Löpning Kom igång 4 inlägg 969 visningar

Vilket lopp? + pulsklocka

1994 • Västerås
#1
29 mars 2014 - 15:35
Gilla
Hej!

Jag är en 20-årig tjej som tränat löpning regelbundet i ca 3 år, och det senaste året har jag blivit mer och mer intresserad och sprungit längre och längre. Jag kanske snittar 35-45 km per vecka, och på lördagar kör jag mitt långdistanspass på ca 13-20 km. Min längsta distans någonsin är 30 km (en gång i december). "Tyvärr" har jag under de tre senaste månaderna varit utomlands (Nya Zeeland och USA) så jag har inte behållit samma regelbundenhet, men jag har sprungit minst 4-5 gånger per vecka ändå - dock var den längsta sträckan då 16 km.

Hur som helst (!), jag tror mig kunna ha kapaciteten att springa åtminstone ett halvmaraton eller Lidingöloppets 30 km (med tanke på att det är i september). De lopp jag anser vara mest intressanta är halvmaraton, maraton, Lidingöloppet och Tjurruset (jag är medveten om att den "bara" är 10 km men den verkar urkul). Dock vill jag inte deltaga i alla olika sorter eftersom det kostar ganska mycket pengar och jag ska börja studera i höst.

Så:
1) Hur många månaders träning bör jag förvänta mig innan jag kan genomföra ett maratonlopp?
2) Bör jag satsa på Tjurruset, Lidingöloppet eller vänta helt tills jag är redo för maraton (när nu det blir, med härledning till fråga 1...)
3) Slumpmässig fråga men: rekommenderas en pulsklocka till någon som löper som jag? Funderar på den där Garmin-klockan (ni vet nog vilken jag syftar på) men vet ni någon minst lika bra till ett billigare pris?

Nu blev det många frågor - är tacksamma om ni kan ge lite tips i åtminstone en fråga. Och kostnaden är inte ett GIGANTISKT problem men med tanke på mina utomlandsresor vill jag ändå försöka vara lite ekonomisk. För samvetet, ni vet.

Tack!
1984 • Stockholm
#2
29 mars 2014 kl 16:28
Gilla
Jag tror absolut att du har möjlighet att genomföra Lidingöloppet på ett bra sätt, men isåfall behöver du helst köra rätt mkt backar som förberedelse. Så om du inte har tillgång till ett motionsspår eller en skogsstig med mkt kupering så kanske det passar bättre med tex sthlm halvmarathon två veckor tidigare (ett väldigt trevligt lopp det också). Du klarar säkert ett marathon i år om du ger dig tusan på det men det är nog ingen bra ide att göra det redan i sthlm, och varför skynda? Lidingö eller halvmaran + nåt trevligt millopp kanske? Tjurruset tex, eller midnattsloppet som är väldigt poppis :).
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#3
29 mars 2014 kl 16:44
Gilla
Gå in och kolla på Electroworld på nätet för de har Garmin klockor till bra pris.
jag köpte min Garmin FR210 för bara 999 kr istället för 1500-2500 kr som jag har sett den till. Pulsband medföljer och man kan ställa in Intervaller och vilo tid i den.
Mycket bra klocka till bra peng tycker jag.
Kaj
1980 • Bryssel
#4
30 mars 2014 kl 14:45
Gilla
Så som du tränar skulle du kunna ställa upp i ett maraton utan större problem. Släng in lite längre pass varannan vecka innan bara. Det finns massa lopp att välja på, men tycker absolut du ska testa den magiska distansen 42,2 km :) Hitta en stad du gillar och anmäl dig! Släng in en halvmara i uppladdningen också så blir vägen dit roligare.

Givetvis ska du investera i en klocka. Garmin 610 finns till bra pris nu när en ny modell är ute. Rekommenderas. Kolla prisjakt. Det kommer att motivera dig ytterligare att springa när du kan hålla exakt koll på tid och kilometer.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.