Löpning Avancerad träning 29 inlägg 1313 visningar

Dricka långpass

David Epstein
1969 • Stockholm
#1
18 januari 2009 - 21:04 (Redigerad 18 januari 2009 - 21:14)
Gilla
Var ute på mitt längsta pass någonsin idag (17,3k) utan dricka eller proviant. Tog det väldigt lungt.Kändes rätt segt på slutet. Frågan är om man inte borde ha med sig dricka och ngt energistyrkande på ett sådant pass?
< < < 1 2 > > >
1961 • Göteborg
Administratör
#2
18 januari 2009 kl 21:11
Gilla
Jag tycker absolut det gör skillnad att ha "mat och dryck" med sig vid pass över 12-13 km. Och kommer man över 20 km så är det ju ett måste. För min del kör jag inte med sportdryck, utan vanlig saft (Fläderblom, ICAs ekologiska) och russin. Funkar fint!
1975 • Nyköping
#3
18 januari 2009 kl 21:13
Gilla
Det tycker jag absolut. Även om du inte känner av behovet av dryck under själva passet så är det ändå ganska nödvändigt för återhämtning, i alla fall känner jag det så. På distanser upp till 20km brukar det räcka med vatten för min del men det beror väl helt o hållet på hur hårt man kör.
Anders Fritz
1965 • SAXTORP
#4
18 januari 2009 kl 21:18
Gilla
David, jag tycker absolut att du skall ta dricka och ngt tilltugg med dig på längre rundor. Själv har jag alltid vatten i en camelbak och runekakor med mig på pass längre än en timme.
Jag har en gång i början av min löp-karriär tuppat av efter 25 km, det berodde på akut vätskebrist, och det var inte roligt... (då hade jag givetvis ingen vätska med mig)
1969 • Upplands Väsby
#5
18 januari 2009 kl 21:47
Gilla
På lugna långpass på under två timmar räcker det med bara vatten, efter det kan lite kolhydrater sitta bra, för att hålla sig pigg (fast det går att köra längre än så på bara vatten - beror på hur mycket man tränat och hur man laddat).
Sven Andersson
1966 • Kista
#6
18 januari 2009 kl 21:48
Gilla
Jag (och många fler) dricker ingenting upp till (minst) 2 timmar utan några men, om det inte är riktigt varmt. Så man /måste/ inte dricka under åtminstone nedanstående förutsättningar. Man /kan/ om man prompt vill, men man /måste/ inte. Däremot ser jag till att 1) Dricka extra mycket i samband med måltider med mycket kolhydrater (för att se till att det finns 3 gram vatten för varje blivande glykogengram att inlagra med kolhydraten, utan att ta från redan befintligt kroppsvatten). Dessa tre gram frisläpps när 1 gram glykogen förbrukas. Kroppen lagrar normalt 400 gram glykogen => 1,2 liter vatten totalt i reserv. 2) Generellt dricka ordentligt under dagarna. Inte FÖR mycket, utan tillräckligt mycket. Så att urinen är klar/klargul.
1981 • Linköping
#7
18 januari 2009 kl 21:56
Gilla
Jag tycker att det är idiotiskt att inte dricka under långpass. Det verkar dock som om vissa anser det vara "coolt" att inte göra det. Faktum är dock att även små vätskeförluster påverkar både prestation och återhämtning negativt. Att påstå att detta "inte gäller mig" är bara fånigt. Kanske hade du varit dubbelt så bra med vatten? Kanske dina muskler hade mått bättre dagen efter?

Jag ser INGET skäl till att inte dricka. Det är inte svårt att ha ett vätskebälte med sig. Eller vad är problemet? Anders Szalkai skrev en artikel i runnersworld om just detta. Han har testat både att dricka och inte dricka och kommit fram till att det är klart bästa att dricka. Givet kan det finnas individuella skillnader, men att vi behöver vätska vid ansträngning är inte en av dessa.
1981 • Göteborg
#8
18 januari 2009 kl 22:00 Redigerad 18 januari 2009 kl 22:07
Gilla
Tycker det beror mycket på vädret - på sommaren är det ett måste.
Nu på vintern kan jag tycka det är mer jobbigt "börja frysa".

