Löpning Kläder, Skor & Prylar 641 inlägg 16995 visningar

Five fingers

Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#1
15 februari 2010 - 20:49
Gilla
Hurra för Vibram Five fingers!!!

För dig som tvekat säger jag bara; Tveka no moore!
Underbar löpkänsla med helt sjuk träningsvärk i vaderna. Det tar med andra ord...
Och vad läckert när man känner underlaget! Aldrig mera tunga, otympliga löpskor.
Jag är Frälst!
http://www.vibramfivefingers.it/eng/default.aspx
< < < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > > >
Rikard S
1984 • Bankeryd
12 juni 2010 kl 00:23
Gilla
Finns det något alternativ till fivefingers med samma koncept, dvs tunn och odämpad MEN utan att ha fem individuella tår? Tycker det ser så himla lustigt ut.
Tor
1975 • Göteborg
12 juni 2010 kl 08:07
Gilla

"...MEN utan att ha fem individuella tår?"

VivoBarefoot Evo http://www.terraplana.com/evo-p-1263.html

Aquasocks: http://www.simbutiken.se/se/art/badskor-aquasocks-badtofflor.php
1960 • Kullavik
12 juni 2010 kl 08:35
Gilla
Ska man springa långt är det kanske vettigt med en tunn strumpa även i VFF?

Det är väl knappast någon som springer en marathon i löparskor utan strumpor?

Har man ingen strumpa blir det svettigt, huden mjukas upp och det blir lätt skav.

Är man barfota däremot så kan ju svetten avdunsta så då uppkommer inte samma problem.

My 2c,

/B.
Rikard S
1984 • Bankeryd
12 juni 2010 kl 13:53
Gilla
Tack Tor! Vivo barefoot såg helt klart intressant ut.
Robin
2008 • Götet
12 juni 2010 kl 18:35
Gilla
Intressant att folk tycker tår ser lustiga ut. Fick mig att tänka på en debatt där någon amerikan hävdade att amerikanska tjejer tycker att killar som inte är omskurna ser äckliga ut. Märkligt hur vi påverkas av vad som är mode och inte.

Iaf, till er som inte gillar tårna men vill springa i tunna skor försök hitta en bred sko så att stortån inte trycks inåt alls. Och vill ni få ett bra löpsteg leta en modell som är tunn vid hälen, många skor som marknadsförs som tunna/lätta har någon centimeter extra häl ändå vilket tar bort en stor del av poängen.

Ett par sådana här vill jag ha: http://www.youtube.com/user/barefootted#p/u/0/zUzq69yBF8g
1978 • Segeltorp
13 juni 2010 kl 12:25
Gilla
Känns väldigt intressant allt de här me barfotalöpning även om argumentet att de e ju de vi e skapta för inte håller efter ett par 100års evolution kanske. Men man måste ju undra varför de ska va så dyrt o köpa dessa skor som egentligen bara e en tunn sula? E ju lite märkligt att de kostar lika mycke som vanliga löparslor där man får lite mer material för pengarna iaf. Ett par tunna tofflor kostar ju bara runt 150 borde inte va mycke dyrare o göra ett par vff. Nä nu köper ja kopior, halva priset känns fortfarande dyrt men ändå mer prisvärt (o har jag tur så e de inte ensd kopior utab orginal )
1985 • Göteborg
13 juni 2010 kl 14:13
Gilla
Även med de stora väldämpade skorna tror jag knappast att det är materialkostnaden som utgör största delen av prislappen.

Det är snarare forsking o utveckling mm som kostar (och i fallet med de mer välkända märkena- reklam o marknadsföring). Fivefingers är en relativt ny produkt och fram till nu har produktionen inte varit jättestor, så de måste nog lägga på en större vinst per par.
Tor
1975 • Göteborg
13 juni 2010 kl 19:47
Gilla
Lars Norrbom:
I evolutionära sammanhang är 100 år ingenting.

