Foruminlägg av Jan-Olov Karlsson

#1
19 augusti 2015 kl 13:55
Gilla
90 km bilfri asfaltsväg, kan det bli bättre?
Kan verkligen rekommendera ett besök till Värmland och Klarälvsbanan. Finns det något liknande någon annan stans i Sverige? http://www.klaralvsbanan.se/om-banan-leden/om-klaralvsbanan

#2
20 augusti 2015 kl 08:20
Gilla
Med dagens ökade träningstrend inom framförallt cykel och skidåkning skulle man önska att fler kommuner runt om i landet satsade på bra cykelvägar och träningsanläggningar. Det finns säkert men jag ser tyvärr inget av det i min hemkommun. Där har det diskuterats en skidtunnel i flera år men merparten i kommuntoppen tror inte på idén och då har man hela Stor-Stockholm som upptagningsområde.
Värmland är bara att gratulera, skidtunnel i Torsby och Klarälvbanan från Uddeholm till Karlstad. De bar te åk!
#3
4 januari 2017 kl 22:07
Gilla
Har själv en Merida Spin Three som jag är nöjd med. Köpte den 2012 och det har blivit många mil framför filmer, hockeymatcher, vasalopp m m på den.
jag tycker det är viktigt med ett tungt svänghjul för jämnare motstånd plus att det ger cykeln stabilitet.
#4
11 juli 2018 kl 10:56
1 Gilla
Här kommer mer erfarenhet från liknande skada...
I augusti 2013 slet jag av senan till knäskålen på väg upp mot Kebnekaise så det blev helikopter ner i stället för vandring upp till toppen.
Min operation dröjde till slutet av oktober och läkaren sa innan operation att - ingen har gjort en liknande operation, det han menade var att det gått så lång tid emellan skada och operation.
Jag säger bara "Rehab", det finns inga genvägar vilket flera av er ovan har intygat.
Har haft samma problem med att sitta med knät böjt en längre tid och bio- teaterbesök har varit en pina om man inte kunnat sträcka ut benet. Jag har haft förmånen att kunna träna dagligen på t-banan till jobbet med att hålla benet böjt.
Nu, fem år senare och efter bl a fyra Öppet Spår/Vasalopp, tre Vätternrundor så kan jag sitta lite längre med böjt knä men fortfarande kan muskelfästet ovan knä värka och bli överansträngt. Att sitta på knä har varit och är jobbigt men det gäller mest mitt titan-knä. Upplever att känseln har börjat komma tillbaka så smått. Det är säkert många nervtrådar som skärs av i samband med operation och frågan är om de läker ihop eller om man bara lär sig att leva med det?
Löptränar inte pga en utbytt knäled i andra knät men 2016 fuskade jag och sprang Lidingöloppet för att kunna bocka av en Klassiker och det gick bra ur knäperspektivet.
Kostinlägget ovan var intressant läsning.
Mitt råd: Ge inte upp utan se det som en långsiktigt process med regelbunden (rehab)träning. :-) Det kommer att ge effekt på flera sätt.
Lycka till alla ni som nyligen opererat er!!
#5
20 januari 2022 kl 13:57
Gilla
Jag opererades på Huddinge sjukhus i Stockholm. Läkaren sa på morgonen före operationen att "-Ingen har gjort en sådan här operation tidigare". Med det menade han tre månader efter att den gått av.
Nackdelen med så sen operation är att lårmuskeln drar ihop sig och det kan vara svårt att dra ned patellan. Men han lyckades. Plan B hade varit att ''förlänga'' lårmuskeln men det slapp han. Vet inte hur det slutat i så fall?
Jag fick en riktig skena där de succesivt släppte på möjligheten att böja knät. Sedan var det ihärdig rehab som gällde. Till och från har jag haft problem när jag suttit med knät böjt och inte kunnat sträcka på benet (vid bilåkning/konsert) och för två år sedan hade jag återkommande problem. Men, sedan jag började äta gurkmeja (pulver+svartpeppar) så har jag inte haft de besvären igen. Dock kör jag regelbunden träning inkl styrketräning för musklerna runt om knät så det är kanske en kombination av gurkmeja och styrka som hjälpt mig(?). Men eftersom jag kört styrka hela tiden så inbillar jag mig att gurkmejan hjälpt mig.

Trist att Uppsala klantade sig, det är en sak som jag tycker ni borde anmäla så att de får ta till sig ordentligt av misstaget. Inte för att det hjälper Din pappa men det kanske hjälper andra som råkat ut för liknande skada.