Foruminlägg av Rebecca

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
29 mars 2014 kl 15:35
Gilla
Hej!

Jag är en 20-årig tjej som tränat löpning regelbundet i ca 3 år, och det senaste året har jag blivit mer och mer intresserad och sprungit längre och längre. Jag kanske snittar 35-45 km per vecka, och på lördagar kör jag mitt långdistanspass på ca 13-20 km. Min längsta distans någonsin är 30 km (en gång i december). "Tyvärr" har jag under de tre senaste månaderna varit utomlands (Nya Zeeland och USA) så jag har inte behållit samma regelbundenhet, men jag har sprungit minst 4-5 gånger per vecka ändå - dock var den längsta sträckan då 16 km.

Hur som helst (!), jag tror mig kunna ha kapaciteten att springa åtminstone ett halvmaraton eller Lidingöloppets 30 km (med tanke på att det är i september). De lopp jag anser vara mest intressanta är halvmaraton, maraton, Lidingöloppet och Tjurruset (jag är medveten om att den "bara" är 10 km men den verkar urkul). Dock vill jag inte deltaga i alla olika sorter eftersom det kostar ganska mycket pengar och jag ska börja studera i höst.

Så:
1) Hur många månaders träning bör jag förvänta mig innan jag kan genomföra ett maratonlopp?
2) Bör jag satsa på Tjurruset, Lidingöloppet eller vänta helt tills jag är redo för maraton (när nu det blir, med härledning till fråga 1...)
3) Slumpmässig fråga men: rekommenderas en pulsklocka till någon som löper som jag? Funderar på den där Garmin-klockan (ni vet nog vilken jag syftar på) men vet ni någon minst lika bra till ett billigare pris?

Nu blev det många frågor - är tacksamma om ni kan ge lite tips i åtminstone en fråga. Och kostnaden är inte ett GIGANTISKT problem men med tanke på mina utomlandsresor vill jag ändå försöka vara lite ekonomisk. För samvetet, ni vet.

Tack!
#2
19 augusti 2014 kl 21:55
Gilla
God dag!

Har precis anmält mig till mitt första maraton - Vintermaran i Stockholm! Det har varit mycket snack från mitt håll om maraton, triathlon, tjurrus osv så nu tänkte jag att det skulle bli lite verkstad i det hela. Så jag är spänd.

Men givetvis har jag lite frågor kring detta.
1. Jag har kikat på löpschemat härifrån och från Runner's World. Är det någon ni kan rekommendera, och hur punktliga har ni varit? Satsar på en tid mellan 3:30 och 3:45 ungefär. Har sprungit en maratonsträcka förut (inte tävling) och då tog det 4 h. Och då varken drack jag eller åt.
2. ... vilket leder mig till nästa fråga. Är det SUPERNÖDVÄNDIGT att dricka och äta under loppet?
3. Hur tänker ni med maten veckan innan? I korta drag givetvis. Och det är självklart olika för alla, men jag syftar mer på kolhydratsintag osv. Bör nämna att jag är vegetarian.

Det var väl det. Är tacksam för ett halvt svar!!
#3
20 augusti 2014 kl 10:59
Gilla
Springer ungefär 20 km en gång per vecka, sedan springer jag 3-4 gånger till per vecka mellan 10-15 km. Varierar med lite intervall ibland. Tänkte börja höja antalet km på långdistansarna och kanske köra 30-35 km åtminstone 5-6 gånger innan loppet.

