Foruminlägg av Martin Ljungberg

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
17 januari 2008 kl 09:26
Gilla
Själv har jag svårt för musik när jag springer. Däremot gillar jag att lyssna på prat. Talbok fungerar, men det absolut bästa tycker jag är P3 Dokumentär. Finns att ladda ner från P3s hemsida, och på diverse nedladdningssajter :).

För mig är skillnaden att man tvingas lyssna aktivt, till skillnad från när man har musik i öronen. Alltså lyssnar man mer på vad som sägs, än tänker på hur långt man sprungit, hur trött man är osv. Dessutom blir löpningen en ännu bättre avkoppling, eftersom man inte har möjlighet att tänka på annat, jobb el dyl.

Tilläggas kan att P3 Dokumentär för det mesta är välgjorda. Handlar om svensk nutidshistoria.

/Martin
#2
17 januari 2008 kl 09:46
Gilla
Kan först berätta att jag jobbat i olika sportaffärer, mestadels med skor, under 8 år, och fått diverse utbildningar från både skotillverkare och leverantörer av sulor och inlägg.

Johan Frazen: Att Brooks inte finns i 46,5 beror på att över strl 12 (tror jag det är ) är nästa läge strl 13. Det handlar om en helstorlek, inte halvstorlek, inte heller 1,5 storleks skillnad. När man översätter amerikanska storlekar till europeiska försvinner det vissa hack. Det är därför Adidas jobbar med 2/3-storlekar i europa istället. Att Brooks adrenaline är hårda i hälen är inget att fundera över. Sitter de bra på foten och det känns bra, så behöver du inte bry dig om det.

Nu har jag inte läst alla dina inlägg jätteingående, men en sak slår mig. Både du och många andra pratar om dämpning, och hur mycket dämpning en sko har. En billig sko har oftast lika bra dämpning som en dyrare, generellt sett. En dyrare sko har däremot oftast bättre stabilitet, och finare materialval. Min uppfattning är att man inte skall titta speciellt mycket på hur "mycket" dämpning en sko har. Hitta en sko som sitter bra på foten, och som är rätt för ditt löpsteg. Är man ovanligt tung kan man behöva väga in det med. Om vi pratar om Brooks så har de en modell som heter, eller iaf hette, Beast och den är gjort för tyngre löpare. Dämpningen känns kanske hård i butik, men funkar bra på löptur. Dessutom är den stabil, i mängder :)

Om man inte hittar en storlek som passar perfekt kan man laborera med olika tjocklekar på sockarna. Med mina senaste skor, Adidas adistar ctrl 4, använde jag Seger ultrathin blisterguard i början. Men när jag sprungit in skorna var jag tvungen att gå över på en vanlig seger running blisterguard istället, för att foten skall sitta fast.

Vad gäller storleken på skorna skall du ha nån cm över framför tårna. Men foten skall inte kunna röra sig i sidled, eller i hälen. Väldigt viktigt att foten sitter fast, annars hjälper det inte hur mycket pronationsstöd el dyl man har i skon. Som någon påpekade tycker även jag att man skall försöka utnyttja de sista hålen längst upp, för att få hälen att sitta fast.

Och en sak till... Att skor slits ut i hälen, och man får blåsor där, beror inte på att det är fel på skorna. Det är så enkelt att foten inte sitter fast, och man skaver sönder både häl och sko. Försök hitta en sko som är smalare i hälen, eller använd tjockare socka. Min personliga uppfattning är att skor generellt sett är för breda i hälen.

Hoppas jag fick med allt nu :)

/Martin
#3
17 januari 2008 kl 09:50
Gilla
Hur tvättar ni era strumpor? Det är svårt att undvika att de blir noppriga när de tvättas. Det kan hjälpa att vränga dem när man tvättar dem.

Jag vet att förra generationens Segersockar nopprade sig, men jag tror att nyare är bättre. Själv kör jag bara på Seger.

/martin
#4
17 januari 2008 kl 09:59
Gilla
Jag gissar att de flesta här pratar om kompenserande formgjutna sulor, som görs av en ortoped? Det är naturligtvis det bästa alternativet, utan tvekan. Men det finns även ett billigare alternativ, för oss med mindre problem, eller för dem utan problem men bara vill ha en skönare sko. Balkefors (Rehband) har sulor som "formgjuts" efter foten. Det är en kompositsula som värms och formas efter foten. Den bygger alltså inte speciellt mycket mer än skons orginalsula (som i 99% av fallen är skit). Man får en mycket bättre passform och plötslligt sitter de flesta skor skönt. har för mig att priset är ca 700:-.

