"Här är du aldrig ensam"

Tävling/KrönikaTyllkjolen fladdrar, fjärilarna i magen fladdrar och alla jag möter vinkar glatt. Jag möter Princess Leia, Kapten Spock, flera hundra Stålmän i tighta kroppsstrumpor. Jag får slängkyssar från ett glatt gäng i rymdkostymer. Några grånande herrar med magra ben dansar i rosa balettdräkter. Och jag snubblar nästan över Chewbacca (ni vet apan i Star Wars) som satt sig för att vila i gräset.

Vi är alla lite uppspelta, när vi står där i startfållan. Musiken drar igång och någon sprutar guldflingor över våra huvuden. Det känns som jag skall delta i ett karnevalståg. Alla är glada, utklädda och taggade. För det här är löpning, när det är som bäst! Och det är fest i luften, trots att klockan bara är 8:45 denna lördagsmorgon.

Jag är här för att springa mitt andra Marathon du Medoc. På den lagom kuperade banan kommer vi att passera cirka 40 vingårdar och 5 små charmiga samhällen. Dessutom kommer vi att kunna stanna på drygt 20 olika vin/vätskekontroller längst med banan. Vad sägs om Chateau Mouton-Rothschild? Förutom att det serveras årgångsvin kan du äta kakor, chips, frukt och godis. Muggar med cola och saft finns också. Och vatten i behändiga flaskor, att ta med.

Största delen av loppet går på asfaltsvägar, upp på slottens grusgångar och kullerstenar. Det varierande underlaget är tacksamt. För den där stelheten som ofta infinner sig på långlopp slår inte lika hårt och inte lika tidigt.

Och du behöver aldrig känna dig ensam. Om du bara besvarar leenden och hejar-rop från dina medlöpare, eller publiken, så är du snabbt inkluderad i diskussioner om allt från loppet, till vin eller till var ifrån du kommer. Och när du känner sig redo att springa vidare, vinkar du bara glatt hejdå till dina nya vänner och drar iväg.

För att maxa loppet skall du vara utklädd. ”All-in” liksom. Piratkostymen jag sprang i förra året och som jag krönte med en stålkorsett fick mycket uppmärksamhet, jag hamnade till och med i tidningen, att jämföra med årets mer budskapsbaserade utstyrsel: en hemmagjord ”cancer-warrior”. Så ett tips: klä ut dig till en känd figur som alla känner till. I år var det smurfarna, Darth Vader och Chewbacca, som drog hem mest applåder. Så desto jobbigare kostym desto mer respekt.

Eftersom jag anade att min något annorlunda (i franska mått mätt) budskap i år kanske skulle vara svårtolkat tog jag med mig en svensk flagga! Och det var precis den publikfriaren jag behövde för att lätta upp mitt något seriösa budskap. Så en flagga rekommenderar jag.

Vinnaren brukar springa in på 2,5 tim. De sista sköna vinglada lirarna kommer i mål strax innan snöret dras efter 6,5 timmar. Så det här loppet är verkligen för alla. Väl i mål möts du av leende funktionärer, utan stress. Bara en klapp på axeln och en tumme upp om du är för trött för att svara. 

Sist av allt hänger de på dig ett förskräckligt orange band och till det en lika orange mugg. Men serru, den skall du hålla hårt i. För det bandet är guld värt. Det är nämligen din entrébiljett till afterrun tältet. Det är stimmigt och stojigt där, och när DJ höjer volymen kan inte ens de tröttaste benen stå still. Alla dansar.

Så man kan sammanfatta Marathon du Medoc som världens längsta och världens roligaste och världens mest generösa marathon.

17 kommentarer till artikeln

Robert Frykstedt
1962 • Bålsta
#1
18 september 2013 - 09:00
Håller helt med dig! Jag sprang förra året, och jag går fortfarande på moln. Den magiska musiken i startfållan vibrerar även den fortfarande i kroppen...
I det loppet finns allt av livets goda: Avslappnat, socialt, musik, vin, dans, Frankrike, sol, värme, löpning....
2006 • VARBERG
#2
18 september 2013 - 09:20
Sprang 2009 .. och jag håller fullständigt med! Roligaste loppet jag sprungit helt klart.. måste bli fler gånger :-)
Cathrin Mildner
1970 • Huskvarna
#3
18 september 2013 - 15:35
Åh vad kul det låter, ska vara med nästa år då jag och min man firar 20 år som gifta, också fyller han 50 därför tycker vi att detta ska bli en höjdare :)
T Springsson
1970 • Skotrampa
#4
18 september 2013 - 17:21
Citat: " De sista sköna vinglada lirarna kommer i mål strax innan snöret dras efter 6,5 timmar. Så det här loppet är verkligen för alla. "

Alkohol och idrott hör inte ihop! Kan man inte vänta med att dricka vin tills man åtminstone är färdig med loppet?
1970 • Vretstorp
#5
18 september 2013 - 23:39
Härligt Cecilia! Du är en inspirationskälla!!
1978 • Göteborg
#6
19 september 2013 - 10:26
Fantastiskt bra skrivet, man blir verkligen sugen på att springa detta lopp. Tack!
Björn
1975 • Stockholm
#7
19 september 2013 - 19:52
Låter som ett härligt lopp.