Mindre material betyder inte alltid lägre priser. Det kräver ofta mer arbete och bättre teknik för att göra något som är litet. En liten dator kan t.ex. vara dyrare än en stor.
1978 • Segeltorp
14 juni 2010 kl 11:02
Gilla
vet att 100år inte e mycke inom evolutionen, men vi har ändå inte samma kroppar som man hade när man sprang o jagade me pil o båge. Beror ju iof vilka gener man har o vilken världsdel man kommer ifrån. Men att i vuxen ålder tro att kroppen mår allra bäst av springa mycke barfota om den under låt säga 30år gått omkring i skor låter lite galet. Men visst när kroppen vant sig så. Frågn e ju bara om de e skonsammare för kroppen. Blev d så gamla förr? och hur mycket "forskning" och "utveckling" behövdes de egentligen för o få fram vff?
Sen förstår ja att de måste tjäna pengar på dom. Men e ändå lite dyrt tycker ja. Speciellt när de redan finns för halva priset, men kanske e de då kopior. Men funktionen e ju ändå den samma att skydda från oönskad kontakt med saker på marken. kommer nnog aldrig springa barfota men gå barfota ska jag försöka göra mer speciellt nu under sommaren o på jobbet. men då blir de barfota på riktigt! o förresten se jag inte riktigt hur amn kan jämföra datateknologi med en gummisula? men helt klart en intressant diskussion d här o den kommer väl kunna fortgå i evigheter. Tror ändå de viktiga e att inte bli för insnöad åt nåt håll. Gäller att komma ihåg att allt inte är bra för alla. Och att om man trivs bra som man har de finns det ju ingen anledning att ändra, Elr?
14 juni 2010 kl 11:48 Redigerad 25 oktober 2010 kl 19:17
Detta inlägg har raderats
1978 • Segeltorp
14 juni 2010 kl 18:25
Gilla
Ärligt talat nu, om man bara ska använda dom för att gå i så kan man väl lika gärna köpa ett par tofflor elr skor med väldigt Väldigt tunn sula o få samma upplevelse men för en betydligt billigare peng som t.ex aquaskorna nån nämnde här någonstans elr? Men kan tänka om man vill springa känns de bättre me nåt som sitter ordentligt.
Robin
2008 • Götet
14 juni 2010 kl 18:28
Gilla
"Varför så löjligt få om det nu är så bra mycket bättre än skor. "

Är ju inte så många som använder fivefingers i samhället, de flesta som använder fivefingers hör till kategorin "halvfeta amatörer som vill använda joggning för att gå ner i vikt och har haft problem med löparknä och vill pröva något nytt". Den kategorin är ju redan innan eventuellt köp rätt underrepresenterad i startlistan till stockholm marathon.

Sedan har skorna inte funnits i volym så länge, de har varit slutsålda överallt. Att så många pratar sig varma om dem trots att de är så svåra att få tag och så få har dem kan man ju knappast få till ett argument emot dem. Vibram säger att de producerar 200x mer skor nu än för 1år sedan så. Tar ju sin tid att göra en övergång så även om folk har börjat springa i VFF så är det kanske många som inte vågar springa marathon i dem än.

Men resultaten börjar ju komma lite. Här har vi en som vann ett marathon i VFF: http://bourbonfeet.blogspot.com/2010/05/palos-verdes-marathon-win.html

Världens bästa triathlet jonas colting talar sig varm om dem: http://www.facebook.com/video/video.php?v=426597494055&subj=667876120

Jag är övertygad om att vi kommer få se fler VFF i loppen i framtiden och på prispallarna.

14 juni 2010 kl 19:26 Redigerad 25 oktober 2010 kl 19:21
Detta inlägg har raderats
Robin
2008 • Götet
14 juni 2010 kl 20:38
Gilla
"Hur många fivefingers var det i Stockholm Marathon?

50 par har väl sålts.
Minst.

Hur många par har sålts förresten i Sverige?

Det måste finnas statistik på det. "
http://en.wikipedia.org/wiki/Proof_by_assertion
14 juni 2010 kl 21:26 Redigerad 25 oktober 2010 kl 19:05
Detta inlägg har raderats
1982 • Fellingsbro
14 juni 2010 kl 21:50
Gilla
K-G: Jag sprang detta år med FF och såg minst 3 andra som gjorde desamma...
Eftersom jag inte sprang i mitt namn och inte lagt upp någon marathon träning innan direkt så skulle jag bara "hänga" med gänget och ta det som ett skönt pass med skön atmosfär. Gick så bra så jag slog personbästa :) Nu tror jag inte det va skorna som hjälpte mig med det men det va en häftig känsla att ta sig genom ett marathon barfota (som jag upplever det) och utan skador.

