Våga testa traillöpning

Petra har hittat tjusningen med naturen

Våga testa traillöpning

KrönikaTraillöpning handlar om att lämna vägarna och asfalten och ge sig in i skogen. Det finns många fördelar med det jämfört med vanlig asfalts- eller gruslöpning. Underlaget ger mer variation, är skonsammare och upplevelsen är rikare. Dessutom är det jättebra träning för både balans och koordination, samtidigt som du tränar upp styrkan i fotleder och vader. Petra uppmuntrar oss alla att våga oss ut på lederna för att testa!

Att ge sig ut i naturen är mycket skonsammare än att springa på till exempel asfalt. Underlaget är mjukare och det sliter inte lika hårt på kroppen. Du bygger dessutom upp styrkan i fötter och leder, vilket gör att kroppen lär sig att tåla större påfrestningar. I traillöpning jobbar du med större muskelgrupper då du hela tiden får anpassa stegen när du springer uppför, nedför och krokigt jämfört med om du bara springer på en rak asfaltsväg. Men den största skillnaden är ändå den egna upplevelsen av naturen.

I traillöpning handlar det inte bara om att nöta kilometer och springa så fort du kan. Naturen har så mycket mer att erbjuda och är vacker att springa i. Här gäller det att vara uppmärksam på rötter, stenar och stockar. Du hinner inte tänka lika mycket och frihetskänslan blir större. Det är en härlig känsla att bli ett med naturen. Billjud byts ut mot fågelkvitter, avgaser mot frisk luft och ett lugn infinner sig. Hur fort du springer spelar mindre roll, det viktiga är att ta sig genom naturens egna hinder. Det är charmen med traillöpning.

Dessa fördelar är främsta förklaringen till varför traillöpning växer och utbudet av lopp i Sverige blir allt fler. Jag har själv precis börjat springa traillöpning från att tidigare mestadels kört gatlopp och banlöpning i flera års tid och jag har blivit glatt överraskad. Innan jag själv testade var jag mer inom filosofin att "Springa i svår terräng är onödigt då hastigheten blir så mycket lägre och det ger ingen träning." Men jag måste erkänna att jag hade fel.

Det går att springa riktigt fort trots traillöpning och övning gör dig bättre. Det handlar om att våga, det handlar om att utmana sig själv. Med träning blir du bättre på att ta stigarna och knixarna i skogen. Jag är glad att jag vågade testa då det är roligare och upplevelsen av naturen ger mycket mer än att nöta kilometer på asfalt. Framförallt tycker jag det är skönt att slippa pressen på att jaga tider på tävlingar då banorna skiljer sig så mycket åt så det går inte att jämföra. Det är svårt att förklara tjusningen av traillöpning med ord, det måste upplevas. Därför uppmanar jag dig som löpare att våga testa traillöpning.

Du kommer inte att bli besviken.  

3 kommentarer till artikeln

Lena Öhagen-Sandin
1960 • Trångsund
#1
21 maj 2012 - 20:00
Jättekul med skogslöpning-trailrunning! Jag som är 52 och sprungit hela mitt liv, hade inte mycket annat att springa på när jag började träna! Idag finns ju också bättre skor till all typ av löpning, viket är tur. Jag tycker också att jag har mindre problem med en hälsena, som spökat lite i vinter, nu när jag kan börja springa i skogen igen, så det är dubbelt upp!! Fler borde definitivt prova! Finns inte bättre träning!
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#2
22 maj 2012 - 11:42
Jag har börjat med terräng och trail för inte så länge sen och ska springa Risveden till hösten. Kan bara hålla med dig. Att inte behöva tänka så mycket på km-tider är en frihet i sig! Naturen gör det inte sämre. :-)
Fredrik Hugosson
1969 • Lomma
#3
3 juni 2012 - 21:49
Sen kan man ju gå vidare till orientering och motionera hjärnan samtidigt som kroppen. Själv gör jag alla tre och varje variant har sin tjusning.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.