Silva Sprint in action Foto: Silva Sweden AB

Mörkerlöpning

PrylarKanske känns det motigt att ta dig ut i löp- eller cykelspåret mörka kvällar och ruggiga morgnar, när sommaren blivit höst, och hösten övergår till vinter. Men tveka inte för länge, den hårt förvärvade sommarformen försvinner snabbt. Ge dig i stället ut och upptäck årstiden, njut av att cykla i pannlampans sken genom en tunnel av höstlövens färger eller av att jogga under en kristallklar vinterhimmel.

Träningen under höst och vinter är inte densamma som under sommaren. Det är kallt, halt och inte minst mörkt. Med rätt kläder, skor och bra belysning kan du välja att fortsätta träna utomhus i luftig miljö istället för på ett trångt gym.

Det viktigaste när man ska träna i mörker är att se och att synas. Det finns en hel del lampor på marknaden. Det är viktigt att välja en lampa som är anpassad för den aktivitet man planerar att genomföra. Per Wååg, utvecklingschef på Silva, tipsar om tre punkter att ta hänsyn till vid val av lampa.

Ljusbilden
Cykling i terräng kräver längre och bredare ljuskägla medan löpning på plan, öppen mark inte behöver lysa lika långt och starkt. Ska du vara ute i kallt väder så se till att lampan tål låga temperaturer utan att tappa effekt i för stor grad.

Uppladdningsbart batteri eller inte  
Tränar du ofta i mörker kommer du att förbruka mycket batterier. Det kan vara värt att lägga lite mer pengar på ett laddningsbart alternativ och slippa kostnaden för förbrukningsbatterier. Dessutom är dagens uppladdningsbara batterier nästintill okänsliga för kyla.

Komfort
Välj en lampa som är anpassad för ändamålet. Löplampor är ofta anpassade för att sitta bra på huvudet och vara lätta. Vid cykling kan det vara bra att både ha lampa fäst på styret och på hjälmen så man kan söka sin väg runt kurvor.  

Lisa Blommé, tränare på Running Sweden, ser stora fördelar med en riktigt bra pannlampa, både i sin egen träning och i sitt jobb som tränare.

- Jag använder pannlampa för att jag vill kunna springa avslappnat. Då jag är fruktansvärt dålig på att springa över minsta lilla ojämnhet i vanliga fall gör mörkret det hundra gånger värre, varför en pannlampa med rejäl lyskraft är ovärderlig för mig efter det att mörkret har fallit.  

- Silvas lampa Sprint är den som jag använt mest både i jobbet och privat. I mitt jobb som tränare på Running Sweden funkar den utmärkt då man i princip kan stå still och följa adepterna runt tartanen. Helt klart min favorit. 

- Mitt tips är att skaffa en lampa som gör att du kan springa utan att känna dig spänd och orolig över var du sätter fötterna. En lampa som du kan justera ljusvinkeln och styrkan på är en fördel då terrängen säkerligen varierar där du springer och ibland vill man ha blicken lite närmre fötterna medan andra gånger vill man kunna se långt fram i horisonten. Förutom lampan, tänk på att använda reflexer eller visibilitetslysen i mängder när du är ute, det är lika viktigt att andra ser dig. 
 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.