Har tränat ett tag med FF och tycker det är ett otroligt skönt sätt att träna upp fötterna och vaderna på och framför allt upplever jag det som en sådan frihetskänsla, fivefingers känns absolut inte som en sko enligt mig....

Robin
2008 • Götet
15 juni 2010 kl 00:44
Gilla
"Får väl inse att det var
noll fivefingers i Stockholm Marathon. Tragiskt i så fall. "

Jag sprang i VFF, så uppenbarligen var vi några. Håller med om att det är tråkigt att vi var så få som sprang i VFF iår, min gissning är att vi blev fler nästa år.

Vore intressant att se om VFF-löpare är mer benägna att ställa upp i Marathon än dämpade-skor-löpare. Vi är ju helt klart i minoritet i skogarna och på vägarna så att vi är minoritet i varvet är ju inget konstigt. Min tes i tidigare inlägg var att folk som söker sig till VFF oftare har haft problem med skador och därmed är mindre benägna att försöka springa marathon, detta påståendet är inte ekvivalent med att VFF gör en mindre benägen att försöka springa marathon...

"Det finns några enstaka barfotalöpare. "
Det stämmer helt enkelt inte. Det finns tusentals barfotalöpare i västvärlden och kanske miljontals på jorden.


"Dessutom lite klumpigare än Tretorns Blå Gymnastikskor."
Klumpigare än barfota också. Men det gäller väl även Asics Gelskor löplabbet kränger som är alternativet som diskuteras i tråden...


Tycker du har lite tråkig attityd, du påstår att vi har fel, vi förklarar varför dina invändningar är felaktiga sakligt och tydligt, du upprepar dina påståenden och försöker få det till att vi är dryga för att vi inte håller med dig. Försök förstå hur debatten upplevs från vårt håll. Jag låter säkert dryg mot dig, men jag är iaf saklig.
15 juni 2010 kl 06:56 Redigerad 25 oktober 2010 kl 19:12
Detta inlägg har raderats
Peter G
1988 • Stockholm
15 juni 2010 kl 15:01
Gilla
Tycker diskussionen blivit riktad åt ett helt anant håll än vad trådens intentioner tycks vara. Jag tycker de som gillar skon ska få säga varför och om någon har dåliga erfarenheter är jag nästan mer intresserad av det.

De senaste typ 5-10 inläggen känns helt meningslösa.

För er som springer i de här skorna skulle jag vilja ha en objektiv lista på:
Fördelar:

Nackdelar:

Även om skorna är fantastiska finns det alltid problem. Jag har verkligen gillat mina Adidas Adistar som jag sprungit med ett tag. Men att jag har dragit på mig löparknä vid både de stora utmaningarna jag kört den här våren (5-dagars multisport på 220km och 9000 positiva höjdmeter samt Sthlm Marathon) har fått mig att fundera på att träna in ett nytt löpsteg.

Jag undrar också hur VFF passar olika fötter. Många säger att tårna endast når halvvägs in i facken, hur känns det att springa för er? Funkar skorna om man har höga fotvalv (hemsidan beskriver bara låga). Kan man ha hög vrist? Smal fot? Bred fot?

Det är sån objektiv och praktisk info jag vill ha. Tjafs och pikar kan ni gärna föra i ett annat forum!

Tack på förhand för svar på mina frågor.
1978 • Segeltorp
15 juni 2010 kl 18:31
Gilla
förstår om du tycker en del inlägg e meningslösa, men måste nog ändå få komma fram, för att få alla vinklar. För är ju ända så att de soim är helt frälsta har svårt att ge en objektiv bild i frågan. Så man får liksom läsa både de som är för och de som är emot o köra på något mellanting. Va jag vill veta är om det är värt pengarna om man bara planerar att gå i dom eller om de då är lika givande att nöja sig med fotdon med väldigt tunn sula? Men det verkar oxå svårt att få synpunkter om!
< < < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.