Foruminlägg av Tommy Österberg

#1
4 december 2014 kl 20:46
1 Gilla
Har haft 210:an lite mer än ett år nu. Det är min första GPS-klocka och jag ville inte ha allt för mycket tekniska finesser som jag ändå inte skulle ha någon större nytta av. Den har fungerat utan problem så här långt. Det enda jag saknar är att man inte kan ladda ner egna intervallpass. Inget stort problem men blir något jag ska tänka på till nästa köp.
#2
3 mars 2015 kl 21:10
Gilla
Cykelsporten har också masstart och där finns det gott om spurtspecialister. Problemet med Northug är att han just är ensam än så länge med att kunna göra sina patenterade avslutningar. Inom cykelsporten finns det kanske 8-10 stycken i varje lopp som har specialiserat sig på att avsluta 20 mil med en spurt.

Finns det något som jag förvånas över att man inte har tagit till sig på allvar från cykelsporten så är det att man kör för en specifik åkare i laget. Man bestämmer vem det är som man ska hjälpa fram och sedan kör laget för det. Inom cykelsporten tvekar man inte att offra några i laget för att få fram en vinnare.

Inom längdskidåkningen resonerar man istället som om alla har chans att vinna och därför offrar man ingen. Nu var ju inte vädret eller banorna optimala i Falun men tänk om man hade bestämt sig för att fyra svenskar gick upp i täten och växeldrog tills krafterna var slut för att göra alla andra lite möra. Då hade man kanske kunnat skapa något som den femte svensken kunnat utnyttja.

#3
3 mars 2015 kl 23:43
Gilla
#24, Visst är det en individuell idrott men med införandet av masstarter har man ändrat lite på förutsättningarna för loppen. Med enskilda starter var det ganska uppenbart att var och en körde för sig själv. Dessutom var det lite svårt att ta hjälp av varandra.

Tittar man på VM och OS så gör cyklisterna likadant i sina landslag som i sina proffsklubbar. Man har en kapten i laget och den offrar man resten av laget för. Bra eller dåligt? Det går alltid att diskutera. Men om man vet att en i laget är i grym form och uppenbart den bäste på 5 mil, varför inte lägga upp taktiken för just den personen?

Jag säger inte att det skulle göra längdskidåkningen bättre eller roligare att titta på men man kanske bättre skulle kunna eliminera Northug (och framtida northugar) med ett cykeltänk.
#4
4 mars 2015 kl 17:55
Gilla
Helt rätt att det även inom cykelsporten finns ett individuellt moment i och med tempoetapperna. I de tre klassikerna är det väl dock snarast bergsetapperna än tempoetapperna som avgör vem som vinner. Utan ett bra lag som hjälper dig upp över bergen och dessutom kör de andra möra är det svårt att vinna en bergsetapp.

Jag är absolut för en återgång till individuell start på femmilen men det lär väl aldrig ske. Vi får väl se hur längdskidsporten kommer att utvecklas men en sak har man anammat som man sysslar med även inom cykelsporten; nämligen att gå upp i täten och sakta ner tempot när en lagkamrat har fått en lucka. Lite lagtänk finns det ändå.

Så, sakta men säkert blir kanske även längdskidsporten en "lagidrott". Och för att försöka komma tillbaka till huvudämnet: Nej, Northug är ingen övermänniska, han är helt enkelt bara bäst på att spurta ner alla andra.
#5
7 juni 2015 kl 11:29
1 Gilla
Sprang i Malmö förra året. Aldrig mer! Andra varvet, när man behöver lite hejarop och pådrivning, var det istället helt dött. Sprang det även för två år sedan. Kanon! Farthållare, folk längs hela banan och bra organiserat.
Kan istället rekommendera loppet i Skanör/Falsterbo.
#6
7 juni 2015 kl 20:55
Gilla
@Mikael

Nej, nu var kanske inte hejaropen pyramidala i Skanör och det var kanske inte heller i första hand för hejaropen som jag tyckte Skanör var roligare att springa. Det var helt enkelt en trevligare bansträckning att springa. Behovet av hejarop var kanske inte heller lika akut eftersom att det just var roligare att springa i Skanör.

Andra halvan av loppet i Malmö var så tråkig och mentalt dödande att behovet av hejarop var större.

Jag har sprungit ett och annat lopp där man knappt ser en själ längs banan men det har gått bra ändå för att det har varit bra bansträckningar. Om bansträckningen däremot gör att jag tappar sugen kan det vara lite hejarop som gör att man ändå biter ihop.