Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 731 visningar

Mara mage

Elina
1977 • Göteborg
#1
2 december 2009 - 18:56
Gilla
Jag har en fundering kring krånglande mage. Sprang maraton i söndags (i Florens) och efter ett tag kändes det som att hela magen fylldes med betong. Envisades med att fortsätta dricka små, små munnar med vatten och sportdryck och en liten smutt gel ibland. Känslan i magen blev värre och tillslut började jag må illa. Vid 38 km tokspydde jag och det verkade som att all den vätska som jag mödosamt petat i mig kom upp igen. När jag var färdig fortsatte jag loppet och den tunga känslan i magen och illamåendet var som bortblåst och löpningen gick som smort de sista fyra kilometrarna. Samma sak hände i Stockholm förra året fast då tokspydde jag redan vid 30 km så då gick sista milen bra.

Vad kan detta bero på och hur ska jag göra för att undvika fler förstörda lopp?
Pontus B
1970 • Mariehamn Åland
#2
2 december 2009 kl 20:11
Gilla
Starkt av dig att fortsätta efter att ha spytt!
Jag brukar också drabbas av illamående (har dock inte spytt ännu) när jag springer mara. Senast (New York) hade jag samma känsla som du, dvs att magen kändes som betong.

Min amatörteori är att det beror på sportdrycken. Problemet är att man behöver den samtidigt som den ofta slår ut magen. Nästa mara (Sthlm) funderar jag på att skippa sportdrycken och enbart köra med vatten kompletterat med gel när det börjar gå tungt. Innan dess prövar jag nog teorin på något långpass...

Ska bli intressant att höra vad övrig panel tror...
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#3
2 december 2009 kl 20:46
Gilla
Köp druvsocker i Konsum, lägg till en nypa salt till en 5 %-ig sockerlösning och fyll på flaskor som du tar med dig så behöver du inte längre ha några problem med konstiga sportdrycker.
Elina
1977 • Göteborg
#4
2 december 2009 kl 22:49
Gilla
Det konstiga är att jag mår jätte bra efter att jag har spytt! Det känns som att kliva ur dimman....

Det kanske är sportdrycken som spökar. Ska också testa med bara vatten och gel på långpass när jag laddar inför nästa lopp.

Vore intressant att veta vad som händer i magen...
Walker67
1947 • Växjö
#5
2 december 2009 kl 23:07
Gilla
Du kanske är som jag en långsam variant. Det jag har lagt märke till är att inte börja dricka för tidigt, börjar efter ca 45 min. Börjar jag för tidigt och magen inte "tar" ger det garanterat problem längre fram i loppet. Sen kan ju magen också bli trött under loppet, till slut vill den inte längre.
Sen kan det variera från individ till individ, vilken sportdryck man tål och inte tål. För mig funkar Pripps bäst, däremot är Power Bar helt kass (förut Gatorade, finns väl ej längre). Numera dricker jag aldrig på träning upp till drygt 1 tim, men har aldrig lyckats "lära" magen tåla en sportdryck el liknande som den inte tålt från början.
Mitt råd är testa och hitta "din" sportdryck och börja inte för tidigt att dricka.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
3 december 2009 kl 01:39
Gilla
Jag brukar köra första milen på bara vatten, och blandar med vatten och sportdryck sen, tar mer sportdryck på slutet ifall det behövs. Det brukar gå bra att ha några chokladbitar i fickan, och ta vid behov.
1981 • Linköping
#7
3 december 2009 kl 10:13
Gilla
Usch vilket otrevligt problem! Som sagt starkt att springa vidare.

Jag måste säga att jag inte tror på idén att endast dricka vatten och ta gel. Gel är ju som koncentrerad sportdryck så resultatet borde bli detsamma om man dricker (svag) sportdryck eller om man klämmer i sig en gel och vatten.

Däremot så tror jag på att träna på att dricka och ev. äta under sina långlopp. Drick samma sportdryck och ät samma gel/barer. Klarar du det på träning klarar du det på tävling.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
3 december 2009 kl 10:50
Gilla
Jag håller med Karin om att det nog går att träna upp, har själv vant mig vid att springa med frukost i magen, eller ett mellanmål. Men prova gradvis på långpassen. Är vatten OK? Svag saft, utspädd juice, utspädd sportdryck av märke A,B,C?

Men det finns lite skillnader mellan gel och sportdryck, gel är väldigt koncentrerad och behöver förmodligen mindre/inget konserveringsmedel p g a sockerhalten och det finns säkert annat som sklijer också. Vissa sportdrycker innehåller sötningsmedel som aspartam vilket ju är larvigt, har de tillräckligt med energi är de söta nog ändå (utom kanske Vitargo och de som bara innehåller maltodextrin).

Vill man blanda eget går det bra med vanligt socker plus en nypa salt, 7% kolhydrater är en vanlig halt men upp till 12% ska funka enligt Tim Noakes som provat sig fram i alla fall delvis vetenskapligt. 12% funkar för mig om det inte är väldigt varmt väder. Man kan smaksätta med juice, saft, citron. Inte fullt optimalt men duger utmärkt för långpass på träning upp till 3-4 mil.
1981 • Berlin, Tyskland
#9
3 december 2009 kl 14:52
Gilla
Lite "off-topic", men hur var Florens marathon enligt dig? Jag har bott där en period men inte när det varit marathon, så det vore roligt att höra hur det är... en stor eloge till dig som tog dig genom det med betong i magen!
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#10
3 december 2009 kl 18:32
Gilla
Elina: Jag kan inte annat än att instämma med tidigare skribenter. Tror inte det finns så mycket att tillägga.

Magnus: Maran var helt ok, för att itne säga bra. Gick utför första km sedan i stort sett platt. Var väl lite trångt på sina håll inne i de äldre delarna, i kombination med andra deltagare som jag tyckte var lite "knuffiga", men det vägdes upp av publiken (sabla oväsen :) ). Lite folktomt i de delar av loppet (större delen) som inte gick "centralt" men det är inte så mycket folk på Djurgården under Stockholm heller. Bra service under loppet. Bitvis lite hårt underlag, som du säkert vet är det ju inte asfalt i hela stan utan sten/kullersten.

Som en kul anekdot kan jag berätta att jag vid 35 km blev omsprungen av en gråhårig herre som sprang barafota :D
Elina
1977 • Göteborg
#11
3 december 2009 kl 22:21
Gilla
Tack för alla tips! Jag får helt enkelt prova mig fram på kommande långpass för att se vad som passar magen bäst.

Tyckte för övrigt att loppet i Florens var bra, inga direkta anmärkningar. Banan var flack, förutom en rejäl nedförsbacke i början. Lite folktomt vissa sträckor och jag som inte sprang så värst fort märkte att det tunnades ut även bland löparna. Alltså ingen trängsel där bak. Sprang ungefär på samma tid som i Stockholm och märkte aldrig av att det tunnades ut på samma sätt i Stockholm men och andra sidan så är det ju fler som springer där. I Florens var det 8200 som kom i mål.

Sen var det inte alls dumt att kombinera storstadssemester med maraton och jag fick ladda energidepåerna med riktigt god pizza :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.