Ett pass upp mot 2 timmar tycker jag fungerar bra utan vätska, över det kan det vara gott att få i sig lite vätska.

Men det bästa är Mjölk och 2-3 matskedar oboy ( halvliter, efter passet). Bästa återhämtnings drycken :-)
Om ni inte prövat, kan det vara värt och ge en chans

_________

Karin :
Hård ton :-) Idiotiskt - då är jag väl det "ibland". Men att jag tror jag "cool" vet i fasen, jag springer ju själv, så jag kan inte bevisa att jag är det, om jag skulle vara det.

Jag springer inte för att bevisa saker för andra utan för JAG ÄLSKAR DET, om man springer 2 timmar utan vätska ( faktiskt skönt utan bälte ) och tycker man fixar det (presterar bra ) varför ska man då ha det med sig vätska?

mvh

#9
18 januari 2009 kl 22:08
Detta inlägg har raderats
Sven Andersson
1966 • Kista
#10
18 januari 2009 kl 22:10
Gilla
Karin, du gör som du vill. Det har inte med coolhet att göra. Utan verklighet.
1964 • Perstorp
#11
18 januari 2009 kl 22:13
Gilla
På långturer på 2-6 timmar har jag vätskebälte och lägger in rundorna så att jag passerar kiosker och eller affärer. I början av min löparkarriär drack jag väldigt dåligt, det funkade ju men har gjort den upptäckten att man mår bättre efter passen om man dricker och äter.
1975 • Nyköping
#12
18 januari 2009 kl 22:22
Gilla
Har testat ett 18km-pass utan vätska i december, -2. Svettades väldigt lite och "behövde" ingen vätska under passet. Väl hemma kände jag vätskeförlusten. Jag kommer alltid att ha med mig mitt bälte på långpass i kyla. På sommaren springer jag aldrig utan vätskebälte, oavsett längd på passet.
1981 • Linköping
#13
18 januari 2009 kl 22:25
Gilla
Mikael: För att du hade presterat ÄNNU bättre med vätska?

Johan: Fånigt och elakt påhopp. Särskilt då du höll med mig.

Sven: vilken verklighet?
1972 • Hallersbyn, Dalskog
#14
18 januari 2009 kl 22:40
Gilla
Karin:
Oerhört lågt att kalla löpare som inte dricker under långpass för idioter och att dessutom påstå att dessa löpare inte gör det för att de skulle anse det vara "coolt" att låta bli.
Hur min kropp fungerar och hur jag laddar inför och återhämtar mig efter långpass vet inte du. Dessutom förklarar du inte hur långt ett långpass är för dig.

20-25 km utan vätska fungerar bra för mig om jag är ute på ett lugnare pass. Brukar dock ha med lite russin och saltade nötter. Vätskebältet brukar jag ta på under mina hårdare långpass eller då det är hett ute. Fungerar alldeles utmärkt för mig!








1981 • Göteborg
#15
18 januari 2009 kl 22:47 Redigerad 18 januari 2009 kl 22:50
Gilla
Karin : När jag tränar långpassen och inte har med mig # ( förutom sommaren, o ibland andra årstider om vätskeintaget varit dåligt under dagen ),# vätska tror jag kroppen vänjer sig vid det och när jag ibland har med mig, kanske det blir en "superkompensation".

Jag säger varken att x el y har rätt, men ibland tror jag man är lite rädd. Tänker för mycket, det måste jag ha med mig. Äta mycket kolhydrater för att orka.
Kroppen klara mer än vad man tror.

Vatten är bra, om det är rätt el fel och ha med sig ( på långpassen) har jag ingen aning om.
Mycket beror på hur mycket man tränar och kroppen är van vid.