/Martin
#5
17 januari 2008 kl 10:29
Gilla
Bomull är naturligtvis förbjudet att springa i, då det absorberar fukt och lätt skapar skavsår. Om det inte räcker med löparsockar så har Seger en speciell modell, som de kallar Blisterguard. Där har man vävt in en teflonfiber på utsidan av strumpan, villket leder till att friktionen maximeras mellan sko och strumpa, och inte mellan strumpa och fot. Jag använder enbart blisterguard när jag springer numer, och har inte haft problem sen jag bytte.

/Martin
#6
17 januari 2008 kl 14:04
Gilla
Det finns bara ett sätt att hitta bra skor, och det är att testa själv. Gå till en bra löpaffär och be om hjälp. Där får du, som många redan påpekat, bra hjälp att hitta skor som passar ditt steg, sen är det bara att hitta en som dessuotm sitter skönt. Grundfrågan var ju hur dyra skor man behöver köpa, men det verkar som att du har problem att hitta skor som sitter bra och du är nöjd med i övrigt? Är då priset viktigt?

Jag personligen vill påstå att man skall räkna med ca 1200:- för ett par skor. Har man tur blir det några hundralappar billigare, har man otur blir det dyrare.

/Martin
#7
18 januari 2008 kl 07:30
Gilla
Dämpning är ett överskattat begrepp. När man pratar om dämpning handlar det om ett material/koncept för att snarare förlänga skons livslängd, än att skapa bättre dämpning. Ett av de absolut bästa dämpningsmaterial som finns är EVA, som är det material som mellansulan i de flesta skor är gjort av. Nackdelen med EVA är att det mattas fort. Detta kan man dock råda bot på , på diverse sätt. Asics SpEva är exempel på detta. Dock lägger Asics även in geldämpning i framfoten, för att ytterligare förlänga skons livslängd.

Dessutom kan man fundera över hur foten jobbar när den rör sig utan sko. Då är flexibiliteten i mellanfoten det som skapar "dämpning", tillsammans med fettkuddarna, i framfoten. Flexibiliteten skapar även ett frånskjut, som en torsionsfjäder. Detta är något som de flesta tillverkare lägger in i sina skor nu förtiden, tex är Adidas Torion ett exempel på detta. Adidas jobbar dessutom med två olika typer av dämpning i sina skor. I hälen dämpar man (absorberar energin), i framfoten har man ett material med betydligt mer studs (återger energin). Dock är adiprene just en variant av EVA.

För att sammafatta: Överskatta inte dämpning, köp den sko som funkar för din fot och ditt steg. Dock är ju i princip alla skor över 1000:- heldämpade. Då behöver man inte ens fundera över det.

/Martin
#8
18 januari 2008 kl 10:23
Gilla
Man måste dock högerklicka och välja "spara som"...
#9
18 januari 2008 kl 11:08
Gilla
Erik, programmen är inte två timmar långa. All musik är bortplockad, så i normala fall är de ca 1h20min.

#10
16 februari 2008 kl 17:39
Gilla
Lyssna på talbok, eller som jag rekommenderat tidigare, P3 dokumentär. Man tvingas lyssna koncentrerat, och glömmer hur långt man springer.

/Martin
#11
21 februari 2008 kl 09:24
Gilla
Jag har haft samma behov jag. På jobbet har vi småkakor ståendes, och det är lätt att ta 1-2 st på förmiddagen, sen 2 efter lunchen, och några på eftermiddagen. Man blir beroende...

Efter att ha läst Jonas Coltings bok "Jag vill bara se bra ut naken", fick jag mig en funderare. Han menar på (inga vetenskapliga belägg) att man blir beroende av raffinerat socker. Jag stålsatte mig helt enkelt några dagar och vägrade ta av kakorna, och efter någon vecka var behovet av dem borta. Ta en frukt istället för det onyttiga.

/Martin
#12
3 mars 2008 kl 07:31
Gilla
Den har säkert samma dämpning, men är långt ifrån samma sko.

Man kan inte sitta och diskutera hur bra en sko är, teoretiskt. Gå och prova ut en sko i butik istället för att diskutera dem.
#13
14 mars 2008 kl 11:52
Gilla
Testa löpartights, eller långa boxershorts som smiter åt kraftigt. Nike har en komprimerande modell som funkar jättebra för mig. Innan jag testade dem fick jag skavsår när jag sprang över 1,5 mil.

/Martin
#14
17 mars 2008 kl 11:13
Gilla
En viktig sak att hålla koll på att skriva rätt in den här tråden. Råkar man ta bort N i utåtnavlade eller inåtnavlade blir det fel...

