Foruminlägg av Råbärt Rundqvist

< < < 1 2 > > >
#1
21 februari 2008 kl 10:33
Gilla
Hallå.

Jag är en lite småny jogg-are som gärna är med på ett gemensamt pass på söndag. 18-kilometeren har jag aldrig sprungit - inte medvetet iallafall - men jag är villig att göra ett försök. Kan även tänka mig att försöka haka på Jesper, men 4:50 kan eventuellt vara aningen hårt om terrängen är eländig.

Vi ses!
#2
22 februari 2008 kl 21:11
Gilla
Nä. Backpass på band är lite småsega. Men räknat per investerad tidsenhet är de ruskigt effektiva. Jag kör ett tjugominuterspass i kontinuerligt motlut som jag tycker ger riktigt bra betalt i termer av benstyrkeuthållighet. Fast sånt där är förstås alltid svårt att bedöma. Mer själsdödande än att springa ute är det hursomhelst.
#3
24 februari 2008 kl 17:30
Gilla
Det var jättkul, blir säkert fler gånger för min del med. 19 kilometer blev det i min bok, väldigt vad de där upphämtningarna tog tid mot slutet :-)
#4
26 februari 2008 kl 09:03
Gilla
Det beror nog mycket på dels vem man är och dels var man tränar vilket som passar. Ibland kan man bli väldigt låst vid vissa tider/farter. Om det till exempel är tidigt på säsongen och man kanske inte har så mycket fart i kroppen ännu, så kan det vara direkt deprimerande att köra strikta intervallpass - då får man svart på vitt att man har si och så många sekunder långsammare tröskelfart mot formtoppen förra säsongen, eller så känner man allmänt att det är embarmligt jobbigt att köra tio tusingar eller vad det nu är i exakt rätt tempo. Då kan det ge samma effekt men utan den negativa laddningen att köra ett fartlekspass istället. Sen passar fartlek bättre om man springer i kuperad terräng, då det kan vara naturligt att springa på vissa partier och vila lite andra - dessutom är det ändå svårt att kontrollera farten på samma precisa sätt jämfört med plant underlag. Ju.
#5
26 februari 2008 kl 14:57
Gilla
Fast bara yoga på söndagen kan nog med lite god vilja klassas som vilodag om man snackar löpträning om lågt räknat sju-åtta mil per vecka + alternativträning. Men nu var det ju inte det det var frågan om utan kosten.

Det är ju lite läskigt att råda om du nu har ett "sjukt förhållande till mat", och att sitta och räkna på kalorier kanske inte gör saken bättre. Jag brukar helt enkelt kolla morgonvikten varje dag om jag vill hålla lite koll, den brusar upp och ned med några hundra gram, men snart nog lär man sig inse vad som är tillfälliga skakningar och vad som är en mer reell förändring av kroppsvikten. Fördelen är att man bara behöver tänka på att äta balanserat och i rimlig mängd. Och vad som är rimlig mängd lär man sig snart.

Vill du ändå räkna kalorier skulle jag rekommendera att du räknar sådär en 2000 kcal per dag + 1 kcal/kilo kroppsvikt och sprungen kilometer. Men hur noga du än räknar så kommer du ändå att vara tvungen att justera intaget efter hur du mår och utvecklas viktmässigt.
#6
26 februari 2008 kl 15:41
Gilla
Själv tycker jag ju att folk som inte tränar alls typiskt mår avsevärt sämre mentalt än någon som lägger lite drygt en timme om dagen på att ta hand om sin kropp, men det är ju bara min åsikt.

Speciellt med tanke på att riksgenomsnittet för TV-tittande ligger på ca 1.4 timmar per dag - det är ungefär samma tid som frågeställaren lägger på sin träning. Jag tror det är medelsvensson som behöver skaffa sig andra intressen.
#7
3 mars 2008 kl 13:42
Gilla
Jag vet att det finns många lågpulsförespråkare där ute. Själv är jag mer tveksam - jag läser det som att du kan hålla tempot hela passet om du vill(?) och kan du hålla tempot i mer än en och en halv timme tycker jag inte man kan hävda att du springer på för hårt.

Ett bra och fostrande sätt att hålla nere farten i början på ett långpass tycker jag annars är att planera för en farthöjning sista halvtimmen. Om man känner efter under passet med frågan ´kan jag trycka på lite extra om xx mijnuter?´ kan det vara lättare att anpassa tempot.
#8
3 mars 2008 kl 13:48
Gilla
Som träningsform tror inte jag heller det ger så mycket för den som redan springer mycket. Som komplement om man inte tränar så hårt eller om man håller på att börja är det däremot utmärkt.

Likaså tycker jag en längre promenad ger bra återhämtning om man är sliten efter ett hårdare träningspass - genomblödning och uppmjukning av muskulaturen utan någon ny extrem belastning borde rimligen vara vettigt.
#9
3 mars 2008 kl 15:28
Gilla
Har inte testat, men visst måste det går att köra med fotpod på löpband - så länge farten är konstant är ju accelerationerna som foten utsätts för under ett steg precis de samma på ett löpband som på marken givet att man tar samma steg i övrigt. Det enda som skiljer är ju en konstant hastighet.

Det som eventuellt kan bli svårt för podden att tolka är snabba ändringar i bandets hastighet, men jag skulle rent spontant inte tro att det ger någon avgörande skillnad försåvitt att man inte trycker på nödstoppen i tid och otid.
#10
4 mars 2008 kl 11:41
Gilla
Halvmaran helt klart. En långpass med lite tävlingspuls är inte alls fel några veckor innan en mara - tror det gäller nästan alldeles oavsett tävlingsvana.
#11
5 mars 2008 kl 20:27
Gilla
Oxsjön/sisjön är en finfin runda på bra underlag i härlig natur. Kuperingen går dock inte av för hackor - det finns några rejäla backar som är långa för att vara såpass branta som dom är. Sen har jag aldrig sprungit mer än en väg mellan Oxjön och Sijön - jag tror att man springer ut och tillbaka på samma väg här.

