Foruminlägg av Maritha Nordin

< < < 1 2 > > >
#1
16 november 2009 kl 01:44
Gilla
Jag planerar att springa stockholms maran nästa år. Jag har tränat lite till och från det senaste året och har joggat ca 5 månader under detta året.
Tänkte följa Szalkais träningsprogram på maraton.se för antingen 5 eller 6-timmarsgruppen beroende av hur kroppen känns.
Jag var för 10-talet år sedan väldigt vältränad med en vilopuls på 48 och sprang då långa sträckor på runt 2 mil på långpassen samt tränade 2 ggr per dag 4-5 dagar i veckan. Tyvärr trampade jag snett under ett pass och ådrog mig en knäskada som var svårläkt och rehab tog mig 1 år.

Det jag funderar över är om jag fixar detta eller om jag är för ambitiös? Är det ändå inte så att kroppen har ett muskelminne och man lite lättare tränar upp kroppen igen om man varit väldigt fysiskt vältränad? Jag har fortfarande en hel del muskler och styrka kvar efter min aktiva tid så det är mest konditionen och uthålligheten som saknas. Jag har inte varit inaktiv under de här åren utan jag har ägnat mig åt promenader med och utan stavar, cyklat samt lättare styrketräning, yoga, pilates och joggat(endast detta året i ca 5 mån).

Är jag ute å cyklar??.....:-)
/Maritha
#2
16 november 2009 kl 23:04
Gilla
Oj, vad många svar....kul:-)

Jag är mycket medveten om skaderisken med tankte på tidigare knäskada.
Jag har anmält mig och kör på så får vi se vart jag hamnar och om kroppen håller. Känner jag att inte kroppen håller så får jag springa 2011 istället. Jag forcerar inte kroppen om den känns sliten eller om det gör ont.
Jag tänkte göra nåt kul när jag fyller 40 nästa år och skulle åtminstone en gång i livet vilja fixa en mara. Sen blir det nog kortare lopp....

Viljan och strukturen finns sedan förut så det är inga problem. Det enda är om kroppen hänger med på det jag vill.
Jag kommer att följa råden på maraton.se samt köra M. Everlöfs stretchövningar samt styrketräna och köra nån alternativ kondition som typ rodd, cykel som komplement. Jag kommer även att gå på massage under hela den här tiden som jag tror kan vara bra med tanke på att jag har vissa problem med min rygg.

Tack, snälla för era inlägg. Det sporrar vidare!

/Maritha
#3
3 mars 2010 kl 02:04
Gilla
Hej på er!

Har en fundering över detta med drickat under en mara.
Har ni koll på vilken energidryck som serveras under Stholm Marathon?
Funderar även på hur ofta ni fyller på med dryck och i så fall med vad?
I skrivande stund så har jag än så länge bara druckit vatten.

Med vänlig hälsning
Maritha
#4
7 mars 2010 kl 20:10
Gilla
Jag återupptog min träning så smått i mars förra året och har inte sprungit på en hel del år innan dess. Har tränat och tävlat på skidor och löpning förr på hög nivå.
Jag funderar över hur stor "skada" 2 veckors uppehåll pga sjukdom gör???? Jag kommer att köra på och hoppas att kroppen håller. Vet att det kan vara en svår fråga att svara på. Vill ju ändå klara detta så bra jag någonsin kan med de förutsättningar jag har.........jag blir lite deppig över sjukdomen och tänker lätt att nu är det kört. Vill bara höra någons spontana åsikt.

/Maritha
#5
8 mars 2010 kl 18:27
Gilla
Funderar över hur många dagar ni vilar efter era långpass? Jag tränar efter Szalkais program på marathon.se just nu och brukar vila 2 dagar efter. Brukar endast gå hundpromenader på dessa vilodagar.
Jag märker att om jag tar mer än en vilodag efter de övriga passen under veckan så är det lätt att jag slöar till å så blir det ytterligare vilodagar så jag brukar köra 2 dagars träning och sen 24 timmars vila för att inte dra på mig någon skada. Jag springer 3-4 dagar, ett pass med rodd/hopprep varvat med styrka i intervaller + ytterligare ett styrkepass med boll/hantlar. I vår kommer jag även att lägga till träning med mtb. Kan det vara ett bra upplägg?
Vet att jag ska lyssna på kroppen och ändrar ju naturligtvis i träningen om jag får ont någonstans eller blir sjuk på annat sätt.

