Experten/TipsMånga stod på nyårsnatten och lovade, inför vänner och alla de känner, att de ska börja träna. Nu smäller den stora tränings-boomen! Men hur får nybörjare träningen att bli långvarig? Träningspsykologen Magnus Lindwall tipsar.
1. Sätt mål som är realistiska men ändå utmanande. Ett lopp eller en tävling kan till exempel vara toppen för en nybörjare. En drivkraft och en extern påverkan som verkligen kan hjälpa nybörjare att klara av starten.
2. En viktig sak att fundera över är: vad ska du göra när det tar slut, när du har nått ditt mål? Det gäller att ha både lång- och kortsiktiga planer.
3. Glöm inte att utvärdera målen och målsättningen. Dina mål kan förändras med tiden. Det ska vara någonting att jobba för, någonting som driver dig framåt. Inte någonting som är hugget i sten.
4. Det är viktigt att bygga upp träningsbehovet och inte bara bygga motivationen på prestationer och yttre faktorer. Försök hitta en stabil grund.
5. Det är bättre om det känns bra varje gång du går och tränar än bara när du når ditt mål. Det ska helst inte bara handla om en medalj utan om djupare motiv också.
6. Det största hindret är att ta sig ut. Säg till dig själv att en liten runda, en promenad är tillräckligt bra. Om du klarar mer än du förväntat dig så är det bara toppen!
7. Ha flera delmål, bryta ner det dina stora mål.
8. Social hjälp! Om du har som mål att fixa Vasaloppet, till exempel, så leta upp någon gammal räv som kan hjälpa dig tekniskt och stötta dig, eller en motiverad kompis som kan pusha dig när det känns tungt.
9. Ta inte i för hårt så att du blir bortskrämd. Då kan barriärer blir för stor att ta sig över nästa gång du ska ut och träna.
10. Många gör felet att de går för snabbt fram för fort, att de tar för stora steg. Det är bättre attkänna att du klarar av det här och bygga upp självförtroendet. Gå framåt försiktigt med små, små, steg. Öka gradvis och knäck koden, steg för steg.