Jag är ganska säker på att hon kan söka en doktorandtjänst för att jobba vidare på frågan,
#15
13 maj 2008 kl 07:48
Gilla
Jag har också en balkeforssula, och har haft lätt att få skoskav i hålfoten då skon är ny. Prova Seger Running Blisterguard, absolut inte ultrathin blisterguard. En tjock socka med teflon inlagt, som minskar risken för skoskav, och vaselin är nog också en bra idé. Annars tror jag mer på att skon och sulan inte passar din fot. En smalare sko är säkert att föredra, det spelar ju ingen roll hur stabil skon är om inte foten får stöd av skon. Men som sagt, första steget är en tjock socka och att snöra skon rejält, hela vägen upp.

Har du testat att plocka bort sulan helt och börja springa på mellan/framfot? Det är ett tips inför framtiden. Du kommer träna bort din pronation på längre sikt, och slippa specialinlägg osv.
#16
13 maj 2008 kl 21:17
Gilla
Vila fram till loppet nu, och ladda mentalt och fysiskt, Om du känner för det kan du möjligtvis sticka ut och småspringa lite på fredag, utan belastning, om du känner för det. Men vila är det bästa.

14km kommer nog räcka för dig, beroende på vad ditt mål är. Jag hade som mest 17km när jag sprang första gången, och det gick alldeles utmärkt. Bästa tipset för dig och alla andra nybörjare är att njuta av loppet, och sätt upp andra mål inför nästa år... för det blir ett nästa år.
#17
7 juli 2008 kl 20:55
Gilla
Jag funderar på om någon har erfarenhet av Suuntos T4 och T6, och framför allt Suunto Coach. Hur fungerar den egentligen? Anger den bara ett lämpligt pulsintervall för träningspasset, eller säger den även hur lång tid träningspasset bör vara?

Det känns som att T3 och T4-modellerna är prisvärda sett till vad de kan säga om hur kroppen reagerar på träning, och med de tillbehör som finns. Men det är alltid intressant att höra andras åsikter.

/Martin
#18
13 juli 2008 kl 10:15
Gilla
Nähä, det fanns inte nån med synpunkter...

Jag har iaf letat lite på Suuntos hemsida, som är väldigt svårnavigerad, för att hitta information. Vad jag till slut kunde förstå så lägger klockan upp en 5-dagars träningsperiod, träningspass och vilodagar. Dessutom är perioden adaptiv - så om jag någon dag inte följer rekommendationerna så kalkylerar den om träningspassen under perioden. Som du skriver Mårten, så är det säkert även så att den lägger upp det enskilda tränignspasset också, hur länge man skall träna och vilken puls man skall ha under de olika faserna av passet. Just den sista biten skall jag kolla upp närmare i butik.

Jag tycker fortfarande att det verkar som att T4an är en grymt prisvärd klocka. Den kanske inte är lika häftig som Garmins modeller gällande GPS-delen, men just pulsdelen är väldigt intressant. Ett enkelt sätt att optimera sin träning.
#19
14 juli 2008 kl 15:53
Gilla
Tack för inputen Daniel. Och som Mårten säger, om man följer ett annat träningsprogram så är man inte i lika stort behov av en T4. Jag tycker iaf att det är grymt smidigt att den lägger upp ett kortare program, 5 dagar, som den sedan kan anpassa om man skulle köra ett extrapass eller skippa ett pass osv. Det får nog bli en T4a.

/Martin
#20
30 december 2008 kl 17:16
Gilla
T4 lägger upp ett träningsprogram för dig, 5 dagar framåt, det gör inte T3an. Programmet anger längd och intesitet på passet.

Jag köpte T4an i höstas och är nöjd. Den har hjälpt mig att variera träningen mer än jag gjort innan. De lugna passen är lugnare än innan, och de hårda passen är hårdare än innan. Men om du behöver T4an är egentligen upp till dig, om du vill ha hjälp att lägga upp program eller inte. I övrigt är det exakt samma klocka.

Alla Suuntoklockor i T-serien känner dessutom av din dagsform genom att den noterar hur oregelbundet hjärtat slår. Så även om upplevd ansträngning två dagar kan vara samma, så kan formen vara olika. Därmed blir träningsresultatet olika de olika dagarna. Denna funktion gör att jag tror att T-klockorna är de bästa man kan hitta om vill åt bra pulsfunktioner. Garmin har säkert bra GPS-funktioner, och löpfunktionerna är säkert bra i Polar. Men pulsfunktionerna är nog bäst i Suunto.

/Martin
< < < 1 2 3 4 > > >