Löpning Träning 10 inlägg 604 visningar

Första barfotapasset

Mathilda
1990 • Bromma
#1
19 maj 2010 - 12:33
Gilla
Jahapp, idag är det dags för mitt första barfotapass. Jag har sprungit ca 1km barfota i slutet på ett artonkilometerspass, och det kändes helt okej. Idag tänkte jag springa ungefär fem kilometer, mestadels i skog, barfota.

Någon som har tips och erfarenheter att dela med sig från första passet utan skor med pronationsstöd och annat "substitut"? Var sätter sig träningsvärken, ska man värma upp på ett visst sätt, ska jag räkna med att bli sängliggande i tre dagar etc? :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
19 maj 2010 kl 14:24
Gilla
Skynda långsamt! Fem km från ett enda testpass på en km är en utmaning för vader och hälsena. Skulle rekommendera dig att köra 3 km ett par gånger i veckan några veckor och sedan öka långsamt. Parallellt kan du göra excentriska tåhävningar så ofta du gitter och hinner, börja med 15 och öka tills du är uppe på 100 (med varje ben, kör varannan).
Är du sedan gammalt "framfotslöpare" kan det dock gå rätt raskt att träna upp sig.
1965 • Eksjö
#3
19 maj 2010 kl 17:11
Gilla
Jag började också med lite kort barfota i slutet av andra pass, en gång i veckan. Gick dessutom i dem två gånger i veckan. Lade sedan in ett eget pass på cirka två kilometer. Ökade sedan till cirka fyra. När jag veckan efter det ökade till sex blev jag skadad lik förbannat (misstänkt begynnande stressfraktur metatarsale två, vilket jag haft en gång förut för länge sedan så jag kände snabbt igen smärtan/svullnaden).

Att sluta springa på hälarna och gå över till framfot är kanske som att sluta röka, nyttigt som faen men riskabelt för hälsan på andra sätt. När jag så småningom får chansen igen skall jag undvika att springa kontinuerliga sträckor hela första året eller så, kommer jag upp på uppåt fem kilometer igen så blir det uppdelat på 5 x 1 med vila emellan etc.
Salam Al-Ali
1985 • Malmö
#4
19 maj 2010 kl 18:58
Gilla
När jag har kört barfota har jag joggat till en löparbana med skor, sedan kört 3 varv på den barfota sedan hem med skor igen. Tanken var att öka med ett varv i veckan men blev inte fler gånger... skall nog ge mig på det igen faktiskt... :)

Just det, träningsverken kom i vaderna flera dagar efter, så visst tar det annorlunda...
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#5
19 maj 2010 kl 19:18
Gilla
Har inga svar - är bara nyfiken - du springer alltså HELT barfota? Inga fivefingers eller liknande? Jag hade haltat mig fram med tanke på kottar, barr, småsten och annat. Och varit paniskt rädd för att trampa på en skogssnigel ... HU!!
1952 • Hoting
#6
19 maj 2010 kl 19:49
Gilla
en som är lite nyfiken, vad är vitsen att springa barfota. jag är inte sarkastisk bara nyfiken.
Johan G
1976 • Stockholm
#7
19 maj 2010 kl 20:53
Gilla
Jag springer barfota (eller med minimala skor, typ badskor utan innersula) för att lära mig ett mer naturligt löpsteg. I framtiden kan jag tänka mig att ta på mig skor på tävling och på långpass men först när ett bättre steg med framfotsisättning är "inprogrammerat". Jag har kämpat med smärtande muskler på underbenens framsida i flera år och upptäckt att framfotsisättning lindrar de problemen.

En annan orsak är att det är förbannat kul! Jag känner mig som en spänstig kanin...! Men belastningen är helt annorlunda för vaderna så jag har en djävulsk träningsvärk efter mitt första "längre" pass igår. 3,5 km var tydligen minst dubbelt för långt för mig i nuläget. Har linkat som en mycket gammal man idag...
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#8
19 maj 2010 kl 20:58
Gilla
Jag tror stenhårt på forefoot running, så jag ska införskaffa mig ett par fivefingers - har hängt mycket i den tråden! Man får mycket inspiration här inne! Det senaste för mig är att jag har lust att prova lågpulsträning ...
1969 • Göteborg
#9
19 maj 2010 kl 20:59
Gilla
Första gången sprang jag runt sex kilometer. Rekommenderas inte. Fruktansvärd träningsvärk i vader i fyra-fem dagar. Blåsor under fötterna, men inte så farligt. Se upp för bristningar. Träna upp vaderna med tåhävningar i trappa. Öka dosen barfota som du skulle ökat dosen vanlig löpning om du vore nybörjare. Någon kilometer i början, ett par gånger i veckan, sedan ett par kilometer o.s.v.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
19 maj 2010 kl 23:32
Gilla
Susanne, det är härligt att springa barfota! Fuktig sand och gräs, t ex idrottsplatsens gräsplan innanför löparbanorna. Du hör så många som fått ursvår träningsvärk för att de inte kunnat låta bli att springa för långt strax efter sedan de börjat, varning! Det är svårt att låta bli när man provat :-)

Men varför ska du prova lågpulsträning? Man behöver en viss fart för att få ett bra löpsteg och konditionen, "flåset", behöver ju tvärtom träning där man fått upp pulsen en del - gärna ganska ordentligt som typisk intervallträning. Att försöka springa "utan att anstränga sig" tror jag bara kan hjälpa ultralöpare på de längre distanserna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.