Foruminlägg av butthead

#1
7 november 2015 kl 17:00
Gilla
Jag försöker klura ut vilken puls jag ska springa med då mina löprundor går väldigt varierat. En enstaka gång har jag lyckats med en mil (på 58 minuter), men annars oftast bara 3,5km. Och när det går dåligt kan jag efter 2km bara springa 200m gå 50m om och om igen. Gissar på problem med mjölksyra.

Min maxpuls borde generellt ligga på 180-190 beroende på hur man räknar, även om det naturligtvis finns individuell spridning både under och över dessa värden. 80% av maxpulsen har jag läst man ska ligga under för att kunna förbränna mjölksyra i samma takt som den skapas; alltså 144-152 i mitt fall. Jag provade att hålla denna puls med en (bra) pulsklocka. Det var nästan omöjligt. Jag fick växla mellan att springa lätt och att gå ungefär 50/50. Annars brukar jag ligga på 160-170 när jag springer.

Nu skulle man ju kunna tro att jag är en soffliggare, men det är jag inte. Jag är 40 år med i rätt bra fysik. Rör mig mycket och tränar på gym. Har s.k. "ottermode" kropp. Och jag har en vilopuls på 58, vilket ju är bra. Jag presterar lika bra/dåligt som jag gjorde när jag var 20 år.

Någon som har något förslag? Jag funderar annars på att gå till fysiolog eller läkare. Jag gjorde fystest för ett år sedan som vad bra. EKG för 5 år sedan var också bra. Jag har också gått en kurs i löpstegsträning.

Jag borde kunna prestera mycket bättre än så här. Och vad som stör mig är att jag faktiskt lyckades med att springa en mil en gång och jag var inte mer slut än när jag sprang 3,5km.




#2
8 november 2015 kl 10:39
Gilla
Tack för kloka råd även om jag tycker pulsen borde vara viktig för att kunna hålla nere mjölksyran, som jag ju tror sätter min begränsning.

Det stämmer. Jag springer för fort. Och det blev inte bättre med den saken efter jag gjort löpstegskursen och fick reda på att höften ska fram och kroppen ska lutas svagt framåt för att rikta kraften just framåt. Då skenade jag iväg som en raket. För att kompensera denna fart skulle man höja knäna och sätta ner fötterna oftare; 3ggr/sekund. Detta blev aldrig bra och det måste ha sett sjukt konstigt ut för en utomstående.

#3
28 mars 2016 kl 17:10 Redigerad 28 mars 2016 kl 17:12
Gilla
EDIT: 400m ska det vara. Inte 150m.

Tidigare år har jag känt att vadmusklerna ofta begränsat mig. De blir jättehårda efter några kilometer. Nu i år när jag är igång med löpträningen igen så har jag de tre gånger jag varit ute och sprungit i ganska långsam takt inte kommit längre än 150m innan vänster vadmuskel blivit stenhård.

Kollegor säger att det är viktigt att värma upp och sedan stretcha efter ett pass. Men uppvärmning är ju inte stretch och 150m långsam jogg är ju knappt ens starten på uppvärmning.

Jag har gått kurs i löpstegsteknik och tycker nog att jag tänker på allt de sagt med hållning, inte springa med hälarna o.s.v...

Tips?



#4
30 mars 2016 kl 08:52
Gilla
Tack bägge två för bra input. Jag kanske har misslyckats med löpstegsträningen då. Höften fram, upprätt hållning, tre steg per sekund, inte springa så fort, landa med foten under kroppen och inte på hälen m.m. Det är lätt att det blir mycket kraft på framfoten då...