Löpning Skador & Rehab 35 inlägg 5132 visningar

Måste fråga om benhinneinfammation.....

Nathalie B
1970 • Stuvsta
#1
18 april 2010 - 17:55
Gilla
Jaha, så har det blivit som jag befarat; jag har självklart fått enorm benhinneinflammation!

Detta trots lugnt tempo, trots lugn upptrappning, trots pelotter (kompenserar lätt pronation), trots utprovade löpskor på Löplabbet, trots att jag är mkt tränad innan (i dans är man van vid hopp och stötar).

Efter mitt 10,8km-pass i onsdags är det helt kört i benhinnorna.

Vad ska jag göra? Jag kan cykla och dansa varje dag utan problem, men så fort jag försöker mig på löpning så händer detta. Varenda gång. Jag har i typ 20 år försökt "vila bort" det, men ska benhinnorna ALDRIG vänja sig? Jag menar; jag börjar ju inte från scratch direkt vad gäller träning.

Kommer jag aldrig kunna springa mer än 40min x 2/v i livet någonsin? Jag vill träna upp och bli snabbare och kunna springa längre och jag ser hur alla andra klarar det utan problem, men jag kan inte. Ngt är fel i benhinnorna när det kommer till löpning.

Tips?
< < < 1 2 > > >
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#21
20 april 2010 kl 20:20
Gilla
Per: Hur länge skulle jag i så fall löpa så....dvs hur många minuter? Har en känsla av att det låter som om jag kommer få mjölksyra ganska fort:-)
(Och hur ser framfotalöpning ut? Landar man på framfoten?).
1975 • Malmö
#22
20 april 2010 kl 20:37
Gilla
Ett annat tips som är värt att prova som funkade för mig när jag fick ont i benhinnorna är att lätta på knytningen av skorna längst upp - jag hade inte särskilt hårt åtdraget till att börja med, men lättade ytterligare när jag fick tipset. Det försvann helt och hållet!
Vet inte om det kan vara så att snörningen på något sätt stryper nån blodtillförsel eller likande till benhinnorna?
1958 • Tullinge
#23
20 april 2010 kl 20:50
Gilla
Hej igen!
Det är tänkt som en ändring av löpstilen, inte en tillfällig lösning.
Metoden heter Pose Method och det finns mycket att läsa om den.
Man skall inte landa på tårna utan på främre delen av foten. Tänk dig att du står rakt upp och faller framåt. Då tar du emot dig på ett naturligt sätt eftersom foten automatiskt landar på fämre delen. Tanken med den här löpmetoden är att vikten hela tiden skall falla framåt och att man inte behöver lyfta över hela vikten som när man landar på hälen. En annan fördel är att man alltid landar med böjda knän vilket innebär att löpningen blir mycket mjuk.
Mjölksyra borde inte vara ett större problem med den här metoden. Man skall inte börja med alltför långa pass eftersom vaden belastas lite mera. 5 km sträckor är ganska bra början, men sedan tycker jag att det fungerar mycket bra på alla sträckor. Jag springer även maraton med den här löpmetoden och jag är helt nöjd.
Sedan är det klart att man själv alltid måste fundera på om det här fungerar för just mig. Vi är alla olika och det som fungerar för mig kanske skadar dig. Huvudsaken är att du själv mår bra.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#24
20 april 2010 kl 22:22
Gilla
> ökade så mycket som jag gjorde, men jag trodde det skulle funka då jag

Jag gjorde exakt samma sak i slutet på februari, ökade antalet pass och antalet kilometer samtidigt och det gick jättebra en dryg vecka, sen blev jag tvärsjuk flera veckor och kunde inte träna alls. Tycker att tumregeln "öka max träningsmängden 15% per vecka", där träningsmängden kan innebära både hur lång sammanlagd tid, antal pass, antal pass utan vilodag, hastighet, distans osv (men inte öka alla faktorer med 15%, utan max en, eller en kombination av mindre ökningar). Jag kan kanske inte riiktigt hålla mig till den (har ju ett göteborgsvarv att träna inför, första halvmaran), men jag gör inte lika tokiga träningsrusher längre som förut.