Mvh
Maritha
#6
9 mars 2010 kl 15:13
Gilla
Har en kompis som håller på och tränar inför maran.
Är det någon som fixat att springa en mara med extra kilon?
Vill peppa henne att klara det!

/Maritha
#7
14 mars 2010 kl 20:14
Gilla
Även jag funderar på att åka vasan nästa år...
#8
23 mars 2010 kl 21:29
Gilla
Självklart ska man plocka upp efter sig om hunden skiter där det vistas människor. Även jag som är hundägare till 2 leonberger tycker det är jäkligt äckligt att trampa i hundskit.
Att skriva att det skulle finnas forum där hundmänniskor hetsar mot joggare är för mig EJ sunt förnuft. Bara korkat skrivet......
Sen kan man ju undra allt det vi människor slänger omkring oss i naturen eller som åker ut från fönstret i bilen då ni inte orkar stanna och slänga det i en sopkorg typ äckliga blöjor och annat vidrigt. Jag vet hundar som trampat på sönderslaget glas på trottoaren, i skogen etc där ägarna har fått betala tusentals kronor för att sy ihop tassar med mera..........men då är det jäkligt tyst.....

Mvh
Maritha Nordin, hundägare sedan 1998 & som har både sunt förnuft OCH tar upp skiten efter mig. Fantastiskt va?
#9
29 mars 2010 kl 16:18
Gilla
Har fått lite panik nu och undrar om det är kört för min del......
Startade upp träningen i okt-nov 2009 med målet att försöka klara maran 2010. Har tyvärr av div anledningar missat ett antal pass motsvarande 3 veckor. Jag kan ta igen en del pass kommande veckor men frågan är om det är kört????????????????? Känner mig missmodig......
Mitt mål är eller var att klara loppet.
#10
29 mars 2010 kl 23:13
Gilla
Tack snälla för era svar. Jag ska försöka ta det lugnt även om det känns svårt...
#11
31 mars 2010 kl 11:23
Gilla
Jag kom igång med träning under förra året och startade upp med att jogga i oktober/november så jag känner mig lite stressad men hoppas nu jag får hålla mig frisk och att jag tar mig i mål överhuvudtaget.......
Tack för svar:-)
#12
25 april 2010 kl 12:38
Gilla
Någon som vet hur länge man har på sig att anmäla sig för att vara säker på en startplats?
#13
25 april 2010 kl 22:07
Gilla
Då ska jag anmäla mig nästa vecka.
Tack för svar.
/M.
#14
6 maj 2010 kl 03:02
Gilla
Här är ytterligare en nybörjare på marathon och min träning har väl också periodvis varit sådär pga div anledningar.
Min målsättning är att klara loppet och sen om det blir någon mer mara det är nog bäst att vänta med att svara på tills efter loppet är gjort......:-)

En av många funderingar just nu är hur mycket vätska, salt ni får i er INNAN själva loppet? Det finns ju möjligheter till att det kan bli rätt så varmt den här dagen och då kan ju saltförlusterna bli rätt stora. Eller kompenserar sportdrycken saltförlusterna såpass bra så jag inte behöver tänka på tillskott av salt innan?

