Foruminlägg av Elias Roos

#1
31 augusti 2018 kl 23:18
Gilla
Hej! Jag funderar på att springa Österlen Spring Trail, närmare bestämt Simris Alg Ultra vilket är i april 2019. Loppet är ca 62km långt. Mitt problem är att det längsta lopp jag genomfört var 10km. Nu klarar jag 10km relativt lätt, dock inte ofta jag springer så långt. Springer ungefär 20km/veckan uppdelat i 4-5 pass.

Min fråga är helt enkelt, går det att träna upp sig till så långa distanser på den tid som e kvar? Är dock 6månader kvar vilket är ganska lång tid, men kommer nog bli svårt för mig att träna nu under vintern.

Fråga 2: måste man va "kvalificerad" på något sätt för att få springa Ultras? Vet att det finns poängsystem men vet inte om det endast gäller 100k eller även 50k?
#2
24 juni 2020 kl 20:26
1 Gilla
Hej!
Detta är min andra sommar med min landsvägscykel så är definitivt fortfarande en nybörjare och behöver nu lite råd. Cyklar ni alltid på bilvägarna? Som nybörjare är det ganska obehagligt att cykla bredvid bilar på 70-vägar osv, men cyklisten i mig säger att det är bättre med bilvägar än att riskera lite grusiga och halvtrasiga småvägar för gående och vyklister, och då riskera att cykeln tar skada. Hur gör ni?
Mvh Elias
#3
25 juni 2020 kl 17:25
Gilla
Erik #2
Aldrig sett vägar på det sättet om jag ska vara helt ärlig, men det är precis som du säger. Vägarna ska vara till för alla fordon, sålänge det inte är motorväg osv. Oftast när jag cyklar så försöker jag ligga så långt ut i väggrenen som möjligt, nästan så att jag kör ner i diket. Ska definitivt testa ligga längre ut på vägen nästa gång, det är dags för oss cyklister att den plats vi förtjänar ute på vägarna!

Markku S #3
En sådan låter defnitivt som något jag skulle vilja ha på mina cykelturer, ska kolla upp det!
#4
9 september 2020 kl 16:43
Gilla
Köpte ett par Nike Vomero 14 augusti förra året på Intersport. Tänkte ersätta mina gamla pegasus 35or med vomeron. Pga en skada fick de dock sitta mest i garderoben och samla damm. Nu tänkte jag tagga till mig inför göteborgsvarvet och tog nu äntligen fram skorna igen. Första känslan är att det känns som att jag springer direkt på asfalten, det är ingen dämpning kvar alls.

Får ofta ont på undersidan av foten samt hälsenorna. Helt ärligt så vill jag bara slänga skorna, men får så dåligt samvete då jag endast sprungit ca 100km. Läste på en tråd på forumet att de flesta av er springer med ett par skor 50mil och uppåt, ibland tom upp mot 100mil.

Lite fakta:
har bara sprungit 100km.
köptes augusti 2019 under en utförsäljning, hade skorna stått där länge kanske?
sprang en gång i spöregn och ställde skorna i torkskåp, kan det påverkat?

Vet inte om det är fel på skorna, om jag behandlat dom dåligt eller om de bara blivit gamla av ålder och inte användning.

Uppskattar alla svar!
#5
9 september 2020 kl 21:13
Gilla
@stefan johansson
Gick från pegasus 35 som var en helt otrolig sko om du frågar mig. Så extremt bra dämpning! Kan det ha varit att det kanske blev som en chock för mig att gå från att älska massa dämpning, till att få mindre av det?

Har för mig att jag läste att skorna blir sämre även om de bara står o samlar damm, men man ska ju inte tro på allt man läser på internet. Skönt att veta att så inte var fallet.

Ja att ställa dom i torkskåpet var lite av ett misslyckande. Ångrade det så fort jag tog ut dom. Hade dessutom hört det du sa om att papper eller trasor fungerar bäst. Jag skyller på att jag var ung, dum och väldigt sugen på att springa i mina nya skor att jag inte ville vänta. Tyckte faktiskt jag kände skillnad redan rundan efter
#6
10 september 2020 kl 11:28
1 Gilla
@Daniel Berglund
Oj aldrig tänkt på den möjligheten. Känns dock osannolikt att båda luftgrejerna gått sönder samtidigt, har aldrig känt någon större skillnad på höger och vänster fot.

@Hobbylöparn
Nae jag köpte de endast för att jag hade hört att de var lika bra eller tom lite bättre än pegasusen och att det var så stor rea på dom. Kan nog med säkerhet säga att detta är sista gången jag köper en Vomero.
#7
11 september 2020 kl 13:08
Gilla
Hejsan!
Som rubriken säger så undrar jag vad ni har för matta eller liknande under er cykel när ni kör hemA på trainer. Ska man ha någon speciell typ av svettmatta eller något? Eller räcker det med en billig yogamatta? Tänker mest på att jag inte vill att svetten ska gå igenom mattan o sedan föras vidare till golvet. Då jag är ganska stor så svettas jag hinkar, så känns inte så fräscht.
#8
28 februari 2021 kl 12:19
Gilla
Jäkla sugen på att dra ut på ett riktigt löpäventyr och då jag bor i Lund tänkte jag att springa vackra skåneleden är en bra början på karriären som äventyrslöpare.