Vätskekontroller med vin... trodde jag skulle hålla mig till 10k men helt plötsligt blev jag sugen på maraton.
1972 • Göteborg
#8
19 september 2013 - 21:07
Åh vad roligt att höra att så många har sprunget det. Och ni som inte har gjort det ännu; jag hoppas att jag lyckats övertyga er om hur kul det är. Så anmäl er och ni har garanterat bokat årets roligaste lopp ;-)
Men T.S. det är helt frivilligt huruvida man vill dricka under loppet eller inte. Jag gör det inte, för jag skulle aldrig klara det.
Men det är inget superi, bara löparfest där en av delarna är vin. Och inte vilket vin som helst :-)
Sedan tycker jag så klart att det är lite förbjudet och spännande. Men det är ju bara min egna åsikt :-)
T Springsson
1970 • Skotrampa
#9
19 september 2013 - 22:30
@Cecilia, Ok, det köper jag. Man gör som man vill. Bra jobbat av dig att du sprang och kul att du hade det så trevligt. :) Jag blir en moralisk torrboll ibland och kan inte hålla tyst jämnt ;)

Majoriteten löpare verkar tydligen vara ganska städade i alla fall och det är ju bra. :)
2006 • VARBERG
#10
19 september 2013 - 22:50
Tror inte det är så många som dricker några större mängder under loppet. För egen del blev mest några munnar i början.. sen nästan bara vatten under loppet.. Där i mot gick vi en promenad dagen efter runt vingårdarna då man kunde testa lite mer av dessa supergoda viner. Men som så många sagt är loppet bland det roligaste jag gjort :-)
Stefan Eriksson
1958 • Skara
#11
20 september 2013 - 17:00
Har själv gått igenom cellgiftbehandlingar och vet vilken lång väg det är tillbaka,men skam den som ger sej.BRA JOBBAT TJEJEN.
1972 • Göteborg
#12
20 september 2013 - 20:30
Hahaha "moraliska torrbollar" behövs också, för annars skulle sådana som jag gå "all in" hela tiden :-))
Åh jag är övertygad om att du skulle gilla det om du hängde på !!

Åh tack alla för alla uppmuntrande ord. Om ni visste vad det värmer.

@sanna har ni bokat gbg varvet ännu?
1970 • Vretstorp
#13
21 september 2013 - 19:35
Jajamän!! Vi har anmält oss till varvet :) @cecilia
1967 • Guldsmedshyttan
#14
23 september 2013 - 22:09
Åh va härligt det låter:) Är det krångligt att ta sig dit? Kostar det skjortan?
Robert Frykstedt
1962 • Bålsta
#15
24 september 2013 - 12:33
Hej!
Jag åkte med Springtime :-) Allt ingick, såsom anmälningsavgift till loppet, flyg, boende(enkelrum) mm.
4 dagar varade resan, har för mig att det kostade c:a 12 000:-
Exkl. läkarintyg som krävs för franska lopp.

Bonjour :-)
Robért
Robert Frykstedt
1962 • Bålsta
#16
24 september 2013 - 12:48
Ps. Det var inte alls krångligt! Bordeaux som ligger nära och som vi bodde i är en jättemysig liten stad :-)

1972 • Göteborg
#17
28 september 2013 - 09:50
@sanna så kul att ni kommer hit!! Då måste vi ses! Och fira efteråt!!!
Jag bokade privat. Och kom nog undan lite billigare. Fast vi bodde på ett av vinslotten, 2 mil från Pauillac. Hyr bil är ett måste. För det är 6 mil mellan Bordeaux och till samhället där loppet är. Men som @robert skrev, Bordeaux är en super vacker stad. Anmälningsavgiften är 78€. Men då ingår årgångsvin, en snygg tröja, en väska. Gratis mat och allt som finns i after run tältet samt generöst med mat och dricka längst med vägen.
Det går också en buss från Borås med massor av trevliga människor i :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.