Tack för alla svar!
#4
10 november 2014 kl 08:09
7 Gilla
Vet inte om någon ser det här nu men klarade maran på 3.35.30! De tider jag hoppades på här tyckte jag var ganska naivt och jag förväntade mig mer en tid runt 4 h, men ibland förvånar man sig själv. Kul lopp!
#5
27 november 2014 kl 19:47
2 Gilla
... när en lite halvt drömmer om att ha ett jobb relativt långt ifrån ens bostad i framtiden så att transportlöpning är ett alternativ.
#6
3 december 2014 kl 08:28
Gilla
Min fungerar bra, förutom att satelliten ibland tar exceptionellt lång tid på sig att lokalisera, men det beror nog mer på att jag är extremt otålig när det gäller att börja springa... Inget tålamod. Men den är väldigt enkel och funktionerna räcker alldeles lagom för mig, vill egentligen bara ha tid och sträcka, samt kilometerhastighet! Så det beror ju på ens preferenser.
#7
8 januari 2015 kl 13:12
Gilla
Nu kommer det lite smygreklam här men det hoppas jag är okej!

Min kusins pojkvän driver ett eget företag i Västerås med personlig träning och massage. Om du söker på "Jimmie Söderquist massage och träning" kommer du dit. Förra våren och i höstas hade han löpträningar för grupper om 10-20 pers, och jag deltog i den första omgången. Vi fick lära oss löpteknik, hur man springer utan att belasta foten och olika löpupplägg. Jag vet inte när vårens omgång startar men jag är nästan säker på att det kommer bli fler omgångar.

Sedan har han också personlig träning där han erbjuder ett individualiserat löpupplägg där man kan få hjälp med vilka mål man än vill nå (inom realistiska gränser, då...)

Men jag kan tänka mig att något liknande finns i Uppsala, där du verkar bo.
#8
8 januari 2015 kl 16:37
Gilla
Hej på er!

Genomgår en smärre identitetskris just nu och vill helst av allt ta en vecka någonstans i Europa i sommar och bara springa, äta och läsa för mig själv i ett naturskönt område.

Jag har sparat undan ganska mycket pengar men vill ju inte spendera alldeles för mycket så därför tänkte jag att jag tar något ställe i Europa där det är billigt att ta sig. Nu till frågan: har ni någon favoritstad/något favoritställe med mysiga caféer, goa vidder och lugn i Europa?

Väldigt flummigt. Men jag känner mig ganska flummig, så det får vara så.
#9
23 februari 2015 kl 09:26
1 Gilla
Hatar alltid de första 3-5 km och det är alltid då jag funderar på varför jag valt just att springa. Sen efter det skrattar jag gott och undrar hur man kan välja något annat än springa.
#10
6 mars 2015 kl 16:29
Gilla
Jag hänger gärna på någon gång! Hur långa är passen på söndagarna?
#11
18 april 2015 kl 07:18
2 Gilla
Hallå hallå.

Jag skulle behöva lite tips. Jag har ingen aning om vad man borde stoppa i sig och har ett förflutet med att mixtra med maten, så mängder och sådant är svårt för mig. Men rent intuitivt känns det som att jag äter tillräckligt.

Men igår sprang jag 3 mil. Framåt kvällen började jag känna mig omättbar, och nu dagen efter är det ett stort svart hål i min mage ungefär. Så jag undrar lite över mitt matintag igår; åt jag för lite? För konstigt? Och som rubriken säger: jag är vegetarian (lakto-ovo).

Frukost: fröknäcke med avokado + ägg, chiapudding med granola
mellanmål: päron
Lunch: Quinoabiffar med ajvarsås, fem små potatisar, inlagda rödbetor, sallad
(Löptur på 3 mil)
Kvällsmat: Soppa + bröd
Fredagslyx: Ben & Jerrys

Som ni ser smällde jag i mig en Ben & Jerry's, vilket inte hör till vanligheterna, men jag menar - en sån innehåller ju sjukt mycket kalorier. Men jag kunde ändå inte somna på typ 2-3 timmar på grund av hunger, och nu efter frukost känns det fortfarande som att jag inte ätit något.

Jag målar ju upp det här som det är rocket science. Men finns det fler vegetarianer här som upplever att de är väldigt hungriga ständigt? Eller är det bara en löpargrej? Allmänna tips tips?
#12
18 april 2015 kl 07:20
Gilla
(Och sidnoteringen att den innehåller "sjukt mycket kalorier" - då menar jag att den borde mätta ganska mycket)
#13
18 april 2015 kl 19:42
1 Gilla
Tack för alla svar!