Har dock ingen aning om vilken del av skåneleden jag ska springa isåfall och undrar nu om några av er sprungit den och har en åsikt om vilken slinga som är vackrast. Om någon vet hur det ligger till med vindskydd o sånt runt leden så vill jag gärna veta, tänkte att de är skönare att sova i vindskydd o slippa bära med tält o sådant.

Hur brukar ni göra med mat när ni drar er ut på flerdagarslöpning? Tönkte springa utan följebil och sådant så maten ser jag som ett rejält problem.
#9
28 februari 2021 kl 20:21
1 Gilla
@Magnus Sjöberg Kupering är alltid kul! Ska kolla på hemsidan, tack för tipset!

@Daniel Lindberg Tack, precis en sån karta jag behövde! Tänkte max 3 dagar me ca 50km/dag så sträcka mellan 100-150km. Jaa gud frystorkat mat i påse ärju genialt! Både att kunna ta med mycke mat samt minimalt med skräp att bära efteråt, toppen!
#10
2 mars 2021 kl 12:11
Gilla
Jaa tänker att jag börjar med en dagsutflykt, har aldrig sprungit så långt ute i skogen förut så tänkte att jag skulle testa mig lite när värmen börjar komma. Men skulle nog vilja hålla det runt 50km i så fall. Sprungit 30km trail innan och kände då att jag kunde fortsätta, vill mest testa hur slitstark min kropp är, om den verkligen skulle klara två eller tre dagar av sådan löpning.
#11
2 mars 2021 kl 12:15
Gilla
Oj, jaa att ha alternativa stigar låter som en höjdare, ska definitivt ha det som alternativ! Ja Österlen är svårslaget när det kommer till vacker natur, visste inte att det fanns så mycke naturreservat där, ska vara extra noggrann med att kolla det området. Låter som härlig fredagsläsning, ska kolla på det! En följdfråga, vilken ryggsäck använder du då? Jag kollar lite på Inov8 lite 15.
#12
2 mars 2021 kl 12:18
Gilla
Om den är en av STFs signaturleder så har jag nog inget annat val än att ha den som första alternativet, Österlen ärju så otroligt härligt! Gud va smidigt att kunna ta tåg dit dessutom, ska ha det i åtanke. Samma fråga till dig som till Anna, vilken ryggsäck använder du?
#13
12 mars 2021 kl 14:46
1 Gilla
Om jag ska vara helt ärlig så är min fysiska nivå inte på topp just nu. Springer runt 40km i vecka, tur att man har fram till sommaren att träna hehe. Vad ligger du på i veckan när det gäller träningen?

Har fått en insikt om att 40km/dag kanske är lite mycket för mig, kommer ihåg hur jag knappt kunde gå efter att ha sprungit mara för något år sedan, hade aldrig gått att fortsätta springa dagen efter.

Vad skönt att bara kunna springa med en väst. Jag har Salomon Agile 2 som tyvärr inte skulle rymma mer än ett par extra strumpor och kanske en kaka haha så måste nog köpa något nytt för packningen oavsett om jag vill förbereda mig inför något längre eller kortare äventyr, tänker att det är lika bra att jag köper mig något större då som kan användas till båda.

Det låter som att du är väldigt erfaren kring detta och har gjort sånna här löpäventyr innan. Skulle du säga att övernattningar på vandrarhem nästan är ett måste, eller tror du att det är möjligt att klara sig med sömnen man får från ett vindskydd? Kom precis på att jag då får sova direkt på trät då jag inte kommer ha plats med ett liggunderlag. Tänker genomföra det i sommar så värme blir nog inga större problem.
#14
12 mars 2021 kl 20:03
1 Gilla
Oj 80-100km i veckan är inte så dåligt, hoppas att jag kan komma upp i högre siffror med tiden. Att köra dubbla långpass låter definitivt som något jag ska börja att göra! Har du några fler tips på hur man blir van vid långdistanslöpning?

Låter som att du kanske inte har det lika lyxigt, men jag har även möjligheten att bli upphämtad då jag har flickvän och familj här i skåne. Att ha mentaliteten "det går som det går" och att inte ha några "måsten" är nog rätt så key för att verkligen ta in allt.

Precis som du säger så kommer hygienen komma sist i min lista av bekymmer haha.
#15
13 mars 2021 kl 14:20
1 Gilla
Tack så jättemycke för alla tips! Tror de mesta är glasklart nu, kommer inte på något mer att fråga. Tack att du tog dig tid att svara alla frågor och så, känner mig mer redo än någonsin att ta mig an denna stora utmaningen i sommar. Lycka till med ditt projekt! Hoppas du dokumenterar äventyret här på Jogg så jag kan läsa hur det gick efteråt!
#16
17 mars 2021 kl 11:44
1 Gilla
Spännande! Spenderar inte så mycket tid på Österlen så är inte så bekant med vägarna där, men vet att folk kör som idioter där, speciellt på sommaren när alla ska ta sina husbilar och husvagnar ner.

Vädret har jag inte så bra koll på faktiskt. Flyttade ner till Lund augusti förra året så har aldrig bott här över en sommar. Har hört att det kan bli väldigt varmt då det är mer sydligt, men inget speciellt jag har upplevt iallafall.

Något att ha i åtanke är blåsten. Då Österlen ligger vid kusten kan det blåsa något oerhört, men det kan ju nästan göra äventyret lite häftigare! Sen äre klart att de mesta försvinner om man springer i skog, men vet inte hur mycket av skåneleden i Österlen som faktiskt är i skogen.