TräningLöparknä kan vara både långvarigt och smärtsamt.. Som alla skador kommer det oftast oväntat och när träningen går som allra bäst. Eva lär oss hur vi känner igen och bäst behandlar skadan.
Åkomman ger sig till känna genom smärtor på utsidan av knäet, särskilt på det ställe där tractus iliotibialis löper över ett benutskott i nivå med knäet.
Tractus iliotibialis = kraftig senstruktur som sträcker sig längs med hela utsidan av låret, utgår från utsidan av bäckenet och går ner över knäet till infästningen på utsidan av underbenet. Tractus iliotibialis sträcks upp med hjälp av muskeln tensor fascia latae som också sitter på utsidan av låret och hjälper lårbenet med stabiliteten när du står upp. Vid rörelse glider senstrukturen över benutskott på utsidan av knäet. Om detta sker ofta och/eller senan är relativt spänd, kan detta leda till irritation i området.
Vid undersökning ömmar det när du känner på lårets utsida med smärtintensifiering när du trycker precis ovanför knät (där senan glider) men även vid infästningen på det lilla benutskottet på utsidan under knäet. Smärtan uppträder på ena sidan och kommer så fort man börjar springa alternativt efter några kilometer och till slut gör det så ont att man måste avbryta sitt pass.
Vad göra?
Behandlingen består främst av avlastning, vilket betyder att du får sluta springa helt eller minska mängden i minst 4-6 veckor, allt beroende på hur mycket besvär du har. Kan du alternativträna under en period är detta att rekommendera.
Vid värre irritationstillstånd kan antiinflammatorisk medicin hjälpa i kombination med träningsminskning.
Stretch är annars är det som fungerar bäst i kombination med avlastning. Passiv och/eller aktiv av senstråket. Detta kan dock vara svårt att få till i början då det gör ont.
Har du ett duschmunstycke som du kan ställa om så att du kan köra med en hård stråle kan du köra detta längs utsida lår som en slags massage för att mjuka upp.
Se på helheten runt om säte/bäcken/bål och töja på framsida (höftböjare, framsida lår) och baksida (sätet och hamstrings/baklåret) och även börja styrketräna bålen och dess muskler.
Lägg även krut på att köra raka sidoliggande benlyft á la Jane Fonda för att stärka utsida säte och lår. Detta är även en övning som löpare bör göra i förebyggande syfte för att inte drabbas av löparknä.
För de som tål smärta, rekommenderas att lägga sig på den dåliga sidan och ha en fylld PET-flaska eller boll som rullas upp och ner längs utsidan/senstråket.
För en del funkar ett s.k. knäband alternativt att tejpa hårt runt knäet för att hålla senan på plats.
Springer du mycket på landsväg eller under liknande förhållande kan du lätt få åkomman då alla vägar sluttar och om du alltid springer på en och samma sida av vägen åt ena hållet ökar risken. Det blir som att konstant springa med ett ben kortare.
I vissa svåra fall går de in kirurgiskt och gör snitt i senan för att den ska glida bättre men resultaten brukar vara ganska varierande.
Lycka till och spring varsamt!