Lite allomfattande:
- Nja, nej, att äta glass efter träning brukar jag inte göra och nej, det är inte mycket näring i det haha. Men om det är något jag vill kunna komma tillbaka till 100% "normalt" igen är det att äta glass, och då gäller det att äta det också ;)
- Äter ingenting under de passen. Det kanske är något jag bör börja med alltså?
- Det här med att äta när jag är hungrig: det känns lite FEL att ta upp något sådant här i detta forum, eftersom jag upplever att det är mer proffsigt än så på detta forum, men läget är tyvärr så att jag upplever att mina hungerkänslor är onaturliga. Eftersom jag upplever att "alla" andra blir så mätta snabbt. Men detta är ju rester av min mixtring. Jag vet ju att alla har olika energibehov, men ibland är hjärnan irrationell.
- Har faktiskt köpt "Eat and run"! Blir till att läsa den nu!
- Vegetarian i drygt ett år!

Vet inte om det här med vegetarian är någon korrelation = kausalitet (säger man så?) men tänkte höra om någon har liknande erfarenheter.

Tack så mycket för alla svar!
#14
19 april 2015 kl 18:10
Gilla
Patrik: Ja, det skulle väl räknas lite som att mixtra med maten. Eller efterdyningar av det.
Och din andra fråga är svår att svara på eftersom det mer är av en känsla jag har, och jag är uppenbarligen ganska lättpåverkad.

Allie: och här har jag gått runt och trott att quinoa är fantastiskt proteinrikt. Intressant. Linssoppa var det ja! Tack för påminnelse om protein.

Tommy: intressant. Kul ämne. Vad jobbar du med idag? Ja, jag hade med mig lite torkade fikon under passet, men upplevde att jag kanske inte behövde dem. Nästa gång hamnar de i magen.
#15
22 april 2015 kl 13:57
Gilla
Älskar alla svar - återigen tack! Det är ju en lyx att kunna äta lite mer av det jag gillar (vilket för det mesta är vad vi skulle kalla hälsosamt) och det ska jag ta tillvara på.

Att äta om man är hungrig låter ju logiskt nog......
#16
25 april 2015 kl 14:26
Gilla
Kristoffer: Nej, jag tror inte heller det, men den här känslan av att vara hungrig och håglös är relativt vanlig för mig, så jag tänkte om det hade med kosten att göra. :) Den här veckan har jag dock varit noga med mellanmål och allt sådant och under 3-milaren idag åt jag lite och det fungerade bra! Kokosmjölksgryta när jag kom hem, Emma - blev inspirerad!
#17
2 maj 2015 kl 09:11
1 Gilla
Gjorde milen på 41.51 i torsdags, utan att aktivt försöka bli snabbare på milen! Jag antar att de där förbannade intervallerna har givit lite utdelning...
#18
26 maj 2015 kl 13:34
Gilla
Är det inte lite konstigt att utgå ifrån att det måste finnas något intresse för att löpa överhuvudtaget? Det är ju inget nyhet att löpningen blommat upp de senaste åren och att det är trendigt, men trenden kanske håller på att dö ut.

Spekulationer, givetvis, men många kanske satsar på andra arrangemang istället för varvet, utan för den skull blivit "latare".
#19
27 maj 2015 kl 16:21
Gilla
Nu avbryter jag lite i vädersnacket men: är det dumt att löpa en kortare sträcka både idag och imorgon? Idag runt 4 km imorgon runt 5 hade jag tänkt. Eller ska jag bara satsa på imorgon? Nojjigt värre.... Kanske inte gör någon skillnad.....
#20
27 maj 2015 kl 16:44
Gilla
Sprang 8 km i måndags. Brukar ligga på 6-10 mil per vecka, med undantag förstås.
< < < 1 2 3 4 > > >