Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 6702 visningar

Kan stretching förvärra löparknä?

Christer Sparvhök
1971 • Uppsala
#1
20 mars 2010 - 10:15
Gilla
Tröstlöst...

Har sedan LL förra året löparknä. Har vilat, stretchat, ätit voltaren, smörjt med voltaren, gått till naprapat, gått till ortoped, fått kortisonspruta, rehabbat enligt ortopedens instruktioner... men har fortfarande precis lika dåligt löparknä som för 9 månader sedan. Kan springa ca 10-15 minuter i lågt tempo och sedan är det stopp [försöker dock undvika att ta mig till den gränsen alls].

Jag förstår helt enkelt inte vad jag gör för fel. Har börjat fundera på om stretchningen i sig förvärrar mina synptom. Har aldrig känt mig särskilt stel i muskeln/senan som enligt alla ska vara för kort. Efter all stretchning så är jag smidigare i benet som är skadat än det andra.

Någon som har liknande erfanhet?
< < < 1 2 > > >
1982 • Månstad
#21
22 mars 2010 kl 10:58
Gilla
Mmm, min källa är tyvärr bara muntlig, en föreläsning jag var på för ca 6 månader sedan av en naprapat, osteopat och kiropraktor, som håller i mängder av utbildningar inom löpteknik och anatomi. För mig är det givet att för den som är hjulbent får muskeln längre väg att gå, dvs den är redan uttänjd. Att i det läget stretcha den tycks vansinnigt.
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#22
22 mars 2010 kl 11:10 Redigerad 22 mars 2010 kl 11:22
Gilla
Den kompletterande träningen är egentligen inget hokuspokus..försöker bara få med så många muskler som möjligt för att variera belastningen och bli balanserat stark i hela kroppen. Kan nog lätt bli att man bara fokuserar på muskelgrupperna nedanför midjan när man är löpare men kroppen är EN maskin, tror det är viktigt att ha de i åtanke. En dålig hållning pga av en svag bål kan ge en dålig löpteknik som i sin tur kan leda till skador som exempel.

Ska jag var helt ärlig så är den kompl. träningen ganska ostrukturerad =)
Cyklar mtb, klättrar, åker skidor, roddmaskin, kajak och styrketräningen kör jag oftast/alltid med fria vikter (hantlar, skivstång, kettlebell) och står ofta på en eller flera yogamattor, balansplatta eller motsv för få med balansmomentet i varje övning. Styrketräningen sker alltid i fivefingers eller feelmax dojjor!

Jag är också hjulbent och överpronerade. Förutom den kompletterande träningen så tror jag att bytet av löpsteg och till mindre uppbyggda skor (om några alls) varit en stor bidragande orsak till att problemet försvunnit. Konstigt nog överpronerar jag inte längre!?

Säger varken att stretching är bra eller dåligt, jag brukar själv stretcha muskler som blir stela av att man sitter hela dagarna på jobbet. Typ rumpa, höftböjare m.m. Men jag upplever inte att problemet kommer tillbaka om jag slarvar med stretchingen under en period.

Vet inte om du blev nå klokare av detta?

Christer Sparvhök
1971 • Uppsala
#23
25 mars 2010 kl 00:28
Gilla
Var till ortopeden idag. Han tror att det är så att jag är färdigmed stretchningen och att mer stretchning kan riskera att irritera muskelfästena. Jag har faktiskt känt så från start. Har aldrig varit särskilt stel.

Hur som ska jag gå till en bra naprapat för en second opinion. En god vän är också drabbad och pratar om foam rollers för att massera bort trigger points, om att isbehandla, coreträning, band att sätta runt benet, att jag borde börja posa, med mera. Antar att det kan vara ett heltidsjobb att rehabba om man provar allt...

För övrigt tror jag att jag måste vara väldigt försiktig med coreträning och annan styrketräning. Kom hem från gymmet för några timmar sedan (gymmet har hindrat mig från att bli galen av att inte kunna springa). Har ont i höften (övre muskelfästet på den berömda senan/muskeln) samt svag känning i knät av att köra sittande bicepscurl! Har väl hållt emot med benen...

Total vila är nog steg 1 nu, vet bara inte hur jag ska fixa det mentalt...
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#24
25 mars 2010 kl 09:01
Gilla
När mitt knä var som värst valde jag också att hoppa stretchingen av just den anledningen.

Har du känningar av att göra sittande bicepscurls (!) bör vila absolut vara steg 1. Tror det är viktigt också att du har tålamod (lättare sagt än gjort) och inte börjar om för tidigt. Vila även långt efter det att smärtan försvinner. Något som kan vara en idé att prova är att på sikt prova springa i vatten alt simma. Belastningen minskar avsevärt men man underhåller till viss del löpteknik, styrka och flås. Förutsatt att det kan ske smärtfritt.

Jag måste säga att löparknäet, som var mitt första riktigt utdragna träningsrelaterade problem, gjorde mig klokare. Löptekniken förbättrades avsevärt och jag insåg vikten av den kompletterande träningen samt begreppet skynda långsamt. För att klara vilo/rehabperioden mentalt försökte jag se det som en investering för framtiden. Gör en långsiktig plan med små delmål, håll dig till planen och lyssna på kroppen. Detta gjorde att jag inte ökade intensiteten för fort och jag valde inte heller något quick-fix för att lösa problemet. Typ operation, kortisonsprutor, iläggssulor osv (ok, iläggssulor för överpronation var det första jag köpte men den "lösningen" förkastades ganska omgående)

Lycka till!
1971 • Halmstad
#25
25 mars 2010 kl 22:38
Gilla
JAG HAR LÖP-ABSTINENS! Har haft känningar av löparknä sedan maj-09. Provat foam-roller, filmat löpsteget och fått ortopediska inlägg (upplevde att det blev sämre av dessa) total vila senaste halvåret men fortfarande känningar. Fick idag kortison injektion och hoppas på förbättring. Löser de svåra abstinensbesvären med att köpa dyra löpskor från england, Läser runnersworld och surfar löp-sidor på nätet. Jag hoppas kortisonet hjälper, annars får det bli operation.
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#26
26 mars 2010 kl 04:57
Gilla
Rekommenderar starkt sk foam roller för att mjuka upp Iliotibiallbandet (dvs utsida lår). Se här: http://www.youcanbefit.com/ROLLER.pdf

Kör det gärna som förebyggande, även då du inte har problem. Kan kännas rätt rejält till en början. Jag använder den även för att mjuka upp vader. Kostar ca 200-300kr.

(obs, i akutläget kanske totalvila är det bästa ett tag, men så fort det värsta går över som rekommenderar jag foam rollern, plus många av de anra tipsen, stretching, styrketräning för lår och höfter, samt alternativträning).

Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.