Hisingsparken har jag sprungit i kanten av - det verkar vara ett fint område och inte lika bruten terräng som ovan. Runt Delsjöarna är fint sånär som på någon delsträcka där jag alltid råkar på trappor och elände - just Delsön är dock inte hemmaplan för min del, så här kan säkert finnas bättre råd att hämta.
#12
5 mars 2008 kl 20:30
Gilla
Personligen tycker jag korta och intensiva pass tar bäst på hullet, tvärs emot gängse vetenskap. För min del har det nog att göra med att jag får sjukt god aptit av långa långsamma pass, så det jag förbränner tar jag lätt igen till middagen. På högintensiva pass får man en längre efterförbränning som fördelar sig jämnare över dygnet på nåt sätt. Tror jag.
#13
5 mars 2008 kl 20:32
Gilla
Skumtomtar och Cashewnötter innehåller det mesta man behöver i termer av kolisar och fett. Behöver du lite protein till mellis kan du alltid lägga till en skiva kassler eller en kall korv.
#14
6 mars 2008 kl 08:26
Gilla
Åhå - den där dolda stigen har jag aldrig sett i verkligheten, men den finns med på gröna kartan om jag förstår din beskrivning rätt. Är den löpvänlig? De andra delarna på rundan är ju egentligen mer av grusväg än stig...
#15
17 mars 2008 kl 14:25
Gilla
En grej man kan tänka på är att det inte är säkert att det är lättare att komma upp i puls bara för att det är motlut - själv har jag fullt sjå med att komma upp i tröskelpuls i backarna på träning.

De gånger jag har varit i närheten av maxpuls har varit på riktigt disciplinerade och bra VO2maxpass på bana. Vill man specifikt se till att nå maxpuls kunde ett upplägg vara att köra 3-5x 3 minuter i VO2maxfart (riktigt hårt alltså), med två minuters joggvila mellan. Därefter ett maxlopp på samma sträcka som de tidigare intervallerna, eventuellt med kortad joggvila innan - har man gjort rätt går det bara aningen fortare än de tidigare intervallerna och pulsen kommer sannolikt riktigt nära max.
#16
31 juli 2008 kl 10:59
Gilla
I såna här lägen är länsstyrelsernas kartfunktion överlägsen alla andra onlinemätverktyg, lite seg men med bra detaljrikedom: http://www.gis.lst.se/lanskartor/

Runt Sisjön: 2.4 km
Sisjön-Oxsjön: 1.7 km + 1.7 km = 3.4 km
Runt Oxsjön: 2.4 km

Totalt 8.2 km
#17
30 april 2013 kl 06:47
Gilla
Jadå, visst är det idé. Beror såklart på vad du har för mål och så men nån km /h mer håller man tämligen omgående med en cliponbåge. Dessutom är den behändig att packa låsvajer, skor, våtdräkt och annat lösgods på ibland.

Du behöver inte ändra på inställningen i övrigt, utan anpassar bågen efter hur du sitter på cykeln nu, åtminstone till att börja med.
#18
19 juni 2014 kl 10:13
Gilla
18:e-20:e juli kör vi andra upplagan av UltraTri. På tre dagar blir det totalt 12 km simning i både Kattegatt och Östersjön, 50 mil landsvägscykel från kust till kust och mer än nio mil löpning på blandat underlag. Allt för att få uppleva de vackraste och mest utmanande miljöerna i södra Sverige.

I grova drag ser det ut så här:
Fredag, Nidingen-Taberg
Simning 9 km, verklig OW från Lillelands fyr-Röde holme badplats
Cykel 170 km, med mål på Tabergstoppen

Lördag, Norrahamar-Trosa:
Cykel 340 km, båda cykeletapperna på idylliska småvägar - vackert men bitvis krävande

Söndag, Trosa-Stockholm:
23 km löpning, Trosa-Mörkö
3 km simning, över Himmerfjärden
68 km löpning, Rangsta Brygga-Rålambshovsparken
Löpningen sker på varierat underlag, drygt tre mil av sträckan är på Sörmlandsleden.

Lopphemsida: http://www.ultratri.se
Det finns ännu ett par startplatser kvar om någon är sugen att haka på.
#19
25 mars 2015 kl 14:13
Gilla
På cykel kör jag bars, sportdryck och vatten om det är IM. Halv-IM kan räcka med bara sportdryck även om jag mentalt föredrar något fast på cykelbenet.

Löpsegmentet mest geler, sportdryck och vatten. Beror lite på hur varmt det är och hur fort jag har tänkt att det ska gå :)

På längre utmaningar typ Norseman, Celtman, UltraTri brukar jag äta nåt mer substantiellt under cyklingen - getostwraps är en favorit.
#20
19 augusti 2015 kl 19:53
Gilla
Bild uppladdad av Råbärt Rundqvist
Den 1:a september öppnar anmälan till fjärde upplagan av UltraTri Sweden - kust till kust (2016). Jag körde själv första året men är nu för djupt insyltad i lopparrandet för att komma loss, så hur sugen jag än är får jag vänta med att köra igen ett par år till.

Slowtwitch lade ut följande stiliga artikel om årets lopp: http://www.slowtwitch.com/Lifestyle/Beautiful_UltraTri_Sweden_images_5239.html

Nån som är på 2016? (Fotot är från loppets eminente fotograf Daniel Gual)
< < < 1 2 > > >