Tips/PrylarVi fick ett meddelande till vår facebooksida, Jogg.se:
”Hej! Efter min första vurpa i halkan någonsin så förstår jag att jag inte är ung längre och behöver tips på bra fungerande halkskydd för vinterlöpning! Ska inte va nå skit man tappar och bör ändå va smidiga att trä på. Tacksam för tips!”
Självklart hjälper vi vinterlöpare varandra. Här kommer fem alternativ att fundera på!
Broddar
Löstagbara halkskydd med dubbar, ofta av gummi eller stål. Det finns tre olika varianter: Framfotsskydd, där broddarna bara sitter på den främre delen av foten, bakfotsskydd där de sitter på den bakre delen och helfotsskydd. Då täcker dubbarna hela fotsulan. Du får bäst grepp med helfotsskydd. Som nummer två på listan kommer framfotsskydd, eftersom det är delen du sätter i först när du springer.
Keramiska plattan
Vissa broddar får fäste genom en keramisk platta i stället för av dubbar. Den fäster hyfsat på halt underlag men ger förstås inte lika bra grepp som broddar. Den här sortens halksskydd är bra eftersom de inte behöver tas av på barmark eller inomhus.
Dubbskor
Löpskor med dubbar i sulan. Med dem slappnar du av och börjar lita på löpningen trots halt väglag. Du kanske till och med börjar längta efter isfläckar, eftersom det ger bättre fäste än i slask. Du slipper rädslan, kan testa intervaller på frusen sjö och behöver inte anstränga dig mer än att knyta på dig dojjorna.
Dubba skorna själv
Ett billigare alternativ än dubbskorna. Förra året testade vi att själva skruva i dubbar i skorna här.
Gå in
Spring på löpband inomhus och slipp allt vad halkskydd heter. Du slipper även: slask, snöblandat regn, mörker, iskyla och vind. Men missar tyvärr de goa solskensdagarna, frisk luft och intressant omgivning.
Bryt lårbenshalsen
På med helt vanliga löparskor, ut och spring. Vissa säger att du bygger upp muskulaturen när du balanserar och kompenserar för halkan. Andra säger att det är heltokigt att slira runt på isfläckar och snö under vinterhalvåret. Vilken sida står du på?