Foruminlägg av Peter Olsson

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
14 april 2011 kl 11:22
Gilla
Jag har precis samma problem angående samma mara. Jag hittade den här: http://pattstrap.com/pattstrap-counter-force-knee-strap-p-28.html

Vet någon om det finns någon svensk återförsäljare eller en försäljare av något liknande? Just nu är jag villig att testa vadsomhelst för att knät ska hålla.
#2
28 april 2011 kl 01:44
Gilla
Efter vad jag har hört så beror håll på att musklerna av olika anledningar får för lite syre för att kunna förbränna energin på optimalt sett, aerob förbränning, och börjar då använda syrelös, anaerob, förbränning. Aerob förbränning ger koldioxid som restprodukt, den är lätt för kroppen att göra sig av med, men anaerob förbränning skapar mjölksyra - håll. Så både mat (mer syre går till magen), dålig träning och dålig hållning kan bidra till håll.

Jag hade själv problem med håll och andfåddhet i höstas. Men efter några goda råd så körde jag under hela vintern 3-4 två-timmarspass Cardioträning per vecka på motionscykel. Hela tiden hade jag exakt min max arbetspuls som är 140. Gymcyklarna övervakade pulsen och ställde in motståndet automatiskt så jag behövde bara cykla i en jämn hastighet. Nu under våren har jag inte ens haft tillstymmelse till håll och blir knappt ens andfådd förrän efter mer än en mil. Anledningen till att jag cyklade istället för löpte på löpband var just för att cykeln mer effektivt övervakade och anpassade sig till min puls.

Hittade den här länken: http://www.nimade.info/laka/2011/02/Vad-ar-en-anaerobisk-troskel.html
#4
30 maj 2011 kl 08:53
Gilla
Jag blev av med mina problem med benhinnorna genom att korta steget ungefär en decimeter. Då landade jag mer mitt på foten än på hälen.
#5
30 maj 2011 kl 12:34
Gilla
Jag är grymt nöjd med min första mara. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle kunna genomföra den eftersom jag hade varit tvungen att ta taxi hem från en träningsrunda, bara tre veckor innan, på grund av akut löparknä. Men med riktad rehab och en kneestrap så kom jag runt. Tiden var inget att skryta med, 5:10, men lyckan var ändå total.

Nu ska jag bara skicka ett email med tillhörande målfoto till min läkare som propsade på att få ge mig ett läkarintyg eftersom "Man kan inte gå ner 30 kilo och träna sig från 0 till en mara på bara 7 månader"...

Jag tyckte att arrangemanget var överlag helt klart godkänt och jag är grymt imponerad av alla funktionärer som fullgjorde sina uppgifter med bravur! Underbart!



#6
30 maj 2011 kl 16:57
Gilla
Hmm, utseendet på sidan har ändrats sen jag bokmärkte länken. Som den såg ut förut behövdes ingen kommentar.

Men den säger varför man får håll så den är i högsta grad relevant och påståendena om VARFÖR man får håll är i högsta grad korrekta
#7
30 maj 2011 kl 17:02
Gilla
Tack för tipsen. Jag körde en kneestrap på det knä som jag haft problem med och tog mig runt hela marathonet. Vet inte om det var pga det som jag lyckades men nu har jag gott om tid att hitta roten till det onda! Allt gott som slutar gott!
#8
1 juni 2011 kl 10:21 Redigerad 1 juni 2011 kl 10:22
Gilla
OK, vad är det som är så svårt att förstå? Jag upprepar, Det fanns en sida som beskrev håll och dess orsaker på ett lättfattligt sätt. Jag länkade till den i mitt första inlägg eftersom det som stod där var ett utmärkt svar på trådskaparens fråga. Nu ser jag att innehållet har ändrats sen jag bokmärkte den. Inget ovanligt fenomen!

Men ja, den innehåller fortfarande information om håll. Du FÅR sannolikt håll om du passerar din anaeroba tröskel vare sig du tror på det eller inte.. Däremot kanske man kan få det av andra orsaker också, det kan jag inget om. Informationen är korrekt även om det kanske bara är en del av helheten och därför är den värd att nämna.
#9
6 juni 2011 kl 20:46
Gilla
Såvitt jag har hittat/fått information om, så ska den sitta ovanför knäskålen om man har löparknä. Under om man har hopparknä. Men jag är ingen terapeut så jag kan inte garantera att det är helt rätt.
Men jag sprang hela Stockholm Marathon utan att känna några smärtor genom att ha den ovanför. Då hade jag ändå varit tvungen att ta taxi hem från en löparrunda bara 3 veckor tidigare, pga smärtorna i knät.
#10
26 juni 2011 kl 22:24
Gilla
Min favorit av de skogsrundor som jag har testat är Österfärnebos 1-milsrunda. Största delen är i tallskog med mjukt skönt underlag.
#11
27 juni 2011 kl 16:17
Gilla
Fast med tanke på trådrubriken: Det finns nog få vägar som leder så snabbt till problem som att springa omkring med den hängande ute....
#12
7 juli 2011 kl 01:44
Gilla
Jag brukar kalla mina pass för joggning när jag bara har flytit på med ett måttligt tryck i stegen och löpning när jag trycker ifrån lite mer så att jag känner trycket. 100% subjektivt.
#13
10 juli 2011 kl 11:04
Gilla
Hans har helt rätt. det är egentligen två helt olika diskussioner som en del blandar ihop.

