Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1010 visningar

Problem med TFLsenan

Karolina Bjurehed
1978 • Borås
#1
21 december 2009 - 11:21
Gilla
Har fått problem med TFL-senan, där muskeln övergår att bli en sena. Har ont när jag för benet framåt (värre när jag går än när jag springer) och när jag korsar det benet framför det andra. Har stretchat efter varje träningsass, men det vill inte bli bättre.

Någon som vet varför man får ont här?
Och hur förebygger man det?
Och hur man blir av med det?
1983 • Västervik
#2
21 december 2009 kl 21:11
Gilla
Du menar alltså att du får ont uppe vid "höftkulan". Lite svårt att säga exakt vad det är men knäpper det och det känns som det hoppar så kan det vara en sk "snapping hip". Beror på en nötning av fasican över trochanter mj och efter ett tag så bildas en fibrös ärrvävnad, oftast med en trochanterbursit.
Brukar inte göra så ont men kan göra det.
Att det gör mer ont vid gång är svårt att förklara sådär på rak arm men ditt gångmönster kanske är till nackdel vad gäller ditt besvär medans rörelsemönstret när du springer är bättre. ERGO springa alltid =)

Streching av tensorn för att bli med det.
Om det inte hjälper kan en kortisonspruta vara på sin plats.
Som sista utväg op.
Karolina Bjurehed
1978 • Borås
#3
21 december 2009 kl 22:01
Gilla
Det sitter längre ned, mer på utsidan av låret. Hittade lite gamla trådar här (efter att jag fått ordning på vad alla senor mm heter ;) ), och det verkar vara samma sena som man kan få löparknä av. Fast detta sitter längre upp - i övergången muskel/sena.

Obehagligt och gör jäk**gt ont :(
1983 • Västervik
#4
22 december 2009 kl 11:11
Gilla
Men övergången sena-muskel sitter uppe vid höftkulan, sen är det bara en långt senstråck ända ner till under knät - det låter som ett klassiskt löparknä (beror på en nötning-irritation av bursan(slemsäcken) på utsidan av låret ner mot knät på grund av för kort tensor eller en ökad q-vinkel, det finns ytterligare några orsaker) och behandlingen är i stort sett densamma som för snapping hip.
Karolina Bjurehed
1978 • Borås
#5
22 december 2009 kl 13:41
Gilla
Aha! Jag tackar och bugar för din hjälp :)
Jag har lite kvar att lära om anatomin ;)

Har sett några trådar om det, så jag ska ta och lusläsa dem :)

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.