Löpning Träning 11 inlägg 3121 visningar

Syreupptagningsförmåga

mariam norman
1992 • Hägersten
#1
20 december 2009 - 00:14
Gilla
Hej alla joggare! Skämt o sido!
Jag håller på med ett projekt där vi ska koppla ihop biologi B, biologi breddning samt Idrott A i samma arbete och jag behöver lite tips och en hel del hjälp. Så för er som har en minut över, be my guest!
Detta är mitt PM

Egen träning- Projektets namn.
Jaghar valt att arbeta med att förbättra min syreupptagningsförmåga genom att spinna samt fördjupa mig på hur en människas humör påverkas i förhållande till träning.

Fördjupning
Belöningshormonet serotonin är ett signalsubstans som påverkar humöret så att man känner sig glad, lugn och nöjd. Serotonin bildas med hjälp av enzymet tyrosin som vi får i oss från maten.
Men vi ska förstås inte bara sitta hemma och äta oss glada, jag ska undersöka om det är sant att fysisk aktivitet ökar kroppens produktion av serotonin.

Källor: http://www.halsosidorna.se/Hormoner.htm http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=878&tem=4 http://www.orebroll.se/prim/page____19655.aspx

Utvärdera
Innan jag påbörjar träningen ska jag testa min syreupptagningsförmåga genom att göra diverse tester ex. kolla VO2 max eller i mån av möjlighet söka upp ett labb och göra ett test för min in och utandningsluft.
Efter respektive 4 veckor gör jag ännu ett test.

Tes
Tre spinning pass i veckan leder till ökad syreupptagningsförmågan samt ett förbättrat humör.

Ge så mycket kritik ni kan men glöm ej att jag bara går i 2an på gymnasiet!

Min fråga till er lyder:
Hur ska jag kunna mäta min syreupptagningsfärmåga på bästa sätt? Som ej innebär att jag måste betala massa!

Tack för svar!
1974 • Kristinehamn
#2
20 december 2009 kl 08:32
Gilla
Ett Coopertest före och efter träningsperioden är nog det enklaste sättet. Spring så långt du kan på 12 minuter eller mät din tid på 3000 meter. Avläs sedan ditt testvärde i tabeller som du hittar om du googlar på Coopers test.
1980 • Uppsala
#3
20 december 2009 kl 08:50
Gilla
Jättespännande projekt! Jag tror också Cooper är bra om du inte lyckas hitta kontakters kontakter som kan göra ett riktigt test. Jag undrar hur mycket du redan tränar? Ju mindre du tränat, desto större chans till förbättringar. 4 veckor är inte jättemkt tid. Med pulsklocka finns ett omdiskuterat test som heter Conconi. det mäter mjölksyretröskeln. Lycka till!
1971 • göteborg
#4
20 december 2009 kl 09:03
Gilla
Bra projekt! Skulle vara kul om du kunde locka någon mer att vara med. Resultatet för bara en person visar just att det är så för.....en person. Hur som helst så presenterar du väl resultatet här sen? :)
Frida
1986 • Sollentuna
#5
20 december 2009 kl 10:34
Gilla
Miriam:
glöm inte att försöka mäta humöret också, eftersom du har det med i frågeställningen.

sök efter något psykologiskt frågeformulär, "POMS" är t.ex. något du kan googla på och läsa om. därmed får du ett objektivt mått på både konditionen (ex. Coopers test, Step-test, eller om du känner någon bra företagshälsovård kan du fråga om de kan göra ett Åstrand-test på dig, det borde inte vara så dyrt) och med ett frågeformulär kan du få lite mer objektiv information om "humör".

Och försök göra samma tester och mätningar på en eller två (eller flera ;) kompisar, då kommer du få ett riktigt bra arbete!
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#6
20 december 2009 kl 13:11
Gilla
Jag tycker du ska ta kontakt med GIH och berätta om ditt arbete. Säkert kan de hjälpa dig med labbtester (gratis) om du ber snällt.
1983 • Västervik
#7
20 december 2009 kl 20:32
Gilla
Eftersom du inte är särskilt opartisk och ska testa på dig själv lär väl resultatet kunna bli svårtolkat men det är ett intressant ämne. Håller med föregående skrivare om att det skulle vara imer ntressant om du fick med dig någon annan.

Cooper i all sin ära men eftersom du ska spinna så kommer det att bli lite missvisande, då får du en felkälla i arbetsekonomi. Åstrand är inte exakt men kommer är på cykel iaf. Detta test kan du göra själv sålänge du har tabeller(kanske finns på internet) och en testcykel - monark är väl standard.


Hoppas det går bra för dig.
Frida
1986 • Sollentuna
#8
20 december 2009 kl 21:42
Gilla
Miriam: håller med, du kan absolut ta kontakt med GIH!
Är själv verksam där men har så idiotäckelmycket projekt och undervisning och forskning att samla ihop och genomföra i jan-feb att jag inte kan hjälpa dig.
Men om du tycker det låter som en bra idé, så ring Alexander eller Mårten på LTIV: 08-402 22 29
mariam norman
1992 • Hägersten
#9
1 januari 2010 kl 20:30
Gilla
Fy vad härliga ni är! Attans att jag inte såg de här tidigare, jag har redan varit och gjort ett Åstrand-test på Sagamotion som kostade mig 500 (dock för 2 ggr). Jag ringde i princip hela världen och de på karolinska, bosön samt några andra mindre ställen bara skrattade och la på så de fick bli Saga.

Ja de där med "POMS" ska jag försöka kolla upp, tack det var riktigt bra att du nämnde!

Det knepiga med att jag ska kolla med flera är att jag inte kan ha koll på om de faktiskt tränar dessa 4 veckor eller ej vilket annars hade varit jättekul! Men jag kan ju förståss få med det i min skrivning som en slags felkälla.

Gud jag är alldeles förvånad över att ni orkade svara haha men jag återkommer gärna med fler frågor! Tack så hemskt mycket!
Erik
1976 • Stockholm
#10
2 januari 2010 kl 13:06
Gilla
Eftersom du ska köra spinningpass för att bli bättre så kanske ditt maxtest/labtest/VO2max-försök ska ske på cykel istf löpning? Eller både och om du vill det. Det är svårare att komma upp i maxpuls på cykel eftersom du jobbar mer muskulärt med benen (och lite lite mindre med hjärtat), iaf för löpare. Man blir bra på det man tränar så att säga.
mariam norman
1992 • Hägersten
#11
7 januari 2010 kl 22:52
Gilla
Hallå igen! Eftersom att min tes lyder "Tre spinning pass i veckan leder till ökad syreupptagningsförmågan samt ett förbättrat humör." måste jag som ni tidigare sagt även "mäta" mitt humör, jag har mailat runt lite och sådär men inget har nappat förutom Helhetskommunikation & Co AB, jag kan göra testet men måste isf betala 500kr. Då har jag alltså lagt ut 500kr på Åstrandtestet och 500kr på POMS, känns ju lite sådär förstås.

Ingen som har några tips på hur jag kan testa mitt humör eller har ni kanske kontakter som är villiga att låta mig göra ett test för en mindre summa?
Jag är ju ändå bara 17!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.