Redigerad 9 oktober 2010 kl 13:50
Gilla
Jag har haft Astma sedan jag föddes och har alltid behövt medicinera med Bricanyl och Pulmicort för att kunna springa men för några år sedan så rekomenderade min Astmaläkare att jag skulle prova en medicin som heter Symbicort och den är en kombination av Bricanyl och Pulmicort och den fungerar otroligt bra eftersom den både är korttidsverkande och långtidsverkande så nästa gång ni pratar med er doktor hör om detta kan vara något för er.Jag har väldigt sällan Astma nuförtiden.

Lycka till!

Hälsningar
Stefan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.