/Maritha
#15
9 maj 2010 kl 21:04
Gilla
Har idag avverkat ett på 20 km. Kroppen känns ok. Ska försöka springa ytterligare ett på 24 nästa vecka och ett runt 20 veckan efter det. Sen blir det väl till att köra lite kortare distanser och spara på krutet till den 5/6.
Min första mara och nog börjar det kännas lite nervöst över hur detta ska gå....:-)

Lycka till alla ni som kämpar!
#16
8 juni 2010 kl 19:49
Gilla
Har lite funderingar hur snart ni andra startar upp er träning efter ett sånt här lopp? Jag tänker springa, cykla på min nya mtb i skogen samt åka rullskidor då jag är anmäld till Vasaloppet nästa år.
Detta var min premiär av maror och tog det väldigt lugnt eftersom jag inte visste hur just min kropp skulle reagera på den här typen av arbete.
Tog min runt på 5,34 utan vare sig skavsår eller blåsor eller nåt annat, dock så har jag rätt rejäl träningsvärk och är lite stel än.
#17
4 november 2010 kl 22:26
Gilla
Hej på er!
Sprang Sthlm Marathon i juni. Blev efter loppet sjuk i flera omgångar + känningar av knäna som totalt medfört att högst ofrivilligt uppehåll på ca 4 mån. Har under tiden gjort enstaka löppass, cyklat enstaka pass, gått massvis med promenader, tränat rodd och lite styrka.
Vill åka Vasaloppet i mars och funderar dela på hur mycket jag tappat och hur jag på bästa och mest effektiva sättet kommer tillbaka igen. Känner mig helt frisk och pigg i kroppen igen.

Tacksam för alla tips och förslag!
/Maritha
#18
10 december 2011 kl 18:59
Gilla
Hej allihop!

Jag har planer på att springa Sthlm Marathon 2012. Sprang/joggade loppet 2010 på 5.34 och skulle vilja bli snabbare till nästa år MEN har under den här tiden haft otaliga infektioner, kristallsjuka etc etc och knappt kunnat träna alls samt dragit på mig 15-20 kg extra som jag också vill få bort tills dess!! Går denna ekvationen ihop??? Kan jag starta upp nu försiktigt, tappa kilon och samtidigt bli snabbare till nästa år? Skulle vilja springa på runt 4.30-5 timmar.
Är dettta möjligt att uppnå?? Är beredd att lägga ner den tid som behövs.

Fortsatt trevlig helg!
Mvh
Maritha
#19
14 december 2011 kl 16:18
Gilla
Hej!
Jag vet så väl vad du pratar om. Har hört SÅ MÅNGA GÅNGER att bara viljan finns, bara du äter regelbundet, bara du tränar, bara då gör si eller så etc etc.. Läs boken sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson så kanske du känner igen dig och varför du reagerar som du gör. Jag har dels tagit kontakt med Bitten och dels går jag i KBT. Det är ingen lätt väg kan jag lova att dels ta itu med ett tvångsbeteende och dels ta itu med en kemi i kroppen som är "fucked up" pga känslighet för socker. Denna kamp suger all energi i de perioder den pågår.
Önskar dig lycka till!
Maritha
#20
16 december 2011 kl 08:39
Gilla
Hej Åsa!

Du får tag i en KBT-terapeut genom att du kontaktar din husläkare på din vårdcentral som skriver en remiss. Sen blir du kallad till en bedömning och vilken typ av hjälp du behöver.
Du får ha i åtanke att detta inte är någon quick fix och att det är djupt rotade vanor, tankar om dig själv och omvärlden som ligger till grund för det här problemet.
Sen sockerberoendet tar även det sin tid att komma ur, Att rätta till obalanser etc. Boken kan vem som helst läsa för att få kunskap om vad socker gör med vår kropp och hjärna. Läs även Jonas Coltings bok som även där tar upp detta med socker men även mycket bra om träning etc.
Jag har också försökt med kontroll att klara detta. Genomförde Sthlm Marathon 2010 men detta sätt passar inte mig utan jag behöver avgiftas helt enkelt från det som min kropp inte tål. Vi är olika konstruerade i vår kemi och vi är nog rätt många som egentligen är känsliga mot socker.

Lycka till
Skriv gärna
Maritha
< < < 1 2 > > >