Jag tror bästa medicinen för dig just nu är att dels träna mer 4-8km lopp tills benen helt vant sig vid det (kanske vänta en månad till med milloppen) samt att försöka byta ut ngt av de andra passen i veckan mot löpningen istället för att lägga till löpningen som extrapass. Det i sin tur är ju en fråga om prioriteringar, vill du på sikt springa väldigt långt och/eller väldigt snabbt så behövs ju mycket grenspecifik träning (springa springa springa), men om du stannar kvar på mellanlånga pass och inte tar ut dig fullständigt hastighetsmässigt så kan ju löpningen också fungera som komplement till din andra träning. Sen ska det finnas såna där som kan träna 20 pass i veckan (eliten), det hade förstås varit shysst att ha såpass tränad kropp, men bara sålänge man mår bra på vägen (ju mer topptränad ju mer skaderisk).

Men många andra bra tips finns förstås i inlägg från andra, pose-löpning testar jag själv på så smått och gillar. Ett par underliga skor som ska ge barfotalöpningskänsla diskuteras flitigt i annan tråd som går att söka upp här på forumet (Vibram Fiver Fingers heter dom), dom ska enligt någon ge ett löpsteg åt pose-hållet (slarvigt uttryckt av mig). Yoga för löpare skrivs det om på Runners Worlds svenska webbsite just nu, har inte kollat det närmare än dock.
Walker67
1947 • Växjö
#25
20 april 2010 kl 23:02
Gilla
Just det som Susanne Lundberg tar upp är värt att beakta. Jag knyter mina skor mycket löst, brukar sticka in ett par fingrar och känna så inte skobanden trycker. Om jag knyter för hårt får jag ont i vristsenorna i flera dagar efteråt. På ett par Adidasskor fick jag klippa bort en del av plösen, som tryckte in i vristen.

En annan sak att beakta är om strumporna sitter åt för hårt runt vristen eller i resåren, vilket kan ge besvär. Jag har haft besvär i benhinnorna till och från, senast nu i vår då räcker det med ett par åtsittande strumpor eller resårer för att besvären skall förvärras. Det är så lite som behövs för skador skall uppkomma och det gäller att vara vaksam och försöka hitta orsaken tex kom jag på att lieslåtter gav besvär i benhinnan på höger ben, inte av viss träning som jag trott från början.

F ö skall du vara glad att du kan dansa utan besvär - det är inte alla förunnat att kunna dansa vid benhinnebesvär.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#26
21 april 2010 kl 23:22 Redigerad 21 april 2010 kl 23:23
Gilla
Hej igen och tack för alla svar!

Susanne/Walker67: Att ha lös snörning praktiserar jag redan (gammal vana från dansen). Började med det då jag efter ett danspass fick känselbortfall i stortårna + ovansidan av fötterna som tog lång tid att försvinna. Strumpor har jag beställt från USA (Injinji) och de är helt underbara. Även vandrarstrumpor från Alperna fungerar utmärkt i skorna under löpning.

Björn: jag har faktiskt nyligen inhandlat ett par Vibram KSO, men ej hunnit testa dem än:-) Tänkte använda dem först på korta distanser typ intervaller på bandet (folk kommer säkert glo) men jag måste vila ut benhinneinflammationen först.

Per: tack för tips om pose, har en kompis i USA som kör den stilen och rekommenderar den. Ska googla och printa ut och öva.

Nu blir det total löpvila 2v, sedan lagom mak terräng max 6kmx2/v med lagom ökning. 15%-regeln lät mkt intressant och adekvat. Har bara mig själv att skylla, trodde benhinnorna skulle hålla, men icke. Typiskt nybörjarfel.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#27
22 april 2010 kl 01:40
Gilla
Vad ska jag göra? Jag kan cykla och dansa varje dag utan problem, men så fort jag försöker mig på löpning så händer detta. Varenda gång. (Jag har i typ 20 år) försökt "vila bort" det, men ska benhinnorna ALDRIG vänja sig? Jag menar; jag börjar ju inte från scratch direkt vad gäller träning.
Detta läste jag och missförstod dej, jag trodde du ville kunna springa utan problem, och att du ville sattsa på löpning i första hand.
Mvh Conny
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#28
22 april 2010 kl 02:09
Gilla
Conny: Nej, jag kommer nog aldrig kunna göra det (satsa på löpning i första hand). Tror jag är lite för gammal för att börja nu. Det vore kul att med tiden kunna bli en "riktig" löpare och bli mer avancerad, men det kommer nog ta tid.