Möjligt att jag presterat ännu bättre med vätska, men jag har utvecklats på min långpass under senaste månaderna utan vätska.

Om man får i sig bra mat vätska, dygnet då man inte tränar. Kan man ifrågasätta hur mycket "vätska" har för betydelse. !

+ det är skillnad på långsamma långpass under uppbyggnaden ( utan vätska ) jämförelse med hårdare långpass närmare tävlingar ( ev med vätska ).
Kroppen fungerar lite olika, men det vet du ju.
Så tänker jag

mvh
1981 • Linköping
#16
18 januari 2009 kl 22:57
Gilla
Magnus: Det var ingen som bad om en precisering om hur långt ett långpass var, jag tog diskussionen på ett generellt plan.

Jag har inte kallat någon för idiot - jag sa att det var idiotiskt, milsvidd skillnad. Jag antog att de som är emot att man ska dricka vatten har en anledning till detta den brukar ofta vara "Jag klarade mig utan" som om det vore en större prestation eller coolt att göra det.

Var detta någon öm tå? Jag vet att jag uttryckte mig hårt, men jag tycker bara det är för dumt att uttrycka att man är bättre om man klarar långpassen utan vätska, så som jag tycker att jargongen går.

Du säger att jag inte vet hur din kropp fungerar, men du, kroppar fungerar på samma sätt när det gäller att vi alla behöver vätska.

Jag är ledsen om jag gjort dig upprörd.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#17
18 januari 2009 kl 22:59
Gilla
Karin: Dina inlägg påminner påfallande ofta om sura insändare i någon lokaltidning. Ta det som ett tips på ett mer adekvat forum för idiotförklaringar.

Karin igen: "Anders Szalkai skrev en artikel i runnersworld"..."Han har testat både att dricka och att inte dricka och kommit fram till att det är klart bästa att dricka"...Oj, ett s.k. "proof by authority"...Vetenskap bygger rätt sällan på vad nån gubbe sagt.

David: Nej, man behöver inte nödvändigtvis dricka under ett pass som är ~20km. Det beror helt och hållet på förberedelse, vad man är van vid och hur varmt det är.

Mikael: O´boy är perfekt som återhämtningsdryck! Brukar jag också köra!
1981 • Göteborg
#18
18 januari 2009 kl 23:04
Gilla
Pål: Ser att du kommit igång med träningen efter penci. kuren och hälsenan, måste kännas skönt ?
1960 • Skåne
#19
18 januari 2009 kl 23:30
Gilla
Jag är verkligen inget föredömme. Men får väl avslöja att jag nästan aldrig har dryck eller mat med mig. Jag gillar inte att dricka när jag springer. Och har nog aldrig, förutom nångång i somras, haft med mig dryck på sträckor under 2 mil.

Jag gjorde ett för mig rekordlångt pass för nån vecka sedan som tog 4,5 timmar och då hade jag med mig mitt vätskebälte med ca 8-9 dl vatten. Och det funkade ganska bra, jag drack faktiskt allt vatten den gången :)

Å andra sidan är det väl aldrig fel att fylla på under löpningen, jag själv är extremt duktig på att svettas och brukar lätta ca 1 hekto per kilometer jag springer i vettigt tempo. Men som jag skrev, jag är inte så förtjust i att äta eller dricka under tiden jag springer. Så jag avstår helst. Men jag har lovat mig själv att jag ska träna på att bli bättre med vätskepåfyllningen. Jag tror inte det skadar...
Mathias Hlcke
1968 • Stockholm
#20
19 januari 2009 kl 10:42
Gilla
Förutom vatten i vätskebältet, gillar jag alternativ som går att köpa i en vanlig mataffär. Brukar själv köra med nyponsoppa för sockret och c-vitaminerna.

Skulle vilja tacka för tipset med O´boy, sopm ju ger proteiner också.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.