Ena frågan är hur mycket energi som krävs för att flytta en kropp ett visst avstånd. (Eller som Hans exempel med glödlampan) Svaret på den är att det är alltid lika mycket energi, oavsett tid. Dessutom så är den här frågan odiskutabel, den står som en grundläggande del i varenda lärobok i fysik (Newtons andra lag) och om ni inte tror på den så kan ni gärna ta kontakt med valfri lärare/professor i fysik som kommer att bekräfta svaret.

Den ANDRA frågan är hur mycket energi som kroppen förbränner om man går eller joggar samma sträcka. Det är mycket mer komplicerad fråga och den är inte lika solklart enkel att svara på som första frågan.

iForm verkar ha använt svaret från den första frågan till att svara på den andra frågan. Så kan det gå när man tänker rätt, men fel. :)
#14
10 juli 2011 kl 11:51
Gilla
Linus. Givetvis är all sorts friktion ett måste för att räkna ut den exakta energiåtgången för en ren förflyttning av en kropp. Men detaljerna är ganska irrelevant för det som var det viktiga i det som jag skrev.

Återigen, problemet är att folk blandar ihop två frågor som på ytan verkar vara nästan identiska men som egentligen skiljer sig en hel del. Jag upprepar "Ena frågan är hur mycket energi som krävs för att flytta en kropp ett visst avstånd." Denna frågan har bara delvis med att göra med hur mycket energi som går åt för att gå eller jogga en viss sträcka.

Så det egentliga svaret på den ursprungliga frågan är att det är rätt men fel. Rent fysiskt så krävs exakt samma mängd energi att flytta en kropp en viss sträcka så det är helt rätt.

Men.... då sätter iForm det svaret till frågan om EN MÄNNISKA FÖRBRUKAR samma mängd energi om man går eller joggar samma sträcka. En helt annan fråga som kräver många fler variabler.

Äpplen och päron... :)
#15
10 juli 2011 kl 15:28
Gilla
Druvsockertabletter är ett annat bra energitillskott förutom det som nämnts innan.

Om du tycker att energidrycker känns onyttiga så googla på "Hemgjord sportdryck". Kanske inte alltid så nyttigt det heller men gör du det själv så vet du åtminstone vad som ingår.

Själv så nöjer jag mig oftast med dextrosol och vatten.
#16
17 juli 2011 kl 11:14
Gilla
Jag gör liknande Göran här ovan. Jag går rätt in i duschen med kläderna på och tar av dem halvvägs igenom duschandet. Det kanske bara är inbillning men det känns som om det hjälper och det är gott nog för mig.

Angående vad några andra har sagt här innan: Jag har några t-shirts som envisades med att stinka redan efter att jag använt dem i bara ett par minuter. Det gällde även när jag var nydushad och tröjorna var nytvättade. Ättika vid tvätt fungerade bra fram tills nästa gång som jag tvättade. Men det som till slut fick doften att ge mig sig var att jag började hänga dem på ett sådant sätt att torktiden drastiskt minskade efter tvätt.
#17
5 december 2011 kl 09:26
Gilla
Angående benhinnorna så blev både jag och en av mina vänner problemfria genom att ta kortare steg.
#18
21 december 2011 kl 03:52
Gilla
Jag körde cardiopass på motionscykel hela förra vintern och tyckte att det gav utomordentliga resultat. Sen om det vetenskapligt är korrekt vet jag inte men jag är själv helnöjd. Har inte känt av håll en enda gång sedan dess.
#19
21 december 2011 kl 04:04
Gilla
Jag har det ungefär om Stephan här ovanför i #10 även om min tjej är 7 och cyklar ett par km längre. Utöver det så sprang hon Stockholm Minimara i maj 2011 och fick blodad tand så ibland springer hon med i ungefär en kilometer. Hon vill ju träna inför "hennes" lopp nu till våren!

Dessutom så brukar vi äta en liten kort fika mitt i rundan. Saft och kex för henne, vatten för mig. Det är kul att göra det till en liten speciell grej bara för oss och min seriösa träning kan jag ta senare.
#20
30 december 2011 kl 22:49
Gilla
Låter som en helkul ide. Att dansa ut julen och springa ut året! Om vädret vill så är jag där.
< < < 1 2 3 4 > > >