Det är så många sporter jag gillar....kan inte välja bara en:-)
Men jag ska klara att bli regelbunden löpare (dvs inte bara springa sporadiskt)och jag ska klara halvmarathon i år. (Har dock en dröm att klara den sub2).
Mvh Nathalie
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#29
22 april 2010 kl 12:59
Gilla
Fortsätter du springa som du gör nu då blir det " träna, ont, vila, träna, ont, vila, träna, ont, vila" du kommer ingenstans. Mitt träningsråd hadde inte tagit mer tid än att borsta tänderna inledningsvis, och mängden hadde snabbt ökat, saken är den också, att påfrestningen på kroppen är extra stor när man börjar springa, och man är dåligt uppvärmd i benhinnor, senor, leder och ligament,
man blir aldrig för gammal för löpning, och du är ju bara barnet ännu. Det är viktigare att träna ofta, helst varje dag än att kunna springa långt, man får bättre resultat av att träna ofta, och lagom hårt.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#30
22 april 2010 kl 15:03
Gilla
Conny: jag ska ge det ett försök! Lovar! Men jag undrar hur du tycker jag ska göra nu när benhinnorna ändå gör ont. Tycker du jag ska vila dem helt innan jag börjar igen? För som det är nu gör tre min riktigt ont. Hur länge tycker du jag ska vila från löpning i så fall till dess jag ska börja igen? Har också kollat en del på olika tekniker och antar att jag också springer med sämre teknik. Har kollat in pose running och ska prova med det. Dessutom lättare att öva in om man springer kortare initialt. Och ang uppvärming: hur länge och hur ska jag isåfall värma upp? Ska erkänna att jag aldrig värmer upp, utan kör bara direkt.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#31
23 april 2010 kl 01:22
Gilla
Jag tycker att du ska vänta tills det inte gör ont, och ytterligare några dagar, ju mer uppvärmd desto bättre, men dom flesta, även jag slarvar med uppvärmningen, man kan tycka att 3 min eller cirka 500 meter låter lite, men jag som sprungit marathon provade 1 km 10 dagar i följd, och fick ont 10:e dagen, så det frestar på mer än man anar, och om det lyckas kan det bli en bra grund att bygga vidare på. Lycka till!
Nalle Högberg
1982 • Bandhagen
#32
23 april 2010 kl 14:16
Gilla
Nathalie -

Jag förstår att ditt problem med benhinnorna måste sätta käppar i hjulet för dig. Själv har jag aldrig varit någon långdistanslöpare men har en hel del kunskap angående anatomi och rehabilitering. som jag ser det finns det eg ingen anledning för dig att ytterliggare belasta sturkturer som redan verkar överbelastade. Tyvärr kanske det är så att just dina benhinnor är väldigt känsliga och idagsläget inte klarar mer än 40 min*2/vecka. Men det är väl inte fy skam det heller? Jag tänker att 40*2 är bättre än inget och eftersom du redan är aktiv på så många andra sätt så kanske du kan träna mer inom dom områden där du inte får ont. Under tiden som du nu har så pass ont att du inte kan springa så försök göra stretchövningar för att hjälpa hinnorna att bli mjukare. Och aktiv vila är alltid bra. Det hjälper dig att återhämta dig bättre och hjälper kroppen att pumpa blod genom alla strukturer som behöver återhämtas.

Försök att låta din kropp tala om för dig vad som fungerar och inte. Du verkar ju redan nu vara väldigt medveten om vad som fungerar och inte. och du har uppenbarligen redan nu gjort allt du kan och följt alla råd för att bli bättre i dina ben. Förmodligen har det även blivit bättre tack vare att du redan gjort så mkt även om det kanske är svårt för dig att se det.

Jag tänker att det viktigaste är att du lyssnar på kroppens signaler, och bara gör sånt som inte gör ont. Jag förstår att du säkert vill kunna springa mer än vad du idag klarar av. Men du klarar iaf att springa en del. Sen kan du ju träna på alla andra sätt som din kropp faktiskt klarar av.

jag vet att det är lättare sagt än gjort: men sluta jämföra dig med andra! Det kommer alltid finnas saker som andra kan göra, eller som du kan göra. Vi är helt enkelt byggda olika. Jag kan tänka mig att det finns många aktiviteter som du klarar utan problem som vi andra aldrig skulle lyckas med.

Man kan ju inte vara bäst på allt. Visst kan man alltid bli bättre... men även kroppen har gränser.

Lycka till!
Frida Anborg Björklund
1982 • Södertälje
#33
24 april 2010 kl 11:35
Gilla
Hej Nathalie,

Ge inte upp. Ta kontakt med en sjukgymnast eller liknande.

Jag har några gånger besökt en sjukgymnast för mina besvär med onda benhinnor. Han har berättat för mig att det som orsakar smärtan (i mitt fall) är att hinnorna som ligger runt muskeln inte är tillräkligt elastiska för muskeln som sväller i och med den ökade blodtillförseln till muskeln under löpningen (jämför benhinnorna med hinnan som finns kring en fläskfilé). Därav det ökade trycket på benhinnorna och smärtan. Jag har fått benen undersökta med bla ultraljud och vet nu att jag inte har någon inflammation, och tänker att det inte är säkert att du har heller.

För att behandla mina benhinnor så sticker sjukgymnasten in nålar in under vadmuskelns insida för att lätta på trycket för benhinnorna. Behandlingen påminner om akupunktur, fast med grövre nålar som sticks in snabbt och tas bort direkt och jag kan lova att det gör susen med en gång. Jag kände jättestor skillnad efter bara en behandling. Benen känns alldeles fjäderlätta och symptomfria och idag kan jag springa smärtfritt.

Lyck till!!!
1969 • Göteborg
#34
24 april 2010 kl 22:05
Gilla
Ja, dessa benhinnor!

Om du inte gjort detta innan, så testa nedanstående, för det har hjälpt mig i liknande situationer:

Stretcha framsidorna av underbenen som en sekundäreffekt av att stretcha framsidorna på låren.

Alltså, kör den vanliga stretchen för lårframsidorna men ta tag ordentligt i foten och dra upp den mot baken. Detta drar skönt i musklerna på vadens framsida och gör susen för dem. Det har hjälpt mig, kan jag lova. Lycka till!
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#35
25 april 2010 kl 14:48
Gilla
Conny: Tack. Tänkte vila nu 3v, sedan börja köra lite såsom du rekommenderar. Har kollat på hur du springer (och det är väldigt bra och mkt) och kanske jag når dit en dag?

Nalle: Tack för fint svar och goda tips. Stretch är ngt jag måste bli bra på. Mentalt måste jag också känna mig lite mer nöjd med mina prestationer (även om jag inte tycker de går lika snabbt jag skulle önska).

Frida: Tack för tips. Ska absolut kolla och undersöka det. (Det skadar ju inte att göra en ordentlig utredning:-) Är inte rädd för nålar och bra stryktålig så det ska jag testa.

Hans: Jag måste öht bli bättre på stretch, för det ät ngt jag i stort sett aldrig gör. Jag är ff väldigt vig från tonåren (dans i åratal har gjort mig vig) så jag är bortskämd med att inte bli stel, men det fråntar inte ansvaret från att stretcha för att förhindra skador. Är ju inte purung längre och kan eg inte förlita mig på gamla meriter längre. Tack för din påminnelse och jag ska ta mig i kragen med det. (Har faktiskt satt upp en lapp på TV:n som påminner och stretch 10min x 2/dag).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.